Kulturális hírek

  • 2003. november 6.

Külpol

n MAGYAR MAGIC November 4-én, a magyar arany- és ezüstművesség kiemelkedő alkotásainak kiállításával a londoni Gilbert Collection termeiben megnyílt a Magyar Magic címen futó nagy-britanniai magyar kulturális évad. Az első hetek eseményeinek sorában szerepel többek között a Nemzeti Filharmonikusok hangversenye (Kodály, Liszt, Dvorák művei, vezényel Kocsis Zoltán, zongorázik Jandó Jenő), a Tudósok Londont, Batht, Birminghamet, Bristolt, Leedst és Newcastle-t érintő turnéja, Bánffy Miklós erdélyi trilógiája harmadik kötetének bemutatása (The Phoenix Land), a Balogh Kálmánt is soraiban tudó Dresch Quartet fellépése (egy műsorban Rabih-Abou Khalillal), három világzenei koncert (Balázs Elemérék, Romano Drom, Vujicsics, utóbbi Paraszkay György magyarországi szerbekről készített fotóinak kiállításával együtt), a Budapest Klezmer Band koncertje, a Raindance Filmfesztivál keretében a Hukkle (Pálfi György) és az Alvajáró (Miklauzic Bence) vetítése, egy előkarácsonyi kirakodóvásár a Covent Garden piacterén, egy álomszelet a huszadik század elejének festészetéből a Freud Múzeumban (Lesznai Anna, Csontváry, Gulácsy, filmekkel párosítva: Csontváry, Az én huszadik századom, A Wittman fiúk), Németh Ákos, Kárpáti Péter, Egressy Zoltán és Háy János egy-egy drámája angol fordításának bemutatója, Eötvös Péter, a Keller vonósnégyes és az UMZE kamaraegyüttes fellépése Huddersfieldben, fiatal muzsikusaink bemutatkozása a Wallace Collection koncerttermében (Ewald fúvósötös, Kelemen Barnabás, Bogányis Gergely, Csalog Gábor, Klenyán Csaba, Rozmán Lajos, Lakatos György), Kicsiny Balázs installációja a londoni Treasury Galleryben, Kádár Béla és Scheiber Hugó tárlata a londoni Zsidó Múzeum Ben Uri képtárában, Capa, Brassa•, Moholy-Nagy, Mari Mahr és Máté Olga fotói a Proud Galleriesben, magyar irodalmi est a New End Theatre-ben és Radnóti Miklós Forced March című kötetének bemutatója.n NITSCH: 65 Hermann Nitsch 65.
születésnapja alkalmából retrospektív kiállítás látható január 11-ig az Essl-gyűjteményben, Bécs/Klosterneuburgban. Az alapító, Karlheinz Essl negyven éve vásárolja a huszadik század egyik meghatározó osztrák művészének alkotásait, így a múzeum saját anyagából összeállított tárlat 180 darabja a 60-as évek akcionista korszakának termékeitől az Orgia-Misztérium Színház relikviáin keresztül a legfrissebb festményekig átfogó képet ad Nitsch életművéről (illusztrációnk: Fekete ciklus, 1991). A kiállításhoz külön kísérőzenét komponált a múzeumalapító fia, Nitsch misztériumjátékaihoz írt saját zeneművei pedig egy 51 CD-s sorozatban jelentek meg nemrég. November 15-én Hermann Nitsch háromórás performanszt tart a helyszínen.

n IRODALMI DÍJAK Szabó Magda Az ajtó (La porte) című, önéletrajzi ihletésű regénye nyerte a legrangosabb francia irodalmi elismerések egyikét, az idei Femina-díjat az idegen nyelvről fordított művek kategóriájában. Az eredetileg is franciául írottak közül a kínai származású Dai Sijie Le Complexe de Di című könyvét jutalmazták, az esszék között pedig Jean Hatzfeld munkáját, a ruandai népirtásról szóló Une Saison de machettest. A Médicis-díjat Hubert Mingarelli regénye, a Quatre soldats nyerte, míg az idén századik alkalommal odaítélt Goncourt-díjat Jacques-Pierre Amette regénye, a La maitresse de Brecht.

Az amerikai Philip Roth és a cseh Ivan Klíma után harmadikként Nádas Péter vehette át az idei Franz Kafka irodalmi díjat Prágában.

n TÁMOGATÁS A FON"NAK 7,5 millió Ft-ért lemezeket vásárol könyvtárak és zeneiskolák számára a Fonó Recordstól és 3,5 millió Ft-tal támogatja a Fonó Budai Zeneház november-decemberi programjait a kulturális minisztérium, amely azt tervezi, hogy jövőre egy kb. 100 millió Ft nagyságrendű pályázati alapot hoz létre az úgynevezett struktúrán kívüli - tehát nem állami vagy önkormányzati fenntartású -, értékes kultúrateremtő műhelyek támogatására, mint amilyen például az idén csőd közeli helyzetbe került Fonó, MEO, A38 stb.

n IN MEMORIAM VACKOR Most lett volna 80 éves Kormos István, akinek emlékére Medvedalnokversenyt hirdetett az uhu.hu internetes könyváruház és az állatkert. A szakmai zsűri Borbély Szilárd, Szabó T. Anna és Takács Zsuzsa írásait találta a legjobbnak, a közönség pedig Szilágyi Ákost, Király Leventét és Garaczi Lászlót díjazta.

n GYÁSZ 71 éves korában elhunyt Elem Klimov szovjet-orosz filmrendező, akinek a nevéhez olyan művek kötődnek, mint a Hurrá, nyaralunk!, az Agónia, a Búcsúzás vagy a Jöjj és lásd!

n BEZÁRT A BIENNÁLE Velencében véget ért az idei év legnagyobb szabású kortárs képzőművészeti eseménye: az 50. Biennále - melynek magyar pavilonjában a Kis Varsó Nefertiti teste című alkotását állították ki - június közepe óta kb. 240 ezer látogatót vonzott, ami 15 százalékkal több a két évvel ezelőttinél.

n VIZSOLYI BIBLIA Komáromban, egy elhagyott házban sértetlenül megtalálták a vizsolyi református templomból ellopott Károli-Bibliát: az 1590-ben nyomtatott kötetet feltehetőleg hamisítási céllal tulajdonították el még tavaly februárban.

n AZ 5. ALIBI Urakról és dámákról szóló írások sokaságával megjelent az Alibi hat hónapra című félévkönyv-sorozat ötödik kötete, többek között olyan dámák és urak közreműködésével, mint Csisztu Zsuzsa, Karafiáth Orsolya, Enyedi Ildikó, Máthé Erzsi és Nagy Gabriella, illetve Kállai Ferenc, Wilhelm Droste, Lovasi András, Jónás Tamás és John Lukacs.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.