Tartalom

MaNcs, XV. évf. 43. szám, (2003.10.23.) (2003-10-23)

Egotrip

Egotrip

Mérő László: Maga itt a tánctanár? (Másodkézből)

Sokan tekintik Charles Darwin A fajok eredete című művét a második évezred legfontosabb könyvének. Egy ilyen kijelentés persze végtelen vitákat indít el. Sorolhatnánk a bestsellereket - Bridget Jones naplóját sokkal többen olvasták és szerették, mint Darwin könyvét. Ezt azonban csak kevesen fogadnák el komoly ellenérvnek. De a "magasabb irodalmat" (bármit jelentsen is ez) képviselő mű sem jöhet szóba versenytársként. Egy művészeti alkotás lehet zseniális, elgondolkodtató, újszerű, sőt forradalmi; alapvetően megváltoztathatja azt, ahogy a világot látjuk - de "fontos" nem lehet. Ha valami fontos, az eleve nem művészeti. Ám még így is sok írásmű komoly konkurense lehet Darwin művének az "évezred legfontosabbja" cím odaítélésekor - hogy csak az angoloknál maradjunk, például a Magna Charta vagy Newton Principia Mathematicája.

Egotrip

Végel László: Balkáni tükör (Házasság Szerbiában)

Tojzán Károly éppen betöltötte a negyvenet, amikor csatlakozott a nemzeti tüntetőkhöz. Végre leszámolunk a bolsikkal, jelentette ki a gázművek irodájában. A kollégák csodálkozva kapták fel a fejüket, mert Tojzánt csöndes, visszahúzódó embernek ismerték, aki szívesebben horgászott, mint politizált. Nem is sejtették, hogy azon a napon kezdődött Tojzán életének új fejezete.

Publicisztika

Publicisztika

Shiri Zsuzsa: Elválasztási kampány (Az izraeli nagy fal)

Lassan unalmassá válnak ezek a robbantásos akciók. `96-ban, a nagy autóbuszos terrorhullám idején a tévé műsorváltozásai még napokig azt sugallták, hogy valami rendkívüli történt, szórakoztató műsorok le, helyettük temetések élőben. A két héttel ezelőtti szombati haifai étteremrobbantás után másfél órával már tovább mulathattunk Chico kalandjain. A 90-es években Simon Peresz még belebukott a terrorba, ma meg se kottyan Saronnak.

Publicisztika

A Főmérnök két lovon

Háborog a Fidesz B-közép: a párt arcul csapta a jobboldali újságírókat azzal, hogy "közismerten" baloldali szerkesztőket kért föl valami kommunikációs tréning megtartására. (Ámbár azt érdekes volna megtudni, hogy az Orbán-éra alatt főiskolát, rádiót gründoló Heltai Péterből mitől lett hirtelen a másik tábor szekértolója.) A példátlan eset nyomán Várhegyi Attila fejét követelik a polgári körök - neki már többé-kevésbé úgyis mindegy, legyen ő a jó király rossz tanácsadója, tömlöcbe vele! Eközben a közismert pszichopata és hivatásos provokátor a nyílt színen összevész a (régi) Népszabadság pártrovatának egyik utolsó szerkesztőjével, aki szerint nem szabad Orbánt támadni; és látványosan azon igyekszik, hogy egy jobb Orbánt találjon Orbán helyett. Még az is lehet, hogy néhány megbolondított szélsőjobboldali fiatal felül a trükknek. Eközben a Fidesz fősodra felől megint a középre kanyarodásról hallik valami zümmögés, és a söjtöri lincsparti miépes főerőitől egymás sarkára taposva határolódik el Orbán, Boross és Pokorni. A maguk módján, persze.

