Kulturális hírek

  • 2003. február 13.

Külpol

PHIL SPECTOR VÁD ALATT Egymillió dollár óvadék ellenében szabadon engedték Phil Spectort, akit egy színésznő meggyilkolásával kapcsolatban tartóztattak le Los Angelesben. A 62 éves lemezproducer, a Ronettes, a Crystals, a Righteous Brothers, Elvis, Ike and Tina Turner, Ben E.
King, Gene Pitney, sőt Leonard Cohen, a Beatles és a Ramones egyes felvételeinek stúdiómágusa házának előcsarnokában találták holtan a B-kategóriás filmekben szerepelt 40 éves Lana Clarksont: a lövést az arcába kapta, a gyilkos fegyvert a helyszínen megtalálták.

n FILMSZEMLE: A NYERTESEK Múlt heti számunk megelőlegezte, a 34. Magyar Filmszemle zsűrije pedig odaítélte a nagyjátékfilmes fődíjat Gothár Péter Magyar szépségének. A másik zsűri Ujj Mészáros Károly Gumiemberének ítélte a legjobb kisfilm díját, a harmadik testület döntésének értelmében a nem fikciós kategória fődíját Almási Tamás vehette át Az út végéért. Fliegauf Benedek Berlinbe is meghívott műve, a Rengeteg érdemelte ki az egyik elsőfilmes rendezői díjat, s ez nyerte el leginkább a jelen lévő külföldi kritikusok tetszését is, a másik elsőfilmes rendezői díjat Fazekas Csaba kapta a Boldog születésnapotért. A legjobb női alakítás díját e film főszerepéért "nodi Eszter nyerte, a legjobb férfi alakításét a képünkön látható Mucsi Zoltán, a Végh-Kálmánchelyi kettős Libiomfijának főhőse. A Libiomfi és a Rengeteg - továbbá Oláh Lehel dokuja, a Dixi - producere, az Inforg Stúdiót vezető Muhi András, illetve a Libiomfi és a Jött egy busz megszületését is segítő Budai György nyerte a két produceri díjat. Operatőrként Sas Tamás (Boldog születésnapot), forgatókönyvíróként Szilágyi Andor (A Rózsa énekei) és Dyga Zsombor és Lovas Balázs (Tesó), rendezői látványteremtőként Grunwalsky Ferenc (Táncalak), karakteralakításáért Kovács Lajos (Bolondok éneke; Rinaldó) és Ladányi Andrea (Táncalak) kapott még elismerést.

n EGY "ÚJ" VAN GOGH Nemrég száz dollárra sem tartották, a napokban azonban egy tokiói árverésen 66 millió jenért, azaz 550 800 dollárért kelt el egy parasztasszony portréja, miután kiderült: Vincent Van Gogh festette 1884 novembere és 1885 májusa között Nuenen városában. A szignálatlan képet egy japán múzeum vásárolta meg Van Gogh csillagászati áraihoz képest olcsón, egyes vélemények szerint mégis túl drágán, mivel a festményt eléggé megviselte egy szakszerűtlen restaurálás, ami részben eltüntette a művész jellegzetes ecsetvonásait. Volt tulajdonosa egyébként anélkül adta be a Shinwa aukciósház árverésére, hogy tudta volna: egy korábban ismeretlen Van Goghtól készül megválni. A mű eredetiségét az amszterdami Van Gogh Museum szakértői állapították meg.

n SHAKESPEARE IRÁNBAN A Dundee Repertory Theater Company egy teheráni nemzetközi fesztivál keretében, a British Council szervezésében négy alkalommal adta elő Shakespeare Téli regéjét, melynek megértését perzsa nyelven vetített felirat segítette. Az iszlám előírások tiszteletben tartása és a darabhoz való hűség között egyensúlyozó előadás nagy sikert aratott. Legutóbb két évvel az iszlám forradalom előtt, 1977-ben szerepeltek Iránban brit színészek - akkor a Hamletet játszották.

