Cyber hírek

  • 2003. február 13.

Külpol

Vírusírók Az amerikai titkosszolgálat, az FBI és a brit rendőrség számítógépes bűnözéssel foglalkozó ügyosztálya közös akcióval letartóztatott két férfit Nagy-Britanniában, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek egy vírus elkészítésében. A rendőrök házkutatást tartottak náluk, és lefoglalták a számítógépeiket.
A hatóságok szerint a két férfi - egyikük 21, másikuk 19 éves - a THr34t-Krew nevű nemzetközi hackercsapat tagja volt.

n Magaslégköri villám csapott a Columbiába? Egy amatőr csillagász hét perccel a robbanás előtt készített fényképén egy fényes lila vonal - vélhetően elektromos kisülés - látszik, ami csigavonalban halad az űrsikló kondenzcsíkja felé, eltűnik mögötte, azután alulról belecsap - adta hírül az Index a San Francisco Chronicle nyomán. A férfi digitális fényképezőgépét a NASA a múlt héten Houstonba szállíttatta vizsgálatra. A felvételre számos magyarázat lehet - bemozdult a kamera, hibás a lencse -, a NASA szakértői azonban vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy egy magaslégköri villám csapott a szerencsétlenül járt Columbia űrrepülőbe percekkel a tragédia előtt. Közben olyan felvételek is napvilágot láttak, melyekből arra lehet következtetni, hogy a kilövés során mégis megsérülhetett az űrsikló bal szárnya. A széthullás előtt készített felvételeken súlyos szerkezeti károsodás látható az űrsikló bal szárnyán. A magaslégköri villámokat alig több mint egy évtizede fedezték fel. Ezek az angolul sprite-nak, azaz szellemnek, koboldnak elnevezett vöröses színű villámok a zivatarfelhőkből felfelé, csaknem 100 kilométeres magasságig haladnak, tizedmásodpercnél rövidebb ideig tartanak, és gyakran kékes sugárzás kíséri őket. Százszor nagyobb sebességgel terjedhetnek, mint a felszíni villámok.

n Mamutot klónoznának az oroszok Orosz tudósok azzal az indítvánnyal fordultak több külföldi - elsősorban japán - tudományos intézethez, hogy hajtsanak végre közösen mamutklónozó programot - adta hírül az MTI. A szükséges örökítőanyagot az orosz szakértők szerint abból a két mamutlábból lehetne kinyerni, amelyeket 2002 nyarán emeltek ki a régészek a kelet-szibériai Jakutföld örökké fagyott talajából. A japán-orosz tudóscsoportot irányító Kazufumi Goto, Kagosima város egyetemének profeszora technikailag lehetségesnek tartja, hogy elefántnőstényből kipreparált petesejtekbe mamutból vett DNS-t ültetve életre keltsék a rég kihalt mamutnemzetség egy példányát. Az első ilyen állat - Goto elgondolása szerint - félig mamut, félig elefánt lenne, ha azonban a mamut-DNS felhasználásával újra és újra megismételnék az eljárást, az eredményül kapott újabb nemzedékek állatai egyre nagyobb arányban tartalmaznák a mamut örökítőanyagát. Ezeket az új mamutokat egy különleges vadrezervátumban lehetne elhelyezni valahol Kamcsatkán vagy a szibériai Távol-Keleten - idézte az AFP. Az orosz tudományos akadémia genetikai intézete tudományos fantasztikumnak minősíti az elgondolást. Az akadémiai intézet tudósai arra hívják fel a figyelmet, hogy a DNS-láncnak már egyetlen törése is lehetetlenné teszi a klónozást, és úgy vélik, hogy a jégbe fagyott mamutok szöveteiben, akármilyen módon konzerválódtak is, az állat halálát követően nagyon rövid időn belül szétesnek a DNS-molekulák.