Publicisztika

Bajkeverők

Tojást dobálni márpedig szabad. Ha valaki politikai véleményének nem talál megfelelőbb kifejező eszközt, ragadjon tojást vagy krumplit, egyikhez sem kell különösebb fantázia. Követ dobálni nem szabad, de tojást még egy miépes is hajigálhat (noha szervezetével együtt már régen kijátszotta magát a demokratikus szabályok keretei közül - akkor is). Ezen akkor sem fogunk összeveszni, ha megvan a véleményünk az aktuális (bármikori) tojásrántókról.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

olvasói levelek

Biztos sokan nem szeretik, ha a fejük fölött döntenek egy olyan kérdésben, mely akár az egész életüket meghatározhatja. Az egyetemre készülő cigány fiatalok sincsenek ezzel másként. De még zavaróbb az, ha emellett még úgy is kell érezniük, hogy a rájuk kényszerített döntés elhibázott.

Belpol

Belpol

"Nincs ok a háborúra" (Vojnik Mária, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára)

Magyar Narancs: A Magyar Orvosi Kamara (MOK) és az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) vezetői nem tárgyaltak a tárcával, miközben korábban többször arra panaszkodtak, hogy a kormányzat megkérdezésük nélkül dönt egészségpolitikai kérdésekben. Ön szerint mi lehetett az érdekvédők viselkedésének oka?

Belpol

Jár-e özvegyi nyugdíj meleg élettársi kapcsolat után? Az időszámítás kezdete

Jogosnak ítélte egy meleg férfinak az elhunyt élettársa után benyújtott özvegyinyugdíj-igényét a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság, majd a döntés nyilvánosságra kerülése után a határozatot gyorsan visszavonta. A jogértelmezési vita máig tart; az ügyben állást foglalt az esélyegyenlőségi miniszter és több jogvédő szervezet is, de megoldás egyelőre nincs, valamennyi érintett a bírósági döntésre vár.

Belpol

Egymilliárd forint állami kártérítés egy egészségügyi magáncégnek: Fix & Fertig

Idén májusban perbeli egyezséggel ért véget a Nemzetközi Egészségügyi Központ (NEK - gyakrabban hivatkozott angol rövidítéssel: IMC) egészségügyi szolgáltató kft. és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) közötti, 1996-ban elkezdődött finanszírozási huzavona. A végeredmény: az OEP egymilliárd forintot fizet a vállalkozásnak. Az előzmény pedig: a kilencvenes évek zavaros jogi viszonyai, élelmes (bár nem szélhámos) vállalkozók és az állam számára előnytelen szerződést kötő költségvetési intézmények.

Belpol

Roma nyelvújítás: Ki lesz a cigányok Kazinczyja?

Cigány értelmiségi körökben komoly felzúdulást váltott ki a hír, hogy a Miniszterelnöki Hivatal romaügyi államtitkársága jelentős összeggel kívánja támogatni az ELTE Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékét, mely korábban egyáltalán nem foglalkozott cigány nyelvekkel. A személyi ellentétekkel súlyosbított vita tétje nem kisebb, mint a két hazai cigány nyelv, a lovári és a beás jövője.

Külpol

Külpol

Kulturális hírek

80. életévében Düsseldorfban meghalt Kotányi Attila gondolkodó és építész.

Külpol

cyber hírek

Adatátviteli rekord Amerikai és svájci kutatóknak sikerült felállítaniuk az új internetes sebességi rekordot: harminc perc alatt 1,1 terabyte adatot küldtek át a genfi Részecskefizikai Kutatások Európai Intézetéből a Kaliforniai Műszaki Egyetemre. Ez annyit jelent, hogy egy hatvanperces CD-t egy másodperc alatt, egy kilencvenperces DVD-t pedig hét másodperc alatt vinnének át.n Ingyenes szaklap Vannak, akik a tudományos publikálás forradalmát várják tőle, mások meglehetősen szkeptikusak azzal a hétfőn elindult tudományos folyóirattal kapcsolatban, mely társaitól eltérően ingyenesen biztosít hozzáférést a biológiai és orvostudományi publikációkhoz.

