Kulturális hírek

publikálva
2002/43. (10. 24.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

N. Kósa Judit, a Népszabadság újságírója, Radnóti Zsuzsa dramaturg, Sztevanovity Zorán zenész, Markó Iván táncművész és a Magyar Fotográfusok Háza munkatársai nyerték el a fővárosi Pro Cultura Urbis Közalapítvány idei díját.n DJ KRUSH Első ízben szerepelt hazánkban dj Krush: az elektronikus zene legnagyobb japán sztárja a Jazz Turbulence szervezésében a Planetáriumban mutatta be tudását (pályaképéről bővebben a múlt heti Narancsban).n GARCÍA MÁRQUEZ MEMOÁRJA Megjelent Gabriel García Márquez három kötetre tervezett memoárjának első része, a Vivir Para Contarla (Azért élek, hogy elmeséljem): a Mexikóban élő 75 éves író 579 oldalas műve napok alatt megdöntötte szülőhazája, Kolumbia könyvpiaci rekordjait - kelendőbb, mint a Száz év magány volt annak idején.

Az 1982-es irodalmi Nobel-díj kitüntetettje más munkái közötti szünetekben már több mint tíz éve hozzákezdett önéletrajzához, de amikor három éve nyirokrákot diagnosztizáltak nála, ennek szentelte minden energiáját. Az önéletrajzon kívül még két novelláskötetet szeretne befejezni, ezért - mint az El Tiempo című kolumbiai lapnak nyilatkozta két évvel ezelőtt - minden nap reggel nyolctól délután kettőig dolgozik, a telefonját kikapcsolja, meghívásait lemondja, barátaival is csak ritkán találkozik. Új könyve azzal az ifjúkori esettel indul, amikor visszatért szülővárosába, Aracatába, hogy eladja a családi házat: ez fordulópontnak bizonyult írói pályáján, ekkor törtek elő belőle az írásait oly jelentős mértékben meghatározó gyermekkori emlékek, s így lett Aracata a Száz év magány Macondója. Az első kötet 1955-ig, García Márquez első regénye megjelenésének évéig követi élettörténetét, bőséges teret szentelve az El Espectador, El Heraldo és El Universal című kolumbiai lapoknál végzett újságírói tevékenységének.

n ÖRÖKZÖLD KÉTSÉGEK 2002 "A kétség éve" az Artpool Művészetkutató Központban, amely e fogalomhoz kapcsolódó idézetekkel dekorálta a Liszt Ferenc tér lámpaoszlopait. A szabadtéri táblakiállítás az ´szi Fesztivál végéig, november 3-ig látható.

n WORLD MUSIC, LEGFRISSEBB A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik kis falvából származó, autentikus roma folkzenét játszó Parno Graszt együttes Rávágok a zongorára című albuma előkelő helyezést ért el az európai rádióadók világzenei műsorait szerkesztők legújabb listáján. A Parno Graszt (magyarul Fehér Ló) 1987-ben alakult, taglétszáma hét és tizenhét között váltakozik, a zenészek életkora 10-től 72 évig terjed, lemezüket a Fonó Records adta ki. Az alábbi társaságba kerültek be:

1. Orchestra Baobab: Specialist In

All Styles (Szenegál)

2. Válogatás: Desert Blues 2

(különböző országok)

3. L´Ham De Foc: Canco De Dona

I Home (Spanyolország)

4. Kad Achouri: Liberty (Francia-

ország/Nagy-Britannia)

5. Kandia Kouyate: Biriko (Mali)

6. Huun-Huur-Tu: Spirits From

Tuva (Tuva)

7. Parno Graszt: Rávágok a zongo-

rára (Magyarország)

8. Sally Nyolo: Zaione (Kamerun)

9. Kocani Orkestar: Alone At My

Wedding (Macedónia)

