Kulturális hírek

  • 2003. december 11.

Külpol

n TURNER-DÍJ: PERRY "Ideje volt már, hogy egy transzvesztita fazekas nyerje el a Turner-díjat" - jelentette ki Grayson Perry, amint élő tévéközvetítésben, kék fodros ruhában átvette a húszéves története során többnyire heves vitát kiváltó Turner-díjat, majd köszönetet mondott feleségének, Philippának, mindenért. A 20 ezer fonttal járó elismerés esélyese Jake és Dinos Chapman volt (a fivérek anyagában egy saját belefirkálásaikkal megdolgozott Goya-metszetsorozat és egy orális szexjelenetet ábrázoló, színes bronzszobor szerepelt; a pályázat finalistáit január 18-ig kiállító Tate Britain nem is ajánlja ezt 16 éven aluli látogatóinak), a zsűri azonban Perry elegáns festett vázáit favorizálta, melyek némelyike, közelebbről szemlélve, szintén nem nélkülözi a sokkhatást.
Illusztrációnk: Golden Ghosts, 2001.

n LENIN TAROLT Hat díjat kapott Berlinben, az Európai Filmdíj gálaestjén az év legnagyobb német mozisikere, a Good Bye, Lenin!, a 2003 legjobb európai rendezőjének járó elismerést mégsem az Ostalgie-t kihasználó és gerjesztő Wolfgang Becker, hanem a dán Lars von Trier kapta a Dogville-ért. Viszont a Lenin lett a legjobb film, főszereplője, Daniel Brühl érdemelte ki a legjobb férfialakítás díját, nyert a forgatókönyvvel Bernd Lichtenberg is, a közönség legjobb rendezője Becker, színésze Brühl, színésznője pedig filmbéli édesanyja, Katrin Sass lett. Az Európai Filmakadémiától a legjobb színésznő díját Charlotte Rampling kapta a francia Swimming Poolban nyújtott teljesítményéért, a legjobb operatőrét pedig a Dogville-t és a brit 28 Days Latert fényképező Anthony Dod Mantle. Életművéért a francia Claude Chabrolt és az olasz Carlo di Palmát jutalmazták. Az év felfedezettje Fassbinder-díját az orosz Andrej Zvjagincev kapta (Vozvrasenyije), a kritikusok Fipresci-díját az olasz Marco Bellochio (Buongiorno, notte), a legjobb dokumentumfilm francia produkció lett: Rithy Panh: S21, La Machine de Mort Khmere Rouge, a legjobb rövidfilm szlovén: Stefan Arsenijevic: (A) Torzija, a legjobb nem európai film kanadai: Denys Arcand: Les Invasions Barbares. A film.hu tudósítása szerint az operatőri díj átadása előtt vetítették le Galambos Attila kétpercesét három magyar operatőrről, Illés Györgyről, Zsigmond Vilmosról és Máthé Tiborról: az etűd elkészítésével Wim Wenders bízta meg a rendező szakos hallgatót, akárcsak izlandi, spanyol, francia, német és ír kortársait, más-más témákban.

n COETZEE ÁTVETTE A NOBELT Ellentétben a Booker-díjjal, melynek személyes átvételét 1983-ban elbliccelte, a közszerepléstől többnyire tartózkodó J. M. Coetzee megjelent a stockholmi Nobel-ceremónián. Ám a dél-afrikai író kikötötte: sajtóértekezletet nem tart ("a nyelv, melyet beszélek, papíron jól működik, de élőszóban nem" - mondta ritka interjúi egyikében egy svéd újságírónak), s beszédét Robinson Crusoe bőrébe bújva írta meg és olvasta fel (www.nobel.se). Ennek előzménye van: Defoe művét Foe című regényében, 1986-ban teremtette újra.

n AIDS-NAPI MÉRLEG 2 milliárd tévénézője és rádióhallgatója volt a november 29-én élőben, majd az AIDS világnapján, december 1-jén vágott formában közvetített, illetve a www.46664.com honlapon követhető jótékony célú fokvárosi koncertnek: ekkora közönséget zenei esemény még nem ért el soha. Februárban jelenik meg a koncert dupla CD- és DVD- változata, júniusban pedig egy újabb CD, kifejezetten a kampány számára készített dalokkal.

n EU-PÉNZ A SORSTALANSáGRA Az Eurimages által magyar filmnek valaha adott legmagasabb támogatást, 650 ezer eurót ítélt meg Koltai Lajos német és brit koprodukcióban készülő művének, a Kertész Imre-regény filmváltozatának az Európai Unió filmalapja.

n GYÁSZ 62 éves korában elhunyt David Hemmings: az operaénekesként és festőként indult angol filmszínész legemlékezetesebb szerepét Antonioni Nagyí-tásában alakította, 1966-ban. Később olyan produkciókban játszott, mint Roger Vadim Barbarellája, Tony Richardsontól A könnyű-lovasság támadása vagy nemrég Ridley Scott Gladiátora. Rendezett is (Csak egy dzsigoló), a halál épp a Samantha`s Child forgatása közben érte, Romániában.

n TARR MÉG EGY LISTÁN A Guardiannél elért 13. hely után Tarr Béla helyet kapott a hollywoodi Variety által összeállított lista tíz legjobb európai rendezője között. Íme a Mesterek: Pedro Almodóvar, Jean-Pierre és Luc Dardenne, Michael Haneke, Jean-Pierre Jeunet, Nanni Moretti, Aki Kaurismäki, Emir Kusturica, Tarr Béla, Lars von Trier és Michael Winterbottom.

n BEETHOVEN-KÉZIRAT 1,18 millió fontért kelt el a Sotheby`s londoni árverésén Beethoven op. 127 számú Esz-dúr vonósnégyese scherzotételének kottája: a sötétbarna tintával írott, 31 oldalas kézirat számos szerzői javítást tartalmaz. A vevő egy telefonon licitáló magánszemély.

n EGYETEMEK ÉS AZ N&N Az N&N Galéria és a hazai építészképzésben szerepet vállaló nyolc felsőoktatási intézmény megállapodott, hogy a galéria rendszeresen kiállítja a hallgatók, oktatók munkáit, helyet biztosít az építészeti oktatás kérdéseit érintő eszmecseréknek, s 2005-től évente pályázatot és ifjúsági díjat ír ki a hallgatók számára. Az intézmények oktatási programjukba illesztik a galéria pályázatait.

Figyelmébe ajánljuk