Kulturális hírek

  • 2003. október 23.

Külpol

80. életévében Düsseldorfban meghalt Kotányi Attila gondolkodó és építész.
Szabó Lajos tanítványaként lejegyezte és fél évszázaddal később (Kunszt Györggyel együtt) közreadta mestere 1945-48 közötti szemináriumi előadásait. 1956 decemberében Szabó Lajossal együtt Nyugat-Európába emigrált, ahol a nemzetközi szituacionista mozgalom egyik vezéralakja volt - amíg ki nem zárták. A 70-es és 80-as években a düsseldorfi Kunstakademie-n tanított, néhány éve ő rendezte Szabó Lajos kalligráfiakiállítását az Ernst Múzeumban.

n R"MAI GLOBE A Rómeó és Júlia Gigi Proietti rendezte, klasszikus és technozenét, valamint mai ruhákat is használó előadásával az olasz fővárosban megnyílt Shakespeare londoni színháza, a Globe hasonmása: a nyitott faépületet mindössze négy hónap alatt húzták föl a Villa Borghese parkban. Londonban 1997 óta üzemel az eredeti Globe mintájára felépített színház a Temze déli partján, májustól szeptemberig, szinte folyton telt házakkal - hasonló sikert remélnek Rómában is, hosszabb szezonnal.

n EURIMAGES-TÁMOGATÁSOK A művészi érték, illetve a várható nézőszám alapján tizenkét új játékfilm gyártását támogatja összesen 4655 ezer euróval az Eurimages: az Európa Tanács filmes alapja római tanácskozásán hozott döntéssel kedvezményezett (és a "művészi érték" kategóriában számításba vett) rendezők között szerepel Tarr Béla, akinek Georges Simenon műve alapján, Krasznahorkai Lászlóval írott filmje, A londoni férfi 400 ezer eurót kap. A Magyar Mozgókép Közalapítvány által százmillió forinttal támogatott magyar-francia-német-angol-holland koprodukciót decemberben Korzikán kezdik forgatni, a kamera mögé a Wenders, Jarmusch és von Trier filmjeiből ismert Robby Müller áll. Támogatja az Eurimages a török Ümit Ünal Yalanci Dünya (Hamis világ) című, magyar koprodukcióban készülő filmjét is, valamint Kamondi Zoltán Kísértések, Pálfi György Hukkle, Fliegauf Benedek Rengeteg és Dyga Zsombor Tesó című munkájának német, holland és román forgalmazását, illetve a Budapest Film és a Másképp Alapítvány néhány itthoni, külföldi filmbemutatóját. A film.hu szerint az ülésen részt vett Kézdi-Kovács Zsolt kiemelte: a magyar érdekeltségű tervek több mint 709 ezer euró (180 millió forint) támogatást kaptak, míg az idei magyar Eurimages-tagdíj 198 ezer euró.

n TURNER ÉS BANKSY A TATE-BEN Egyszerre két, egy szabályos és egy szabálytalan szenzáció folytán szerepel a hírekben a londoni Tate Britain. A szabályos: Turner and Venice címmel állították ki Joseph Mallord William Turner (1775-1851) velencei tájképeit. A jórészt a múzeum gyűjteményéből válogatott, január 4-ig nyitva tartó tárlaton számos olyan mű is látható, amely sérülékenysége miatt nincs állandóan kiállítva, a holdfényes városról készült tanulmányokat pedig most láthatja először a közönség. A párhuzam kedvéért Canaletto velencei városképei közül is bemutatnak néhányat, s feltérképezik a Turner velencei korszakára hatást gyakorló irodalmi előzményeket (Shakespeare, Byron). Egyik illusztrációnk Turner 1799 körüli, a másik pedig a Tate szabálytalan szenzációját okozó brit graffitiművész, Banksy mai önarcképe: a személyazonosságát a nyilvánosság előtt titokban tartó Banksy "egyszerű" látogatóként becsempészett egy festményt a múzeumba, és a falra tapasztotta. Egészen addig észre sem vették a turpisságot, amíg a kép magától le nem esett. A feltehetően ócskapiacon beszerzett, nem szignált festmény egy erdei tájat ábrázol, házikóval, előterébe pedig egymást keresztező rendőrségi szalagokat ragasztott a művész, mintha nyomozás miatt lezárták volna a területet. Cédula is járt hozzá: "Banksy 1975. A brit bűnüldözés mindannyiunk számára tönkretette a vidéket. 2003. Olaj, vászonra." A kiállítóteremből eltávolított képet a múzeum talált tárgyak osztályán helyezték el. Eközben a londoni Tom Tom galéria árusítani kezdte a mű egy másik verzióját és az akciót dokumentáló videót. Banksy - aki csimpánzként ábrázolta uralkodásának aranyjubileumán a királynőt, s az ő műve látható a Blur legújabb albumának borítóján - már korábban is megtisztelte a múzeumot: a Turner-díjkiosztó ceremónia előtt ezt sprézte a Tate Britain lépcsőjére: Mind the crap - Vigyázat, szar! (ez angolul összecseng a Vigyázat, lépcső! figyelmeztetéssel).

n DÍJ DBC Pierre Vernon God Little című regénye kapta az idei Man Booker-díjat: az 50 ezer fonttal jutalmazott mű szerzője, Peter Finlay Ausztráliában született, jelenleg Írországban él. A 42 éves író a hír vétele után rögtön megígérte hitelezőinek, hogy ebből és a várható forgalomnövekedés hozta bevételből törleszti a díj háromszorosára rúgó tartozásait, melyeket szenvedélyes szerencsejátékos és drogos korában halmozott fel. Most díjazott első regénye egy texasi iskolai vérfürdő következményeinek krónikája, sötét humorral.

n GYÁSZ 78 éves korában elhunyt Papp László, minden idők egyik legeredményesebb magyar sportolója: amatőr ökölvívóként három olimpiát és két Európa-bajnokságot nyert. Profiként is háromszoros Európa-bajnok volt, de a világbajnoki címért, állítólag politikai okból, nem szállhatott ringbe.

64 éves korában elhunyt Manuel Vazquez Montalban: a legnépszerűbb mai spanyol írók egyike, a Barcelonában működő detektív, Pepe Carvalho figurájának szülőatyja ausztráliai előadásáról hazafelé, a bangkoki repülőtéren kapott szívrohamot.

n NEMZETI EMLÉKEZET Széchenyi tavalyelőtti, Kossuth tavalyi és Deák Ferenc idei évfordulója után a következő években a nemzeti emlékezet programja alapján szervezi az ünnepségeket a kulturális kormányzat: a 80 millió forintból felújított Deák-szülőház avatásán Hiller István miniszter bejelentette: 2004-ben Balassi Bálintról, 2005-ben József Attila születésének 100., 2006-ban az 1956-os forradalom 50., 2007-ben Batthyány Lajos születésének 200., 2008-ban Mátyás király trónra lépésének 550., 2009-ben Kazinczy Ferenc születésének 250., 2010-ben Erkel Ferenc születésének 200. évfordulójáról lesz megemlékezés.

Figyelmébe ajánljuk