cyber hírek

  • 2003. november 20.

Külpol

n Új kép a Jupiterről A NASA elérhetővé tette a Jupiter óriásbolygóról valaha készült legrészletesebb fényképfelvételt. A színes felvételt 27 darab, 10 millió kilométeres távolságból készített mozaikképből állították össze.
Az eredeti felvételeket a NASA közleménye szerint három színcsatornát használva a Cassini szonda készítette 2000 végén. A képen felismerhető legkisebb alakzatok mérete 60 kilométer.

n Virtuális Enciklopédia A múlt héten bemutatták a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Filozófiai Kutató Intézete és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) által közösen készített digitális enciklopédiát, melynek eddig nagyjából 150 címszava készült el - adta hírül az Index. A Magyar Virtuális Enciklopédiának (www.enc.hu) a tervek szerint 3200 címszava lesz, és 2005 végére készül majd el. Nyíri Kristóf, az MTA Filozófiai Kutató Intézetének igazgatója szerint a digitális enciklopédiának a hagyományos, nyomtatott enciklopédiákkal szemben az a nagy előnye, hogy bármikor bővíthetők, frissíthetők a magyarázatok. A szöveges magyarázatok mellett képeket, hangzó anyagokat is tud közvetíteni. A virtuális enciklopédia előkészítése az idén tavasszal kezdődött, az első 150 címszó összeállítása nyolc-tíz hét alatt készült el. A címszavak elkészültét az egyes tudományterületek elismert szakértői felügyelik, illetve szükség esetén korrigálják.

n Börtönt a kalózoknak Öt év börtönbüntetéssel sújtaná egy törvényjavaslat az Egyesült Államokban azokat az internetezőket, akik a filmeket és zenéket már a hivatalos megjelenés előtt feltöltik a fájlcserélő hálózatokra, és azokat is büntetné, akik a moziban készítenek videofelvételt a filmekről. A hivatalos megjelenés előtt kiszivárgó illegális másolatok az utóbbi években teljesen felborították a kiadók ütemterveit, és évente körülbelül hárommilliárd dolláros bevételkiesést okoztak a filmkészítőknek, állítják a törvényjavaslatot támogató szenátorok. A moziban kamerával felvett másolatok mellett a film hivatalos bemutatója után sokszor minőségi másolatok is előkerülnek, amelyeket a filmiparban dolgozó alkalmazottak szivárogtatnak ki.

n Baktériumokat öl a művírus Az emberi géntérkép feltérképezésében is jelentős szerepet játszó kutatónak, Craig Venternek és munkatársainak sikerült pusztán genetikai kódja alapján rekonstruálnia egy vírust. A Phi-X174 nevű bakteriofág vírus volt az első szervezet, aminek sikerült feltérképezni a genetikai kódját: a vírus genomja 5386 DNS-szegmensből áll, melyek kis gyűrűt alkotnak. Korábban már sikerült létrehozni a poliovírus genomját, ehhez azonban három év kellett, ráadásul a szintetizált genetikai kód hibásnak bizonyult. Hogy az eljárást gyorsabbá és pontosabbá tegyék, Craig Venter és munkatársai a Phi-X174 genomjának számos részletét felépítették egyszálú DNS-láncokból, úgynevezett oligonukleotidokból. Miután ezeket összekötötték, egy általuk fejlesztett új eljárással állították elő a kétláncú DNS-t. A teljes folyamat mindössze 14 napig tartott, és az eredetivel teljesen azonos genetikai kód jött létre. A mesterséges bakteriofág vírus ugyanúgy viselkedik, mint természetes megfelelője, azaz képes baktériumokat fertőzni és ölni.

n Hanyatló lemezpiac A kiadók szerint a házi CD-másolások miatt hanyatlik a magyar hanglemezpiac. Az írható CD-k piaca 2003 első felében több mint 30 százalékkal bővült a tavalyihoz képest, miközben az eredeti hanghordozókból várhatóan tíz százalékkal kevesebbet fognak értékesíteni, mint egy évvel ezelőtt.

n Feltörhetetlen kvantumtitkosítás Húszévnyi kutatás után e hónapban a MagiQ Technologies kereskedelmi forgalomba hozta az első olyan rendszert, mely fotonokat alkalmaz a titkosításhoz használt kódok továbbítására, azaz gyakorlatilag feltörhetetlen. A MagiQ rendszerét, mely a gyakorlatban optikai kábelekkel összekapcsolt számítógépekből áll, Navajónak nevezték el, a második világháborúban szolgált indián "kódbeszélők" után.

n Sípoló kamerás mobil A digitális kamerával felszerelt mobiltelefonoknak Dél-Koreában egy új miniszteri rendelet értelmében sípoló hanggal kell jelezniük a felvételek készülését. A koreai parlament egyéb korlátozások életbe léptetését is fontolgatja, hogy a digitális kamerák és a mobiltelefonok semmiképpen se sérthessék meg az emberek magánszféráját.

n Geotermikus erőmű Neustadt-Glewe városában üzembe helyezték és bekapcsolták a elektromos energiahálózatba az első német geotermikus erőművet. Az erőmű 97 fokos hőmérsékletű termálvízből hőcseréléssel évente 1400 megawattóra energiát termel, ami mintegy ötszáz háztartás igényének kielégítésére elegendő.

n Szintén zenész Az Apple iTunes szolgáltatásának sikere láttán a Microsoft jövőre saját internetes zenei áruházzal kíván jelentkezni. A szoftverkonszern erre vonatkozó tárgyalásokat folytat zenei kiadókkal. A boltot a Wall Street Journal szerint 2004-ben az MSN weboldalon nyitják meg.

n Hitelkártyás vírus A MiMail féregvírus új változata a PayPal átutalási rendszer levelének adja ki magát, és azt állítja, hogy a felhasználó szerződése lejárt, ezért több más adata mellett a hitelkártyaszáma megadására szólítja fel. Az adatokat ismeretlen e-mail címekre továbbítja az új vírus.

Figyelmébe ajánljuk