Kulturális hírek

  • 2003. november 13.

Külpol

ÚCSÚJA She Who Dwells in the Secret Place of the Most High Shall Abide Under the Shadow of the Almighty címmel megjelent Sinead O`Connor új - és az ír énekesnő szándéka szerint utolsó - albuma. A címként használt bibliai idézet is arra utal, hogy a harmadik gyermekét váró Sinead O`Connor ezentúl a teológiára akar koncentrálni.
A dupla CD egyik lemezén ritkaságok, eddig publikálatlan demók és más zenészekkel (Massive Attack, Brian Eno, Donal Lunny) közös számok hallhatók, a másik egy 2002-es dublini koncert felvétele.

n HITLER TÉRDEN A diktátor szomorkás arccal, szürke öltönyben térdepel történelmi útjának kiindulóhelyén, Münchenben: az 1937-ben, kimondottan a német művészet számára épített, ma egyszerűen Haus der Kunst nevet viselő múzeum egyik, rajta kívül üres termében. Az olasz Maurizio Cattelan angol című szobra (Him - őt) a torontói Ydessa Handeles Képzőművészeti Alapítvány gyűjteményének Partners című kiállításán szerepel Diane Arbus, James Coleman, Hanne Darboven, Walker Evans, Luciano Fabro, On Kawara, Paul McCarthy, Bruce Nauman, Giulio Paolini, August Sander, Jeff Wall és Lawrence Weiner művei és családi fotók mellett (megtekinthető február 15-ig; illusztrációnk a szobor korábbi, rotterdami kiállításán készült). Ydessa Handeles a holokausztot túlélő német zsidó családban született 1948-ban, Kanadában nevelkedett, galériát alapított, majd 1988-ban létrehozta hazája egyetlen magánerőből finanszírozott kortárs művészeti múzeumát, melynek ez az első külföldi bemutatkozása.

n AZ EUR"PAI FILMDÍJÉRT Az elmúlt évektől eltérően idén egyetlen kategóriában sincs magyar alkotás az Európai Filmakadémia díjaira jelöltek között. A december 6-i berlini gálaesten a következők közül kerülhet ki az egész estés filmek legjobbja: Stephen Frears: Dirty Pretty Things (brit), Lars von Trier: Dogville (dán-holland-svéd-francia-brit-német), Wolfgang Becker: Good bye, Lenin! (német), Michael Winterbottom: In This World (brit), Isabel Coixet: Mi vida sin mi (spanyol-kanadai), Francois Ozon: Swimming Pool (francia-brit). A legjobb rendező díjáért Coixet, Becker, Von Trier és Winterbottom mellett a cannes-i nagydíjas török Nuri Bilge Ceylan (Uzak) és az olasz Marco Tullio Giordana (La meglio giuventu) van versenyben.

n PICASSO MALAGAI MÚZEUMA Szülővárosában, Malagában megnyílt Pablo Picasso múzeuma, ahol a festő legidősebb fia, Paul özvegyének, Christine Ruiz-Picassónak és fiuknak, Bernard-nak a gyűjteményéből származó művek láthatók. A múzeum tartós letétként őrzött anyagát több mint kétszáz festmény, rajz, grafika, szobor és kerámia alkotja, a művész első tanulmányrajzaitól egészen az 1970-es években készített festményeiig. A Richard Gluckman, Isabel Cámara és Rafael Martín Delgado által tervezett Museo Picasso 8300 nm-es terében az állandó és ideiglenes kiállítások mellett könyvtár, archívum, előadóterem és ajándékbolt is található. Létesítését az andalúziai tartományi kormányzat finanszírozta.

n SZELLEMI VILáGÖRÖKSÉG Az emberiség huszonnyolc immateriális kincsét nyilvánította a világörökség részének párizsi ülésén az UNESCO. 2001 óta ez már a második alkalom, hogy így próbál részt vállalni az ENSZ oktatási és tudományos szervezete a kulturális hagyományok megőrzéséből. Legközelebb 2005-ben határoznak az immár 47 szellemi világörökség-darabot tartalmazó lista bővítéséről. A most elismert kulturális közkincsek között a zenék sorában szerepel a közép-afrikai aka pigmeusok egyedi polifonikus énekkultúrája, a kéthúros mongol lókoponya-hegedű, a morin khur nomád hagyományban gyökerező gyakorlata, a vietnami királyi udvari zene, a nha nhac, Sanaa jemeni főváros poétikus dalkincse, az iraki makám és a vele rokon azerbajdzsáni mugham, a tádzsik és üzbég shashmaqom, a héthúros kínai citera, a guquin megszólaltatásának kevesek által gyakorolt háromezer éves művészete, a kubai Oriente régió afro-haiti örökséget hordozó zenéje, a Tumba Francesa, a belgiumi Binche középkori eredetű és a kolumbiai Barranquilla európai, afrikai és helyi prekolumbiánus hagyományokat hordozó karneválja, az ősi mexikói halottünnep, a tradicionális észt, lett és litván táncok és dalok ünnepe, egy homokba rajzolt kommunikációs rendszer, melynek segítségével a különböző nyelveket beszélő vanuatui közösségek megértik egymást, a bolíviai kallawaya indián orvosok csaknem ezer növény gyógyhatására kiterjedő tudománya, a kambodzsai királyi balett, a japán bunraku és az indonéz wayang bábszínház, a török és kirgiz történetmondó hagyomány. A teljes lista, leírásokkal az UNESCO honlapján található: www.unesco.org/culture/heritage/intangible/masterpieces/list2003.

n DÍJ A rendező, társulatvezető, színész Pintér Béla és zeneszerző társa, Darvas Benedek Parasztopera című előadása nyerte a nyolcadik - és várhatóan utolsó - Soros Stúdiószínházi Napok fődíját. Az `szi Fesztiválba épülő rendezvény győztesei egymillió forintos jutalmukat egy új produkció létrehozására vagy a mű külföldi fesztiválon való bemutatására fordíthatják.

n HARRY POTTER INDIÁBAN Első kiadásban 40 ezer példányban jelenik meg e héten Indiában, hindi nyelven a Harry Potter és a bölcsek köve, az immár ötödik köteténél tartó sorozat első darabja. A milliárdos országban több mint 400 millióan beszélnek hindiül, a kiadó 100 ezer példány eladását reméli, amihez hozzásegíthet a hindi nyelven már bemutatott Harry Potter-filmek sikere. A 870 oldalas kötet ára 165 rúpia (3,60 dollár).

n FELOSZLIK A SUEDE A jövő évtől saját projektjeiken dolgoznak a zenekar tagjai, s mindaddig nem készítenek közös stúdióalbumot, amíg nem érzik úgy, hogy ennek művészileg eljött az ideje, a már lekötött idei fellépéseiknek azonban eleget tesznek - ez az üzenet jelent meg a Suede honlapján, egyúttal köszönetet mondva a kitartó rajongók támogatásáért. Hamarosan megszűnik tehát a 90-es évek britpop hullámának egyik alapzenekara, mely 1993-as bemutatkozása (Suede) után olyan albumokat jegyzett, mint a Dog Man Star, a Coming Up vagy a korábbi sikereket megismételni nem tudó, tavalyi A New Morning.

Figyelmébe ajánljuk