n Jugoszlávia tovább él a neten A Jugoszláv Szövetségi Köztársaság az interneten bizonyosan túléli múlt heti feloszlását. A www.juga.com címen a jugoszláv állam hívei gyülekeznek, hogy közösen idézzék fel emlékeiket. "Nincs országunk, de van nemzetiségünk" - áll az oldalon. A cyber-jugoszlávok hazája 1999-es alapítása óta már több mint 16 ezer lakost számlál. Amint ez a szám eléri az ötmilliót, a virtuális állam kérvényezni fogja a felvételét az ENSZ-be, jelentette ki az egyik szervező. Az eddigi Jugoszlávia nyomai máshol is megmaradnak az interneten, a szerb és montenegrói államszövetség top level domainje ugyanis továbbra is a .yu marad.

n A CNN bezáratta az álhírgenerátort Múlt csütörtökön leállították a www.spo0fed.com címen üzemelő, hamis CNN-híreket gyártó weboldalt, miután a hírcsatorna jogi úton hívta fel az üzemeltetők figyelmét, hogy tevékenységük sérti a szerzői jogokat, és jogosulatlanul használják a CNN logóját is. Az álhírgenerátor népszerűsége egy hétig tartott, de ezalatt is sok bonyodalmat okozott, miután az álhíreket számos újság, rádió- és tévécsatorna valódiként tálalta. Az oldal szerkesztői szerint a hamis hírek úgy néztek ugyan ki, mintha a CNN-ről származtak volna, de a szövegük annyira abszurd volt, és olyannyira tele voltak nyelvtani hibákkal is, hogy mindenki láthatta: paródiáról van szó. Nagy port vert fel többek között az az álhír, mely szerint Dave Matthews zenész meghalt kábítószer-túladagolásban. Matthews ezt a zenekara hivatalos weblapján cáfolta. Hamis cikkeket bárki készíthetett, csak be kellett gépelni a sztori címét és szövegét. A generátor ezután létrehozta a hamis CNN-oldalt, működő linkekkel és bannerekkel. Az URL is úgy nézett ki, mintha a CNN oldaláról származna, bár tartalmazta a @ jelet, ami gyakorlott szemek előtt azért hamar leleplezhette az átverést. A CNN egyébként tavalyelőtt szintén bezáratott egy hasonló oldalt, a CNNdn-t, ami a hírcsatorna gazdasági lapját, a CNNfn-t parodizálta. A Faked News (www.fakednews.com) azonban továbbra is üzemel, itt a CNN, a CNet vagy az MTV oldaláról származónak tűnő cikkeket lehet gyártani.

n Gyerekpornó Több mint 1600 férfit tartóztatott le eddig a brit rendőrség az Operation Ore (Ércművelet) keretében internetes gyerekpornó terjesztői után nyomozva. A letartóztatottak közül 46 személyt gyanúsítanak azzal, hogy közvetlen részesei voltak gyerekekkel való visszaéléseknek. Négy további gyanúsított öngyilkosságot követett el, és 40 gyerek védelmében közvetlen lépéseket kellett tenni, jelentette ki egy, a nyomozásokban részt vevő rendőrtiszt.

n Beszélő pénzautomata Beszélő bankjegykiadó automatát fejlesztettek ki Németországban, hogy vakok is gond nélkül tudják használni. A készüléknek jól kitapintható nyílása van hitelkártya és bankjegy számára egyaránt, nagyobb a képernyője - a látáskorlátozottakra való tekintettel -, és beszédet közvetítő fejhallgató is tartozik hozzá.

n ´ssejtekkel az infarktus ellen Francia kutatók elsőként bizonyították be, hogy az infarktus miatt károsodott szívet meg lehet gyógyítani egy adag őssejt befecskendezésével, ami a szívben szívizommá alakul. A kutatók most egy hároméves nemzetközi programmal, összesen háromszáz páciens részvételével szeretnék alaposabban megvizsgálni az őssejtterápia hatékonyságát és hosszú távú hatásait.

n A legfeketébb fekete A brit nemzeti fizikai laboratórium (NPL) kutatói kifejlesztették a világon ismert legerősebb fényelnyelő képességű bevonatot. Ennek fényvisszaverő képessége kevesebb mint tizede az optikai eszközökben eddig alkalmazott legfeketébb felületnek. A szupersötét felület első alkalmazási területe az űrkutatás és a művészet lehet.

Figyelmébe ajánljuk