Tartalom

MaNcs, XV. évf. 47. szám, (2003.11.20.) (2003-11-20)

Snoblesse

Snoblesse

snoblesse oblige

Haász István Munkácsy-díjas festőművész legújabb munkái:

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip (Politikai kultúra)

Mi sem áll távolabb tőlem, mint hogy a politikai kultúra nevében egy olyan ember pozícióját védelmezzem, aki maga is sokat ártott a politikai kultúrának. Szász Károly magánmegnyilvánulásai korántsem erősítették bennünk azt a képet, amit egy tekintélyes, független intézmény elfogulatlan vezetőjéről alkotnunk illene. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökeként a személyéhez kapcsolódva azonban nem kerültek napvilágra olyan súlyú mulasztások, amelyek kellően indokolhatták volna visszahívását.

Publicisztika

Publicisztika

Halmai Gábor: A főbíró igazsága? 19.

Vasárnap este a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának elnöke és igazságügy-minisztere villámturnén együtt lépett fel Tamás Gáspár Miklós filozófussal előbb az ATV, majd a közszolgálati televízió stúdiójában, hogy tisztázzák azt a veszélyhelyzetet, amibe a bíróságok függetlensége került a filozófus publicisztikája nyomán.

Publicisztika

Forrai Éva: Darabbér (A prostitúció műfaji sajátosságai és rendészeti vetületei)

Atárgyként elidegenített kéj züllöttséget és enyészetet idéző képzetei régóta lázban tartják az emberiség fantáziáját. A romlás virágainak bódító illata ugyanakkor egyesekben heves ellenreakciókat vált ki. Rosszindulatú és jótékony szentfazekak marakodnak az elesett lelkek átlényegítésének legcélzatosabb módjain.

Publicisztika

Pasziánsz az abakuszon

A nagyszabású közigazgatási reform, az államirányítás hatékonyabbá tétele, a takarékos állam, ugye, emlékeznek rá. Úgy kezdődött, hogy a kormány egyik vége (a Pénzügyminisztérium) kiszámolta: nem tudjuk etetni tengernyi tisztviselőnket. Legyenek kevesebben, és spórolunk háromszázmilliárdot. Kétszázat. Húszat. Mivel a megtakarítás összege a rendelkezésünkre álló három dimenzióban sehogyan se akart kijönni, a kormány végül 10 százalékban maradt magával: ha ennyivel kevesebb tisztviselő legitimálja aktagyártással közszolgálati munkaviszonyát, biztos ennyi százalékkal kevesebb papír- és bérköltség fogy.

Publicisztika

Csak jobbra

Brüsszel aggódik, a demokratikus Szerbia meglepetést színlel. Nemcsak az elnökválasztás fulladt harmadszor is kudarcba (nem járult az urnák elé a választópolgárok ötven százaléka), de élre tört Tomislav Nikolic, a Szerb Radikális Párt jelöltje. A Seselj-utód (45 százalék) fölényesen verte a demokratikus blokk jelöltjét, Dragoljub Micunovicot (37 százalék). A liberális szerb nacionalisták nem tudnak magukhoz térni: erre nem számítottak.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

olvasói levelek

Korrekt szakmai bírálatot és szolidaritást kér számon a lap legutóbbi számában Mihancsik Zsófia Bolgár György Vágy című könyvének - álláspontja szerint - méltatlan fogadtatása kapcsán. A bírálatok jelentős része egy Megyesi Gusztáv-cikk Élet és Irodalom-beli közlésével függ össze. Az alábbi megjegyzések és kiegészítések nem Mihancsik véleményével, hanem fontosabb fölvetéseinek tárgyszerűségével kapcsolatosak.

Belpol

Belpol

Diszkóbalesetek: "Befelé még nyugisan vezetett"

Néhány hete, egy átmulatott éjszaka után öt szabolcsi fiatalember kocsival indult falujába. Az ittas sofőr fának vezette az autót. Õ a helyszínen, mellette ülő barátja a kórházban halt meg. Évente legalább egy iskolai osztályra való fiatal élete ér véget hasonlóan.

Belpol

Brókerbizottság: Kecsegtető befeketítés

A K&H-ügy politikai vonatkozásait feltárni igyekvő ún. brókerbizottság harmadik, (lapzártánkig utolsó) múlt szerdai ülése talán három percig is eltartott. Ám ez volt a kevésbé rossz megoldás: az előző két összejövetelen hosszabb előadást produkáltak ugyan a testület tagjai, az idő múltával azonban csak a menthetetlen színvonaltalanság miatti szégyenérzetünk lett nagyobb, s nem a tudásunk a brókerbotrányról.

Belpol

Az Országgyűlés előtt az antidiszkriminációs törvény: Esélykiegyenlítés

Az Országgyűlés a közelmúltban kezdte meg az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvénytervezet vitáját. Az előterjesztésben többek között szó van a hátrányos megkülönböztetés tilalmáról, az alkalmazható szankciókról és egy új hatóság létrehozásáról. A Fidesz szerint a javaslat elfogadhatatlan, de több civil szervezet is módosítaná.

Külpol

Külpol

Kulturális hírek

Kaliforniában eltemették Bobby Hatfieldet: a Righteous Brothers egyik tagja 63 éves korában hunyt el. Búcsúztatásán a duó másik fele, Bill Medley énekelt Hatfield emlékére, akivel az 1960-as években olyan slágereket adtak elő, mint az Unchained Melody vagy a You`ve Lost That Lovin` Feeling.

