Kulturális hírek

  • 2003. november 20.

Külpol

Kaliforniában eltemették Bobby Hatfieldet: a Righteous Brothers egyik tagja 63 éves korában hunyt el. Búcsúztatásán a duó másik fele, Bill Medley énekelt Hatfield emlékére, akivel az 1960-as években olyan slágereket adtak elő, mint az Unchained Melody vagy a You`ve Lost That Lovin` Feeling.
A Righteous Brotherst idén iktatták be a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

n ELAD" VIZSOLYI BIBLIA Tízmillió forintos (39 220 eurós) áron kínálja a Vizsolyi Biblia egyik restaurált, majdnem teljes példányát a Központi Antikvárium: az árverést november 28-án tartják, előtte november 17-27. között a Múzeum körúton megtekinthetők az eladásra szánt nyomtatványok - az 1590-es Vizsolyi Biblián kívül olyan ritkaságok, mint a Szemere-család díszes bibliája (8 millió), egy 1594-es Matthias Quad-atlasz (2,5 millió) vagy Magyarország réznyomatú térképe 1559-ből (2 millió). Az ennél alacsonyabb árszint iránt érdeklődők az antikvárium ezt megelőző, november 21-i árverésén tehetnek próbát, az ottani anyag november 20-ig vehető szemügyre: a legmagasabb induló áron, 150 ezer Ft-ért Deák Ferenc igazságügyi miniszterként aláírt egyik 1848-as levele kerül kalapács alá, de négyezerért már harcba lehet szállni egy dedikált Horger Antal-füzetért a csángókról.

n ORWELL 101-ES SZOBÁJA George Orwell születése századik évének végéhez közeledve Rachel Whiteread - a bécsi Judenplatz holokauszt-emlékművének tervezője - gipszbe öntötte az Ezerkilencszáznyolcvannégy rettegett kínzókamráját, a Százegyes szobát. Az angol képzőművész gipszmintát vett a BBC Portland Place-i épületének 101-es szobájáról, amely a székház felújítása során azóta megsemmisült: az író értekezleteken vett itt részt, amikor a második világháború idején a BBC-ben dolgozott (jóllehet egyes vélemények szerint a rádió egy másik épületének egy másik helyisége adta neki az ihletet). A három hétig tartó munkáról filmet forgatott Michael Radford, az 1984 játékfilmváltozatának rendezője. A londoni Victoria & Albert Museumban június 27-ig látható, tömör és "kifordított" terembe sem fény, sem ember be nem hatolhat, ajtaja, ablaka nem nyílik.

n CSUPASZ LET IT BE Let It Be... Naked címmel "új" lemezt jelentetett meg a Beatles: az eredetileg 1970-ben kiadott Let It Be lecsupaszított verzióját Paul McCartney és Ringo Starr mellett halála előtt George Harrison is jóváhagyta. Az alapvető változás az, hogy eltüntették Phil Spector producer keze nyomát, ami leginkább John Lennon Across The Universe és McCartney The Long And Winding Road című számának nagyzenekari hangszereléstől történt megtisztításában érhető tetten. Valamivel nyersebben szól a Harrison-féle I Me Mine is, a címadó dalban ráerősítettek Billy Preston gospeles orgonájára, két töltelékapróság (Maggie Mae; Dig It) helyett feltették Lennon Don`t Let Me Downját, s mindehhez egy bónusz CD (21 perc Beatles-duma, próbák idején) és egy 32-oldalas füzet is jár. A Paul Hicks által felügyelt átalakítást azzal indokolták, hogy a lemez így adja vissza a felvételek élő hangulatát.

n NINJA TUNE Mostantól a Neon Music Hungary forgalmazza Magyarországon a Ninja Tune lemezeit. Az elsősorban elektronikus zenében utazó londoni kiadó jelenteti meg dj Vadim, a Herbaliser, Roots Manuva, a Coldcut, a Cinematic Orchestra, Ty, dj Food, Mr. Scruff vagy a nemrégiben Budapesten járt Amon Tobin és Fink anyagait. Az említettek friss lemezein kívül jövő év elején piacra dobják a Ninja Tune elmúlt néhány évének terméséből készült válogatásokat és remixeket is.

n DÍJ Életműve elismeréseként a 80 éves Ligeti György zeneszerzőt tüntette ki a francia Charles Cros Hanglemez-akadémia a Köztársasági Elnök Díjával.

n BERLINI EMLÉKMÛVITA Peter Eisenman, a Berlinben épülő holokauszt-emlékmű amerikai tervezője üdvözölte a döntést, hogy a graffititaszító anyag szállításával megbízott Degussa továbbra is részt vehessen a kivitelezésben annak ellenére, hogy a vegyipari cég leányvállalata, a Ciklon-B gázt előállító Degesch neve összefonódott a világháborúban elpusztított zsidók millióinak sorsával. Az emlékmű kuratóriumának vezetője, Wolfgang Thierse, a Bundestag elnöke szerint egyetlen vállalkozást sem lehet eleve kizárni a projektből, amely a vita miatt így egy hónap szünet után folytatódik. A Degussa álláspontja szerint a vállalkozásban való részvétellel a cég hozzájárulhat az emlékezéshez.

n ERLANGENI SZÍNHÁZI VITA A tiltakozások ellenére a Theater in der Garage nevű erlangeni színházban előadták a Hitler 50. születésnapjára dicshimnuszt költő, nemzetiszocialista párttagként ismert Hans Rehberg (1901-1963) Die Wölfe című drámáját, melynek ősbemutatóját 1944-ben tartották Breslauban (a lengyelországi Wroclaw). A darab egy hadi-tengeralattjáró legénységének élethalálharcáról szól, az előadásban egyszer sem hangzik el Németország vagy Hitler neve, s a 33 éves Marc Pommerening rendezése egyértelművé teszi a náci háborús propaganda frázisainak ürességét. A város pénzügyileg támogatja a kis színházat, ezért is zajlott hónapokon át vita az előadás engedélyezéséről; végül egy, a náci múltról szóló dokumentumfilm bemutatásával társítva rábólintottak.

Figyelmébe ajánljuk