Kulturális hírek

  • 2003. január 9.

Külpol

76 éves korában elhunyt Conrad L. Hall: az Oscar-díjas operatőr keze nyomát viseli többek közt an CHRISTO A CENTRAL PARKBAN A Central Parkot kezelő társaság hozzájárult, hogy Christo és felesége, Jeanne-Claude megvalósíthassa The Gates című húszéves tervét, és sáfrány színű leplekkel borított kapusort helyezhessen el New York ezen emblematikus részén.
A város főpolgármestere, Michael Bloomberg rajong az ötletért. A rajz bal oldalán látható, hogy a kapuk a park útjain állnak majd. A kép másik fele a két héten át élvezhető látványt mutatja: 7500 darab, derékszögű, 4,9 méter magas, 1,8-5,5 méter széles acélkapu sorakozik majd egymástól 3-4,5 méter távolságban, több mint 30 kilométer hosszúságban, s róluk a földtől 2,3 méter magasságig lóg le a szintetikus textil, ami a szélben vízszintesen lebeghet a szomszédos kapuk között. Így a kocogók arany mennyezet alatt érzhetik magukat, a parkot övező épületekből pedig a kopasz fák között kanyargó arany folyó benyomását kelti majd a mű, melynek megvalósítását az alkotók szokásukhoz híven szponzori segítség nélkül, kizárólag önerőből, az itt közölthöz hasonló rajzok és más műveik eladásából finanszírozzák. A bolgár származású művész és társa minden részletet úgy tervezett meg, hogy a park ne szenvedjen károsodást, a felhasznált anyagokat újrahasznosítják, s az eredeti állapotot visszaállítják. A várhatóan februárban megszülető mű 1981-es verziójában kétszer ekkora lett volna, 15 ezer kapuval, ehhez azonban akkor nem kaptak engedélyt. Az azóta eltelt időben többek között a párizsi Pont Neuf (1985) és a berlini Reichstag (1995) beburkolásával keltettek szenzációt.

n MEGHALT JOE STRUMMER Hiába iktatják be március 10-én New Yorkban a Rock Hall of Fame tagjai közé, a Clash nem állhat össze az esemény kedvéért: karácsony előtt angliai, vidéki otthonában meghalt Joe Strummer, a hajdani punkzenekar énekes-gitárosa. 50 éves volt, szívroham végzett vele. A vizsgálat nem mutatott ki kábítószert a szervezetében. 1952-ben John Graham Mellor néven született Ankarában, ahol apja diplomataként dolgozott. Gyerekkorában járt Cipruson, Mexikóban, Iránban és Egyiptomban is, aminek része lehetett a Clasht majdan jellemző kulturális sokszínűségben. Művészeti iskolát végzett, kenyerét utcai zenészként kezdte keresni. 1974-ben 101ers néven alakított zenekart: egy nyugat-londoni utca 101. száma alatt állt a foglalt ház, ahol dekkoltak, s rendszeresen játszottak is squat-bulikon. 1976-ban Mick Jones (gitár), Paul Simonon (basszus) és Terry Chimes (dob) társaságában alakította meg a Clasht, a londoni punk egyik alapzenekarát, mely az ő szövegeinek és szenvedélyének köszönhetően vitt balos töltést a nem feltétlenül politizáló szcénába. A punkot reggae-, funky-, rockabilly- és rapelemekkel gazdagító Clash hat album (The Clash; Give´em Enough Rope; London Calling; Sandinista!; Combat Rock) után, 1985-ben feloszlott. Strummer szólókarriert kezdett (Earthquake Weather), Shane MacGowan távozása után egy ideig a Poguesban énekelt, filmekben játszott (Alex Cox: Straight To Hell; Jim Jarmusch: Mystery Train). 1999-ben alakított együttesével, a Mescalerosszal két albuma jelent meg (Rock Art & The X-Ray Style; Global A G-Go). Utolsó koncertjét kb. egy hónapja sztrájkoló tűzoltók javára adta. Február 2-án az afrikai AIDS-betegek javára szervezett koncertre volt hivatalos, hogy Bonóval együtt előadják a Nelson Mandela tiszteletére közösen írt 48864 című számukat.

