Kulturális hírek

  • 2002. október 17.

Külpol

Magyarország Pálffi Györgyn MERZ "Hivatalos" megnyitó nélkül, de kitárta kapuit a Merz Klub: a IX. kerületi Balázs Béla utcai Black-Black Galéria tavalyi bezárása után a művészek a közeli Ipar utca 3.
alatt találtak új helyiségre. Első programként Száz női mell címmel rendeztek jótékony célú kiállítást. A Merz naponta 10-16 óra között tart nyitva.

n őSZI FESZTIVáL Számos ős- vagy magyarországi bemutatót ígér a 11. Budapesti ´szi Fesztivál, a most születő művészet kavalkádja: részt vállal ebben az Artus (Osiris tudósítások), Pintér Béláék (Parasztopera), a Mozgó Ház (No. 16473), a Krétakör ("Hazám, hazám"), a Sámán Színházzal együttműködő Kneehigh Company (Wild Bride or the Handless Woman), a TranzDanz (Sziklarajzok), a Budapesti Bábszínház (Vajda Gergely: Az óriáscsecsemő), a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara (egy Kurtág-darabbal), az UMZE Kamaraegyüttes (többek között az ifjabb Kurtág egy művével), az Amadinda (Xenakis emlékére) és a Spiritus Noister (´shangszonáta). A képző- és médiaművészeti események közül kiemelkedik a Műcsarnok, a C3 és a karlsruhei ZKM megmozdulása (Látás - kép és percepció; bővebben: www.C3.hu) és a román-svájci Daniel Spoerri kiállítása (Ludwig Múzeum). Müller Péter Sziámi két produkciót jegyez (rendezi Király Tamás divatshow-ját, és társaival előadja a maga Seres Rezső-verzióját). Szokás szerint beépül a nagy fesztiválba több kicsi: Cökxpon Ambient, Bolygó Hollandok, Győrfree Műhely, Bohémia (Visegrádi Négyekké bővülve), Ede (a Paulay E. utcában), Mediawave, Soros Stúdiószínházi Napok. Mindezeken túl akadémiai székfoglaló hangversenyt ad Eötvös Péter, s filmrendezőket hallgatva lehet várost nézni, busszal.

n AZ UEFA ÉS A RASSZIZMUS Az Európai Labdarúgó-szövetség a nemzeti labdarúgó-szövetségekhez, ligákhoz és klubokhoz eljuttatott levélben sürgeti, tisztítsák meg a kontinens futballját a rasszizmustól és xenofóbiától. Az UEFA tízpontos akciótervet vázolt fel a profi klubok számára (amatőrök is követhetik - a szerk.): pályáikon és programfüzeteikben tegyék egyértelművé, hogy fellépnek a rasszista megnyilvánulások ellen; ítéljék el közleményekben a rasszista kórusokat; kössék ki, hogy jegytulajdonos nem vehet részt ilyesmiben; akadályozzák meg rasszista irodalom árusítását a pályán belül és környékén; hozzanak fegyelmi határozatot a fajgyűlölő megnyilvánulásban részes játékosaik ellen; értessék meg rasszizmusellenes intézkedéseiket más klubokkal; segítsenek a rendőrségnek és a rendezőknek kialakítani a közös fellépés stratégiáját; sürgősen távolítsanak el minden rasszista graffitit a pályáról és környékéről; legyen mentes a megkülönböztetéstől saját foglalkoztatáspolitikájuk; működjenek együtt másokkal (iskolákkal, helyi hatóságokkal, civil szervezetekkel stb.) a rasszizmus értelmetlenségének tudatosításában.

n FRANKFURTI KÖNYVVÁSÁR A vasárnap véget ért 54. Frankfurti Nemzetközi Könyvvásárnak idén is sajátos hangsúlyt adott, hogy közben érkezett a Nobel-díj - ezúttal Kertész Imrének - híre (lásd még: 26-30. oldal.), megerősítvén a benyomást, hogy némi laza korreláció létezhet a frankfurti Schwerpunkt-státus és a díj kitüntetettjeinek nemzetisége között: Magyarország 1999-ben volt díszvendég. Most Litvánia mutatkozott be Folytatása következik címmel (a kortárs litván írók sorában helyet kapott az Amerikában élő Jonas Mekas is, akit a ´93-as Titanicon filmesként ismerhetett meg Budapest). Jövőre Oroszország kerül fókuszpontba.