10. Sekouba Bambino: Sinikan

(Guinea)

n ALEXANDRIAI KÖNYVTÁR Egyiptomban fényűző ünnepség után a nagyközönség is birtokba vehette az utóbbi évek egyik legnagyobb kulturális beruházását: az új Bibliotheca Alexandrina a város keleti kikötőjében áll, ugyanott vagy nagyon közel ahhoz a helyhez, ahol az ókor legjelentősebb könyvtára működött i. e. kb. 295-től az i. sz. 4. század végéig - jóval túlélte tehát az i. sz. 48-ban, Julius Caesar ostromakor pusztító tűzvészt. Fénykorában mintegy 700 ezer tekercset őrizhettek itt, ami 100-125 ezer mai könyvnek felel meg, az összes tudományterületre kiterjedő állományt úgy is gyarapították, hogy átkutatták a kikötőbe érkező hajókat, elvitték a rajtuk talált könyveket, majd miután lemásolták őket, az eredetieket visszaadták. A könyvtár ma 250 ezer kötettel indul (ez kb. egy átlagos amerikai főiskolai könyvtár állományának felel meg), raktárait 5 millió kötetre tervezték (a világ mai legnagyobbja, az amerikai Kongresszusi Könyvtár 20 millió kötettel rendelkezik), s különös hangsúlyt helyeztek az Egyiptomról, a Közel-Keletről és az iszlámról szóló művekre. A 220 millió dollár értékű beruházáshoz több ország is hozzájárult, Irak például 21 millióval. A könyvtár mellett múzeumot, kiállítóteret, oktatási és konferenciaközpontot is magában foglaló épület tervezését nemzetközi versenypályázat után a norvég Snohetta cég nyerte el. A leggyorsabb út oda: www.bibalex.gov.eg.

n KERTÉSZ IMRE ITTHON Budapesti látogatása során a kereslethez képes nem elegendő pédányban utánnyomott köteteit dedikáltató vásárlókkal és vezető politikusokkal találkozott Kertész Imre, aki nemzetközi sajtóértekezletén kijelentette: Magyarország még nem nézett szembe a holokauszt kérdésével, a magyarországi zsidóság kirablásával és szisztematikus legyilkolásával. Az írót fogadta Mádl Ferenc köztársasági elnök, Medgyessy Péter miniszterelnök, Görgey Gábor kulturális miniszter és Demszky Gábor főpolgármester. Budapest díszpolgári címet adományoz neki, a kormányzat pedig várhatóan egymilliárd forint körüli öszszeggel támogatja majd a kb. ennek kétszereséből készülő filmet, melyet Koltai Lajos rendez a Sorstalanságból. Kertész Imre regénye a Nobel-díj hírére az Amazon.com internetes könyvterjesztő listáján egy nap alatt a 745. helyről az elsőre ugrott.

n DÍJ Ludmilla Putyina nyerte a 35 ezer euróval dotált kasseli Jacob Grimm-díjat: az orosz elnök felesége Lipcsében hallgatott germanisztikát, a kitüntetést a német mint idegen nyelv oroszországi terjesztésében nyújtott érdemeiért ítélték neki.

n NYMAN OPERÁJA GOYÁR"L Karlsruhéban mutatták be Michael Nyman Facing Goya című új operáját: az angol komponista ezzel indította az új intendáns, Achim Thorwald vezette Badisches Staatstheaterrel való együttműködését. A Robert Tannebaum rendezte zenemű két további operával, a Kurt Schwittersről és a Franz Kafkáról szóló darabokkal együtt trilógiát alkot majd. A Facing Goyát a mostanitól eltérő befejezéssel elsőként a spanyolországi Santiago de Compostelában adták elő, a szövegkönyvet Victoria Hardie írta, a sztori két szóban: Goyát klónozzák.

n GYÁSZ 67 éves korában elhunyt Derek Bell, aki három évtizeden keresztül volt a legendás ír folkzenekar, a Chieftains hárfása. Kilenc szólóalbuma jelent meg, és zenetörténészként, népzenekutatóként is dolgozott.

publikálva
2002/43. (10. 24.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...