Kulturális hírek

publikálva
2002/42. (10. 17.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Magyarország Pálffi Györgyn MERZ "Hivatalos" megnyitó nélkül, de kitárta kapuit a Merz Klub: a IX. kerületi Balázs Béla utcai Black-Black Galéria tavalyi bezárása után a művészek a közeli Ipar utca 3.

alatt találtak új helyiségre. Első programként Száz női mell címmel rendeztek jótékony célú kiállítást. A Merz naponta 10-16 óra között tart nyitva.

n őSZI FESZTIVáL Számos ős- vagy magyarországi bemutatót ígér a 11. Budapesti ´szi Fesztivál, a most születő művészet kavalkádja: részt vállal ebben az Artus (Osiris tudósítások), Pintér Béláék (Parasztopera), a Mozgó Ház (No. 16473), a Krétakör ("Hazám, hazám"), a Sámán Színházzal együttműködő Kneehigh Company (Wild Bride or the Handless Woman), a TranzDanz (Sziklarajzok), a Budapesti Bábszínház (Vajda Gergely: Az óriáscsecsemő), a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara (egy Kurtág-darabbal), az UMZE Kamaraegyüttes (többek között az ifjabb Kurtág egy művével), az Amadinda (Xenakis emlékére) és a Spiritus Noister (´shangszonáta). A képző- és médiaművészeti események közül kiemelkedik a Műcsarnok, a C3 és a karlsruhei ZKM megmozdulása (Látás - kép és percepció; bővebben: www.C3.hu) és a román-svájci Daniel Spoerri kiállítása (Ludwig Múzeum). Müller Péter Sziámi két produkciót jegyez (rendezi Király Tamás divatshow-ját, és társaival előadja a maga Seres Rezső-verzióját). Szokás szerint beépül a nagy fesztiválba több kicsi: Cökxpon Ambient, Bolygó Hollandok, Győrfree Műhely, Bohémia (Visegrádi Négyekké bővülve), Ede (a Paulay E. utcában), Mediawave, Soros Stúdiószínházi Napok. Mindezeken túl akadémiai székfoglaló hangversenyt ad Eötvös Péter, s filmrendezőket hallgatva lehet várost nézni, busszal.

n AZ UEFA ÉS A RASSZIZMUS Az Európai Labdarúgó-szövetség a nemzeti labdarúgó-szövetségekhez, ligákhoz és klubokhoz eljuttatott levélben sürgeti, tisztítsák meg a kontinens futballját a rasszizmustól és xenofóbiától. Az UEFA tízpontos akciótervet vázolt fel a profi klubok számára (amatőrök is követhetik - a szerk.): pályáikon és programfüzeteikben tegyék egyértelművé, hogy fellépnek a rasszista megnyilvánulások ellen; ítéljék el közleményekben a rasszista kórusokat; kössék ki, hogy jegytulajdonos nem vehet részt ilyesmiben; akadályozzák meg rasszista irodalom árusítását a pályán belül és környékén; hozzanak fegyelmi határozatot a fajgyűlölő megnyilvánulásban részes játékosaik ellen; értessék meg rasszizmusellenes intézkedéseiket más klubokkal; segítsenek a rendőrségnek és a rendezőknek kialakítani a közös fellépés stratégiáját; sürgősen távolítsanak el minden rasszista graffitit a pályáról és környékéről; legyen mentes a megkülönböztetéstől saját foglalkoztatáspolitikájuk; működjenek együtt másokkal (iskolákkal, helyi hatóságokkal, civil szervezetekkel stb.) a rasszizmus értelmetlenségének tudatosításában.

n FRANKFURTI KÖNYVVÁSÁR A vasárnap véget ért 54. Frankfurti Nemzetközi Könyvvásárnak idén is sajátos hangsúlyt adott, hogy közben érkezett a Nobel-díj - ezúttal Kertész Imrének - híre (lásd még: 26-30. oldal.), megerősítvén a benyomást, hogy némi laza korreláció létezhet a frankfurti Schwerpunkt-státus és a díj kitüntetettjeinek nemzetisége között: Magyarország 1999-ben volt díszvendég. Most Litvánia mutatkozott be Folytatása következik címmel (a kortárs litván írók sorában helyet kapott az Amerikában élő Jonas Mekas is, akit a ´93-as Titanicon filmesként ismerhetett meg Budapest). Jövőre Oroszország kerül fókuszpontba.