Külpol

cyber hírek

n Új kép a Jupiterről A NASA elérhetővé tette a Jupiter óriásbolygóról valaha készült legrészletesebb fényképfelvételt. A színes felvételt 27 darab, 10 millió kilométeres távolságból készített mozaikképből állították össze.

Külpol

Litvánia válaszút előtt: A szovjet bajnok

Litvánia még mindig nem tért magához abból a bődületes politikai botrányból, amely október végén indult pusztító útjára. Az országot végletesen megosztja a kérdés, hogy az államelnök, Rolandas Paksas vajon bűnös lehet-e hazaárulásban.

Külpol

II. Európai Szociális Fórum: Párizsi vegyes

A nyugati globalizációkritikusok azért gyűltek össze Párizsban, hogy a globális kapitalizmus harcos bírálata mellett életképes alternatívát mutassanak a "globalizáció neoliberális forgatókönyvével" szemben. Az aktus szombaton látványos tüntetéssel zárult.

Zene

Zene

Könyv: Leverkühn slágert fütyöl (Kertész Imre: Felszámolás)

Nem szükséges a fülszöveg (feltehetően a szerző által is autorizált) javaslatára hivatkozni ahhoz, hogy megállapítsuk: a Felszámolás szorosan kötődik a három nagy szépprózai mű, a Sorstalanság, A kudarc és a Kaddis a meg nem született gyermekért univerzumához. Eszerint az új kötet a Kertész-oeuvre központi vonulatát tetralógiává bővítette, egyszersmind le is zárva azt. Mindazonáltal ez a lezárás nem jelent egyúttal lekerekítést is - ez lehetett az oka, hogy zavartan tettem le a könyvet. Nem az volt a baj, hogy a Felszámolás teljesen más jellegű, mint az előző művek, hanem az, hogy a komoly munkát igénylő, bonyolult szerkezet elemei nem kerülnek egyensúlyba. Még bonyolultabbá teszi a dolgot, hogy gyanúm szerint ez nem is állt a szerző szándékában. Ezúttal lazább, széttartóbb, vegyes hangnemű konstruk-ciót igyekezett létrehozni. Sajnos túlságosan lazára, széttartóra és vegyes hangneműre sikeredett.

Zene

Színház: Évadnyitás (Weöres és Karinthy a Nemzetiben)

Két bemutatóval kezdte idei - Jordán Tamás igazgatása alatti első teljes - évadját a Nemzeti Színház. Történetesen két magyar dráma előadásával - ez azonban, óvom mindannyiunkat, nem szabad, hogy messzemenő következtetésekre csábítson. Van jó dráma meg rossz - maradjunk ennyiben.

Zene

Képzőművészet: Nemzeti vágy-regiszter. Újabb homeopatikus írás (Kiállítás a Ludwig Múzeumban)

Buddha és Lao-ce egy nap - az őszi verőn - felslattyogtak a Várba, kószáltak egy darabig, majd tőlük szokatlanul merész lépésre szánva magukat, benyitottak a Ludwig Múzeumba. Néztek-nézelődtek, míg az első emeleten meg nem találták azt, amit nem is kerestek, a Vágy-kiállítást, a sok-sok vágy-képpel. Álmélkodtak nagyon, s rá is fagyott arcukra a rezignált félmosoly; mi minden jár emberek fejében, gondolták, mi minden kísérti őket meg nap mint nap. Már el is fáradtak a kápráztató látvány súlya alatt, már fordultak is volna vissza alant húzódó menedékük irányába, amikor szembetalálkoztak Katona Józseffel. Jött feléjük a magyar nemzet drámaírója, hóna alatt vaskos könyvvel, melynek címe A pszicho-analízis szótára (Akadémiai Kiadó, Budapest, 1994) volt, s megállásra szólította a két vágytalant. Megmutatta nékik féltett könyvét, bele-belelapoztatott velük meg-megjelölt helyekre, s várta a hatást, mindhiába. Buddha és Lao-ce ábrázata mit sem változott, mire Katona József megmérgesedett. Szavalati helyzetbe illesztette magát, s belekezdett:

Zene

Film: Földalatti menny (Antal Nimród: Kontroll)

Ebben az országban kissé nehéz nem a BKV-ra asszociálni, ha egy film elején felbukkan Aba Botond, a BKV Rt. vezérigazgatója, azt bizonygatván, hogy a darab, amit látni fogunk, semmiféle kapcsolatban nem áll a nagyvállalattal. Persze, tudjuk mi jól, minden egyezés a valósággal a véletlen műve - ezek az ellenőrök nem azok az ellenőrök, ez a metró pedig természetesen nem az a metró.

Zene

Lemez: Rámenni (Dés László: Metszetek)

Dés László lemezén előbb azt olvashatjuk, hogy a Metszetek az Egy hét Pesten és Budán filmzenéje, míg a hátsó borítón az áll, a "filmzene alapján" készült. Egy ilyen apró bizonytalanságnak persze nincs súlya, tulajdonképpen említenem sem kéne, csak hát cseppben a tenger, ugyanez a "kettősség" hagyott nyomot a felvételeken.

Film
Lélek
Lokál

Lokál

Kutyapiszok Budapesten: Tisztulási folyamat

Szemlátomást kevesebb lett Budapesten a kutyapiszok, legalábbis a belső kerületekben. A Fővárosi Önkormányzat évek óta tartó erőfeszítései eredményének tudja be a javulást, ám a különböző akciókról a kutyások nagy része nem szerez tudomást - így csak az az örvendetes konklúzió marad, hogy a gazdik szemlélete is változott.