n 2002: ZENEI PIAC, USA Hilary Rosen, az amerikai lemezipari szövetség (RIAA) elnöke az internetről történő illegális zeneletöltésben jelölte meg az eladások visszaesésének elsődleges okát, miután nyilvánosságra hozták a Nielsen SoundScan cég kimutatását: a szintén hanyatlást hozó 2001-es év 763 milliójához képest 681 millióra csökkent a 2002-ben eladott albumok száma. E tendencia minden zenei stílust érint, kivéve az enyhe fellendülést élvező jazzt, de főleg a countryt, mely az elmúlt év tíz legkelendőbb amerikai albumát tartalmazó listán négy darabbal van jelen (Dixie Chicks: Home; Alan Jackson: Drive; Shania Twain: Up!; O Brother, Where Art Thou? filmzene). A legnépszerűbb albumnak a 7,6 millió példányban elkelt The Eminem Show bizonyult, ráadásul a rapper első filmje, az 8 Mile zenéjét is közel 3,5 millióan vették meg, ami a lista 5. helyét jelenti. Eminem mögött egy másik rapper, Nelly (Nellyville, 4,9 millió) és Avril Lavigne kanadai tinédzser (Let Go, 4,1 millió) áll. A kiadók piaci részesedését a Universal vezeti csaknem 29 százalékkal a Warner (15,9), a Sony (15,7), a BMG (14,8) és az EMI (8,4) előtt.

A lemezeladások csökkenése közepette a koncertjegybevételek 2,1 milliárd dolláros rekordot hoztak Amerikában: a Pollstar statisztikája szerint ez 20 százalékos növekedés a 2001-es eredményhez képest. A koros sztárok uralta turnébevételi listát Paul McCartney vezeti 103,3 millió dollárral (130 dolláros átlagár), mögötte a Rolling Stones (87,9 millió), Cher (73,6 millió), a Billy Joel-Elton John páros, a Dave Matthews Band, Bruce Springsteen, az Aerosmith, a Creed, Neil Diamond és az Eagles végzett.

n MERLIN Magács László lett a Nemzeti igazgatójának kinevezett Jordán Tamás utódja a Merlin élén, melyet az intézmény nemzetköziségének erősítésével szeretne tovább fejleszteni: nemzetközi kulturális központot és találkozóhelyet képzel el, ahol az ország első s eddig egyetlen nemzetközi színházi alkotóműhelye és befogadó színháza működne.

n GYÁSZ 81 éves korában elhunyt George Roy Hill: az amerikai rendezőt elsősorban a Robert Redford-Paul Newman kettős alakításától népszerű Butch Cassidy és a Sundance Kölyök (1969) meg a kétszeres Oscar-díjas A nagy balhé (1973) révén tartják számon, de ő vitte vászonra Kurt Vonnegut Ötös számú vágóhídját (1972) és John Irving regényét, a Garp szerint a világot (1982) is. Utolsó filmjét, a Funny Farmot 1988-ban készítette Chevy Chase-szel.Butch Cassidy és a Sundance Kölyök, a Richard Brooks által rendezett Hidegvérrel és Sam Mendes két filmje, az Amerikai szépség és a Road to Perdition látványvilága.

n DÉVOLER Sophie Calle, Maurizio Cattelan, Lakner Antal, Andy Warhol és mások művei szerepelnek a Műcsarnokban a montpellier-i Frac-gyűjtemény február 9-ig látható kiállításán. A cím Pierre Huyghe videójából ered, mely a "visszalopás" fogalmával játszik el néhány másodperces terjedelme alatt. A 40 éves francia művész a Guggenheim Alapítvány 50 ezer dollárral járó Hugo Boss-díjának nyerteseként szerepel New Yorkban, a január 12-ig tartó Moving Pictures című tárlaton.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.