n DÍJ A kígyó árnyéka című regényéért Rakovszky Zsuzsa vehette át a Magyarország Európában Alapítvány 5 millió forinttal dotált idei Magyar Irodalmi Díját (interjúnk a szerzővel és kritikánk a 2002. június 20-i számban). A díj alapítása óta mindegyik kitüntetett kötetet (Esterházy Péter: Harmonia czlestis, Bodor Ádám-Balla Zsófia: A börtön szaga, Szilágyi István: Hollóidő) a Magvető jelentette meg.

n DIA: BELLA ISTVÁN Többfordulós szavazás során Bella István költőt választotta új tagjává a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA). Az alapszabály szerint a tagok - azok, akiket az induló évig, 1998-ig Kossuth-díjjal, illetve Babérkoszorúval tüntettek ki, plusz azok, akiket azóta ők maguk közé hívtak - minden évben egy kortársukat a DIA tagjává választhatják. Ez a mindenkori minimálbér négyszeresének megfelelő havi összeggel jár, a szerző pedig hozzájárul ahhoz, hogy életművét az interneten, a folyamatosan bővülő www.irodalmiakademia.hu címen közzéteszik. Posztumusz tagot az elmúlt két évhez hasonlóan, szükséges források híján, most sem választottak. Görgey Gábor kulturális miniszter közölte: az NKÖM a következő három évre biztosítja a DIA költségvetését; idén 150 millió forintból gazdálkodnak.

n VELENCÉB´L BUDAPESTRE A tavalyi velencei építészeti biennále magyar pavilonjában bemutatkozó Ferenc István, Nagy Tamás és Turányi Gábor munkái láthatók február 23-ig a Budapest Galéria Szabadsajtó úti kiállítótermében (a témáról szóló írásaink: 2002. szeptember 5. és 26.).

n NÉMET-OROSZ Rau német és Putyin orosz elnök nyitotta meg Berlinben a Német-Orosz Kulturális Találkozások 2003/2004 című rendezvénysorozatot. A nyitó hangversenyen a Szentpétervári Filharmonikusok Beethoven és Csajkovszkij műveit játszották Mihail Pletnyev vezényletével.

n OSZTRÁK-MAGYAR A modern kor küszöbén - Budapest és Bécs a historizmustól az avantgárdig címmel nyílt kiállítás a bécsi Harrach-palotában: a Kunsthistorisches Museum és a bécsi Collegium Hungaricum közreműködésével létrejött tárlat a két főváros művészeti életét hozza párhuzamba, a magyar képző- és iparművészetre és építészetre helyezvén a hangsúlyt. Megtekinthető április 22-ig.

n DOORS, 21. SZáZAD Nevezhetik magukat bárminek, Ablakoknak, Zsanéroknak, csak Ajtóknak nem - mondta John Densmore, a Doors dobosa, aki a Los Angeles-i bírósághoz fordult, mert kifogásolja, hogy két egykori társa, Ray Manzarek (billentyűk) és Robby Krieger (gitár), valamint Ian Astbury (ének, ex-Cult) és Stewart Copeland (dob, ex-Police) Doors - pontosabban: The Doors 21st Century - néven indult turnéra. Az 58 éves Densmore szerint a ´71-ben elhunyt Jim Morrison nélkül produkció ne viseljen Doors elnevezést. Érvelését gyengíti, hogy amikor ´93-ban a Doorst beiktatták a Rock & Roll Hírességek Csarnokába, a három túlélő mellett Eddie Vedder (Pearl Jam) énekelt Morrison helyén.

n ARTPOOL 2003 Az Egység (2001) és a Kétség (2002) után 2003 a Hármas Éve az Artpool Művészetkutató Központban, melynek honlapja (www.artpool.hu) bőséges olvasnivalót kínál a háromhoz, a hármassághoz kapcsolódóan.

Figyelmébe ajánljuk