cyber hírek

  • 2003. október 23.

Külpol

Adatátviteli rekord Amerikai és svájci kutatóknak sikerült felállítaniuk az új internetes sebességi rekordot: harminc perc alatt 1,1 terabyte adatot küldtek át a genfi Részecskefizikai Kutatások Európai Intézetéből a Kaliforniai Műszaki Egyetemre. Ez annyit jelent, hogy egy hatvanperces CD-t egy másodperc alatt, egy kilencvenperces DVD-t pedig hét másodperc alatt vinnének át.n Ingyenes szaklap Vannak, akik a tudományos publikálás forradalmát várják tőle, mások meglehetősen szkeptikusak azzal a hétfőn elindult tudományos folyóirattal kapcsolatban, mely társaitól eltérően ingyenesen biztosít hozzáférést a biológiai és orvostudományi publikációkhoz.
A PLoS Biology névre keresztelt folyóirat elindítói nyíltan felveszik a harcot a megszokott gyakorlattal, melyben a kutatóknak, diákoknak és érdeklődőknek fizetniük kell azért, hogy a neves szaklapokban elolvashassák a friss tudományos eredményeket - írta a Nature. Az éves előfizetés ezekre a folyóiratokra akár több tíz ezer dollárba is kerülhet. A PLoS Biology kiadói szerint ez tisztességtelen, mivel a kutatók ingyen bocsátják rendelkezésre az írásaikat, ráadásul a kutatások nagy részét közpénzből támogatják, így a nagyközönségnek is hozzá kellene férnie ingyenesen az eredményekhez. A lap kiadója, a PLoS (Public Library of Science, kb. tudományos közkönyvtár) egy San Franciscó-i központú nonprofit szervezet. A PLoS Biology után jövőre elindítják a PLoS Medicine orvostudományi folyóiratot is. Nem ők az elsők, akik hasonlóval próbálkoznak: a fizikusok például a legtöbb írásukat megjelentetik az interneten, mielőtt az a nyomdába menne. Egy londoni vállalkozás, a BioMed Central pedig több mint száz ingyenes orvostudományi folyóiratot publikált 2000 óta.

n ITunes Windowson is Az Apple Computer megnyitotta a korábban csak Macintoshon használható online zeneboltját, az iTunest (itunes.com) a Windows-felhasználók, vagyis a PC-tulajdonosok maradék 97 százaléka számára is. A boltban a hónap végére 400 000 zeneszám közül lehet majd válogatni. A San Franciscó-i bejelentésen Mick Jagger, Bono - ők ketten videokivetítőn - és Dr. Dre is megjelent Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója mellett. Jobs bemutatta az iTunes zenelejátszó program új verzióját is, amit megszokott szerénységével egyszerűen "a valaha létezett legjobb windowsos lejátszónak" titulált. A szoftver ingyenesen letölthető az iTunes.com-ról, írta az Index a Wired nyomán. A maces változathoz hasonlóan a windowsos iTunesszal is egy dollárért lehet számokat, illetve 10 dollárért albumokat letölteni. Az iTunes zenebolt áprilisi indulása óta 13 millió zeneszámot adtak el, ami 70 százaléka az összes interneten eladott zenének. Jobs úgy gondolja, hogy a Windows-felhasználók bevonásával ez a szám jövő áprilisra 100 millióra nő. Jobs hozzátette: nem akarnak harcolni az illegális letöltések és a fájlcsere ellen, ehelyett versenyezni fognak vele. Az iTunes mellé egyre több nagy cég áll: az új szolgáltatáshoz csatlakozott az America Online (AOL) is, melynek zenei oldalán ezentúl csak az Apple boltjából lehet majd vásárolni. A Pepsi is csatlakozott Jobsékhoz: a jövő évi Super Bowlra időzített kampányban számokat lehet majd letölteni a nyertes kupakokkal, összesen százmilliót.

n Kína már a Holdra készül Hold-kutatással is foglalkozni kívánnak a kínai űrkutatók, erősítette meg egy kínai illetékes egy nappal azt követően, hogy földet ért az első kínai űrhajós. Lüan En-csie, a kínai űrkutatási hivatal egyik vezetője szervezetének internetes honlapján megjelent nyilatkozatában hangsúlyozta: az ázsiai ország folytatja az űrhajósok indításával kapcsolatos tevékenységét, és ezzel egy időben fejleszteni kívánja a világűr távoli térségeinek kutatását is. "A Hold titkainak feltárása az első lépés ezen a területen" - hangoztatta. A kínai vezető nem hozott nyilvánosságra a kínai Holdkutatásra vonatkozó ütemtervet, és nem erősítette meg azokat a félhivatalos forrásból korábban kiszivárgott híreket sem, amelyek szerint Peking már 2008 előtt űrrepülést tervez a Föld körül nagyjából 390 ezer kilométeres távolságban keringő égitest közelébe. Annyit viszont elárult, hogy meg kívánják közelíteni a Holdat, majd megkerülnék az égitestet, és kutatásokat végeznének, jelentette az AFP hírügynökség. Lüan En-csie nyilatkozata egy nappal azután jelent meg, hogy 21 órás űrutazást követően csütörtökön földet ért az első kínai űrhajó, fedélzetén az első kínai űrhajóssal, Jang Li-vejjel. A sikeres űrrepülés révén Kína a harmadik ország lett - a volt Szovjetunió és az Egyesült Államok után -, amely önerőből, saját fejlesztésű hordozórakétával, saját területéről embert küldött a világűrbe.

n Előkerült a Hermes Amerikai csillagászoknak 65 év után ismét sikerült azonosítaniuk a Hermes nevű, 800 méter átmérőjű óriás aszteroidát, amely 1937-ben kisebb pánikot keltve alig egymillió kilométer távolságban zúgott el a Föld mellett. Az égitestet Karl Weimuth csillagász fedezte fel 1937. október 28-án, a fényes csillag azonban hamar eltűnt, azóta nem látták.

n Élő kövület A dinoszauruszokkal egyidős békafajt találtak Indiában belga kutatók. A kövér, sötétlila bőrű, hegyes orrú békára Dél-India hegyei között bukkant Franky Bossuyt, a Brüsszeli Szabadegyetem kutatója és kollégája, S. D. Biju. A mindössze hét centiméteres Nasikabatrachus sahyadrensis legközelebbi rokonai több millió éve kihaltak, így a fajt új családba sorolták a kutatók.

n Fájlcsere mobiltelefonon A Warner Music és a Bertelsmann kiadók olyan új másolásvédelmi technológiát mutattak be, amelynek felhasználói a mobiljukra letöltött számokat továbbküldhetik barátaiknak. A hétfőn a genfi ITU Telecom World 2003 kiállításon bemutatott technológia lehetővé teszi a kiadóknak a csereberélt számok után járó jogdíjak beszedését.

n Új legénység Szombat délelőtt elindították a Nemzetközi Ûrállomásra (ISS) a Szojuz TMA-3-as orosz űrhajót a kazahsztáni bajkonuri űrrepülőtérről. A Szojuz kabinjában két veterán és egy kezdő űrhajós, az orosz Alekszandr Kaleri és az amerikai Michael Foale, valamint a spanyol Pedro Duque utazott a Föld körül keringő bázisra.

n Csúcsprofit Az online aukciókat szervező eBay 70 százalékkal növelte nyereségét a harmadik negyedévben. A dotkom-sikertörténetnek számító vállalat 103,3 millió dollár profitra tett szert 2003 júliusa és szeptembere között, szemben az egy évvel korábbi 61 millió dollárral.

Figyelmébe ajánljuk