Cyber hírek

  • 2003. február 13.

Külpol

Vírusírók Az amerikai titkosszolgálat, az FBI és a brit rendőrség számítógépes bűnözéssel foglalkozó ügyosztálya közös akcióval letartóztatott két férfit Nagy-Britanniában, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek egy vírus elkészítésében. A rendőrök házkutatást tartottak náluk, és lefoglalták a számítógépeiket.
A hatóságok szerint a két férfi - egyikük 21, másikuk 19 éves - a THr34t-Krew nevű nemzetközi hackercsapat tagja volt.

n Magaslégköri villám csapott a Columbiába? Egy amatőr csillagász hét perccel a robbanás előtt készített fényképén egy fényes lila vonal - vélhetően elektromos kisülés - látszik, ami csigavonalban halad az űrsikló kondenzcsíkja felé, eltűnik mögötte, azután alulról belecsap - adta hírül az Index a San Francisco Chronicle nyomán. A férfi digitális fényképezőgépét a NASA a múlt héten Houstonba szállíttatta vizsgálatra. A felvételre számos magyarázat lehet - bemozdult a kamera, hibás a lencse -, a NASA szakértői azonban vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy egy magaslégköri villám csapott a szerencsétlenül járt Columbia űrrepülőbe percekkel a tragédia előtt. Közben olyan felvételek is napvilágot láttak, melyekből arra lehet következtetni, hogy a kilövés során mégis megsérülhetett az űrsikló bal szárnya. A széthullás előtt készített felvételeken súlyos szerkezeti károsodás látható az űrsikló bal szárnyán. A magaslégköri villámokat alig több mint egy évtizede fedezték fel. Ezek az angolul sprite-nak, azaz szellemnek, koboldnak elnevezett vöröses színű villámok a zivatarfelhőkből felfelé, csaknem 100 kilométeres magasságig haladnak, tizedmásodpercnél rövidebb ideig tartanak, és gyakran kékes sugárzás kíséri őket. Százszor nagyobb sebességgel terjedhetnek, mint a felszíni villámok.

n Mamutot klónoznának az oroszok Orosz tudósok azzal az indítvánnyal fordultak több külföldi - elsősorban japán - tudományos intézethez, hogy hajtsanak végre közösen mamutklónozó programot - adta hírül az MTI. A szükséges örökítőanyagot az orosz szakértők szerint abból a két mamutlábból lehetne kinyerni, amelyeket 2002 nyarán emeltek ki a régészek a kelet-szibériai Jakutföld örökké fagyott talajából. A japán-orosz tudóscsoportot irányító Kazufumi Goto, Kagosima város egyetemének profeszora technikailag lehetségesnek tartja, hogy elefántnőstényből kipreparált petesejtekbe mamutból vett DNS-t ültetve életre keltsék a rég kihalt mamutnemzetség egy példányát. Az első ilyen állat - Goto elgondolása szerint - félig mamut, félig elefánt lenne, ha azonban a mamut-DNS felhasználásával újra és újra megismételnék az eljárást, az eredményül kapott újabb nemzedékek állatai egyre nagyobb arányban tartalmaznák a mamut örökítőanyagát. Ezeket az új mamutokat egy különleges vadrezervátumban lehetne elhelyezni valahol Kamcsatkán vagy a szibériai Távol-Keleten - idézte az AFP. Az orosz tudományos akadémia genetikai intézete tudományos fantasztikumnak minősíti az elgondolást. Az akadémiai intézet tudósai arra hívják fel a figyelmet, hogy a DNS-láncnak már egyetlen törése is lehetetlenné teszi a klónozást, és úgy vélik, hogy a jégbe fagyott mamutok szöveteiben, akármilyen módon konzerválódtak is, az állat halálát követően nagyon rövid időn belül szétesnek a DNS-molekulák.

n Jugoszlávia tovább él a neten A Jugoszláv Szövetségi Köztársaság az interneten bizonyosan túléli múlt heti feloszlását. A www.juga.com címen a jugoszláv állam hívei gyülekeznek, hogy közösen idézzék fel emlékeiket. "Nincs országunk, de van nemzetiségünk" - áll az oldalon. A cyber-jugoszlávok hazája 1999-es alapítása óta már több mint 16 ezer lakost számlál. Amint ez a szám eléri az ötmilliót, a virtuális állam kérvényezni fogja a felvételét az ENSZ-be, jelentette ki az egyik szervező. Az eddigi Jugoszlávia nyomai máshol is megmaradnak az interneten, a szerb és montenegrói államszövetség top level domainje ugyanis továbbra is a .yu marad.