A német könyvkereskedők békedíját Chinua Achebe kapta: az 1930-ban született nigériai író Things Fall Apart című, 1958-as regényével alapozta meg világhírét (több mint tízmillió példány kelt el belőle, mintegy ötven nyelvre fordították le; németül Kertész jelenlegi kiadója, a frankfurti Suhrkamp jelentette meg). A képünkön látható Achebe kitüntetésével a modern afrikai irodalom atyja előtt emelt kalapot a könyvvásár, mely Hidak egy megosztott világ számára címmel külön figyelmet szentelt a déli félteke országainak.

Frankfurtban több mint 110 ország 6375 cége állított ki, több mint 60 ország 19 ezer címét mutatták be. A látogatók száma 265 ezer volt, ami 2,6 százalékos növekedés tavalyhoz képest, de még messze van a 2000. év 300 ezer fölötti létszámától. Nobel ide vagy oda, a legnagyobb közönségsikert Dieter Bohlen, a Modern Talking énekesének memoárja aratta.

n MAGYAR FILMEK LOS ANGELESBEN Chico, Ébrenjárók, Felhő a Gangesz felett, Fény hull arcodra, A Hídember, Hukkle, Szép napok, Az utolsó blues, Valami Amerika, Eső után, Kalózok szeretője: e műveket vetítik november 15. és 24. között a Los Angeles-i Magyar Filmhéten.Hukkléjét nevezi a legjobb nem angol nyelvű film Oscar-díjáért folyó versenybe. Vetélytársainak listája decemberben válik véglegessé.

n DíJ A Gosford Park bemutatásához időzített Krimiben tudós filmnovella-pályázat fődíját Gombás Kati (Vida Géza) Helkama 410 - Eladva című munkája nyerte. A pályázatra 115 mű érkezett - minderről bővebben: www.film.hu.

Igor Lazin rendező és Kollár-Klemencz László zeneszerző Kistehénje két különdíjat kapott (merthogy az eredeti díjkategóriák egyikébe sem tudták beilleszteni) az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztiválon: a fesztivál kedvencének nyilváníttatott, s megdobták pár marsbéli sószóróval és egy húszkilós paradicsomkonzervvel.

n GIGANTIKUS SZOBOR A londoni Tate Modern előcsarnokában állították fel Anish Kapoor 155 méter hosszú és 35 méter magas szobrát: a vörös műanyag hártya Marszüász, a szatír bőrét szimbolizálja, akit a görög mitológia szerint Apollón elevenen megnyúzott, mert volt bátorsága szebben fuvolázni az istennél. A mű április végéig látható a helyszínen. Az 1954-ben Bombayben született, Londonban tanult és ott is élő művész, az 1991-es Turner-díj nyertese, Anish Kapoor másik alkotása hamarosan Budapestre érkezik: ő tervezte az ´szi Fesztivál keretében a Trafóban szereplő brit Akhram Khan Company Mi lenne, ha... (Kaash) című előadásának díszletét.

n PINOCCHIO Első hétvégéjén 1,15 millióan látták és 7,02 millió euro (dollár) bevételt hozott Olaszországban Roberto Benigni új filmje, a Pinocchio, s ezzel túlszárnyalta A gyűrűk ura 5,86 millió eurós, 947 ezer nézős első hétvégi rekordját.

n GYáSZ 85 éves korában elhunyt Ray Coniff. Az amerikai komponista, zenekarvezető 25 albumot készített a Columbia Records számára, melyek mindegyike bekerült a Top 40-be, legnagyobb sikerét a Doktor Zsivago Maurice Jarre által írt betétdala, a Lara´s Theme feldolgozásával (nála: Somewhere My Love) aratta, ezért kapott 1966-ban Grammy díjat.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.

Hálók és halászok

Harmincnégy év telt el a rendszerváltás egyik meghatározó mozzanata, a Dunagate-botrány, azaz a Kádár-kor belső elhárításának dekonspirálódása óta. A közvélemény érdeklődése azóta sem lankadt, az izgalom fenntartásáról pedig rendre gondoskodtak az ancien régime állambiztonsági hagyatékát ellentmondásos módon kezelő kormányzatok.