A német könyvkereskedők békedíját Chinua Achebe kapta: az 1930-ban született nigériai író Things Fall Apart című, 1958-as regényével alapozta meg világhírét (több mint tízmillió példány kelt el belőle, mintegy ötven nyelvre fordították le; németül Kertész jelenlegi kiadója, a frankfurti Suhrkamp jelentette meg). A képünkön látható Achebe kitüntetésével a modern afrikai irodalom atyja előtt emelt kalapot a könyvvásár, mely Hidak egy megosztott világ számára címmel külön figyelmet szentelt a déli félteke országainak.

Frankfurtban több mint 110 ország 6375 cége állított ki, több mint 60 ország 19 ezer címét mutatták be. A látogatók száma 265 ezer volt, ami 2,6 százalékos növekedés tavalyhoz képest, de még messze van a 2000. év 300 ezer fölötti létszámától. Nobel ide vagy oda, a legnagyobb közönségsikert Dieter Bohlen, a Modern Talking énekesének memoárja aratta.

n MAGYAR FILMEK LOS ANGELESBEN Chico, Ébrenjárók, Felhő a Gangesz felett, Fény hull arcodra, A Hídember, Hukkle, Szép napok, Az utolsó blues, Valami Amerika, Eső után, Kalózok szeretője: e műveket vetítik november 15. és 24. között a Los Angeles-i Magyar Filmhéten.Hukkléjét nevezi a legjobb nem angol nyelvű film Oscar-díjáért folyó versenybe. Vetélytársainak listája decemberben válik véglegessé.

n DíJ A Gosford Park bemutatásához időzített Krimiben tudós filmnovella-pályázat fődíját Gombás Kati (Vida Géza) Helkama 410 - Eladva című munkája nyerte. A pályázatra 115 mű érkezett - minderről bővebben: www.film.hu.

Igor Lazin rendező és Kollár-Klemencz László zeneszerző Kistehénje két különdíjat kapott (merthogy az eredeti díjkategóriák egyikébe sem tudták beilleszteni) az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztiválon: a fesztivál kedvencének nyilváníttatott, s megdobták pár marsbéli sószóróval és egy húszkilós paradicsomkonzervvel.

n GIGANTIKUS SZOBOR A londoni Tate Modern előcsarnokában állították fel Anish Kapoor 155 méter hosszú és 35 méter magas szobrát: a vörös műanyag hártya Marszüász, a szatír bőrét szimbolizálja, akit a görög mitológia szerint Apollón elevenen megnyúzott, mert volt bátorsága szebben fuvolázni az istennél. A mű április végéig látható a helyszínen. Az 1954-ben Bombayben született, Londonban tanult és ott is élő művész, az 1991-es Turner-díj nyertese, Anish Kapoor másik alkotása hamarosan Budapestre érkezik: ő tervezte az ´szi Fesztivál keretében a Trafóban szereplő brit Akhram Khan Company Mi lenne, ha... (Kaash) című előadásának díszletét.

n PINOCCHIO Első hétvégéjén 1,15 millióan látták és 7,02 millió euro (dollár) bevételt hozott Olaszországban Roberto Benigni új filmje, a Pinocchio, s ezzel túlszárnyalta A gyűrűk ura 5,86 millió eurós, 947 ezer nézős első hétvégi rekordját.

n GYáSZ 85 éves korában elhunyt Ray Coniff. Az amerikai komponista, zenekarvezető 25 albumot készített a Columbia Records számára, melyek mindegyike bekerült a Top 40-be, legnagyobb sikerét a Doktor Zsivago Maurice Jarre által írt betétdala, a Lara´s Theme feldolgozásával (nála: Somewhere My Love) aratta, ezért kapott 1966-ban Grammy díjat.

publikálva
2002/42. (10. 17.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...