Zene

Zene

Kiállítás: Bunkó Bandi, Üst Ubul és a többiek (100 év, 100 báb)

Akezdet 1850: ebből az évtizedből már vannak írásos feljegyzések vásári bábelőadásokról. A vég pedig 1950, a bábszínházak államosítása. Ami persze a hagyományt nem törhette meg, csupán a privát üzletvitelt - szerencsére csak ideiglenesen, hiszen (a jelenleg működő, tizenegy állandó bábszínház mellett) ma már újra rengeteg bábos járja az országot.

Zene

Színház: Színészparádé blődliben (A Motel a Katona József Színházban)

Először kibírni kell, aztán élvezni is lehet - akár az életet. A Katona József Színház legújabb premierje finoman szólva kísérleti, kevésbé finoman bukás. Vinnai András és Bodó Viktor írt egy nagyjában-egészében végtelenített darabféleséget, és ezt igen nagy kedvvel és tehetséggel segíti színpadra valamennyi alkotó. Van odaadás, lelkesedés és rengeteg munka.

Zene

Film: Különjárat (Jött egy busz)

Nem tudom már, honnan jött és miért pont így, nem a busz, az ötlet a közös filmről, főszerepben a 78-assal, pedig a sajtó mindvégig rajta volt a történeten, beszámolók és nyilatkozatok, tudni lehetett, hogy ez már befejezte, az még forgat, amaz pedig meg is vágta a magáét. Itt az új filmrendező-nemzedék, borongós nyamnyogás helyett életerő, komplikált művészkedés helyett bele a közepébe, Sturm és Drang - gondolták sokan lelkesedve. Némi okkal egyébként, miután egy-egy elfogadható munka az asztalra lett téve, és sorakozni kezdtek fesztiváldíjak is. Adott volt hát a várakozás, előlegezve a bizalom.

Tudomány

Tudomány

Kiállítás a fúziós energiáról: Világ atomjai, egyesüljetek!

Már megtekinthető a Millenáris Parkban a fúziós elven működő energiatermelés egyelőre még szerény jelenének és remélhetőleg kecsegtető jövőjének szentelt szórakoztató, ám tanulságos kiállítás. A plazmagömböktől, kisülési csövektől, irányított lézerektől megbabonázott látogató bízvást elképzelheti ama kort, melyben végre nem kell majd parázni a villanyóra-leolvasótól.

Tranzit

Tranzit

Futópálya a Margitszigeten: Gumival vagy gumi nélkül

Nyár elején adták át a Margitszigetet ölelő futósáv első, 3,2 km-es szakaszát, a 192 millió forintból megvalósított fővárosi beruházás azonban vegyes fogadtatásra talált. Az ott edző atléták és trénereik például nagy ívben elkerülik az izületek kímélésére lefektetett gumicsíkot, szerintük a pudingszerűre sikeredett matéria lefékezi a mozgást, rendszeres használata pedig egészségtelen lehet. Az illetékes hatóság nem tud arról, hogy a pályába épített termék használatára építőipari-műszaki engedélyt kértek volna.

Tranzit

Bolgár utószezon: Tengerre, Trabant!

Három évvel ezelőtt kicsivel több mint kétmillió külföldi turista látogatott Bulgáriába, és több mint egymilliárd dollárt hagyott az országban. Akkor, tehát 2000-ben a legtöbben Németországból, a skandináv államokból, Belgiumból, Hollandiából, Angliából és Oroszországból tették tiszteletüket a balkáni országban. A helyzet azóta fokozódik. Sokkal többen sokkal többet költenek Szófiában, Várnában, Burgaszban, mint az ezredfordulón. Nekik tehát jó, nekünk nem eléggé.

Tranzit

Tandori Dezső: Teremburaaja csaccsa(Piacsirató-vigadó)

Közel köreimből hallám rendre, archaizálok: hogy nekünk a történelmet "így" tanították! Értsd, hamisan. Magam szűkebbre fontam a kört, körömfontsággá (lásd Kosztoláyn: ha nincs rá más mód, körömköltészetet kell csinálni! mondom, Mágus volt a Kosztoláyn, látnok) jaj, böff, hogy történelmet egyáltalán tanítanak.