n A CNN bezáratta az álhírgenerátort Múlt csütörtökön leállították a www.spo0fed.com címen üzemelő, hamis CNN-híreket gyártó weboldalt, miután a hírcsatorna jogi úton hívta fel az üzemeltetők figyelmét, hogy tevékenységük sérti a szerzői jogokat, és jogosulatlanul használják a CNN logóját is. Az álhírgenerátor népszerűsége egy hétig tartott, de ezalatt is sok bonyodalmat okozott, miután az álhíreket számos újság, rádió- és tévécsatorna valódiként tálalta. Az oldal szerkesztői szerint a hamis hírek úgy néztek ugyan ki, mintha a CNN-ről származtak volna, de a szövegük annyira abszurd volt, és olyannyira tele voltak nyelvtani hibákkal is, hogy mindenki láthatta: paródiáról van szó. Nagy port vert fel többek között az az álhír, mely szerint Dave Matthews zenész meghalt kábítószer-túladagolásban. Matthews ezt a zenekara hivatalos weblapján cáfolta. Hamis cikkeket bárki készíthetett, csak be kellett gépelni a sztori címét és szövegét. A generátor ezután létrehozta a hamis CNN-oldalt, működő linkekkel és bannerekkel. Az URL is úgy nézett ki, mintha a CNN oldaláról származna, bár tartalmazta a @ jelet, ami gyakorlott szemek előtt azért hamar leleplezhette az átverést. A CNN egyébként tavalyelőtt szintén bezáratott egy hasonló oldalt, a CNNdn-t, ami a hírcsatorna gazdasági lapját, a CNNfn-t parodizálta. A Faked News (www.fakednews.com) azonban továbbra is üzemel, itt a CNN, a CNet vagy az MTV oldaláról származónak tűnő cikkeket lehet gyártani.

n Gyerekpornó Több mint 1600 férfit tartóztatott le eddig a brit rendőrség az Operation Ore (Ércművelet) keretében internetes gyerekpornó terjesztői után nyomozva. A letartóztatottak közül 46 személyt gyanúsítanak azzal, hogy közvetlen részesei voltak gyerekekkel való visszaéléseknek. Négy további gyanúsított öngyilkosságot követett el, és 40 gyerek védelmében közvetlen lépéseket kellett tenni, jelentette ki egy, a nyomozásokban részt vevő rendőrtiszt.

n Beszélő pénzautomata Beszélő bankjegykiadó automatát fejlesztettek ki Németországban, hogy vakok is gond nélkül tudják használni. A készüléknek jól kitapintható nyílása van hitelkártya és bankjegy számára egyaránt, nagyobb a képernyője - a látáskorlátozottakra való tekintettel -, és beszédet közvetítő fejhallgató is tartozik hozzá.

n ´ssejtekkel az infarktus ellen Francia kutatók elsőként bizonyították be, hogy az infarktus miatt károsodott szívet meg lehet gyógyítani egy adag őssejt befecskendezésével, ami a szívben szívizommá alakul. A kutatók most egy hároméves nemzetközi programmal, összesen háromszáz páciens részvételével szeretnék alaposabban megvizsgálni az őssejtterápia hatékonyságát és hosszú távú hatásait.

n A legfeketébb fekete A brit nemzeti fizikai laboratórium (NPL) kutatói kifejlesztették a világon ismert legerősebb fényelnyelő képességű bevonatot. Ennek fényvisszaverő képessége kevesebb mint tizede az optikai eszközökben eddig alkalmazott legfeketébb felületnek. A szupersötét felület első alkalmazási területe az űrkutatás és a művészet lehet.

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.

A legszélről legeltek

  • Vásárhelyi Júlia

Olaszországban és Európában is történelmi fordulatot hozott a múlt vasárnapi választás: a II. világháború óta első alkalommal egy posztfasiszta párt, az Olaszország Fivérei veszi a kezébe a kormányrudat szélsőjobboldali-jobboldali koalíciós partnereivel. Nagy valószínűséggel a párt vezetője, Giorgia Meloni lesz az ország első női miniszterelnöke.

Nem jó lenni katonának

Az orosz elnök többször is ígéretet tett arra, hogy nem lesz sorozás, szeptember 21-én mégis részleges mozgósítást rendelt el. Az orosz hadsereg az eredetileg erre szánt létszámmal nem lesz képes megadásra kényszeríteni Ukrajnát.