Kulturális hírek

  • 2003. december 18.

Külpol

Az év szenzációjának minősítette a korábban Hegedős néven szereplő Fonó Zenekaran EUR"PAI MÚZEUMOK Száz európai múzeum közös portálja kezdte meg működését nemrég: a www.euromuse.net címen az intézmények nemzeti nyelvén és angolul közölnek alapvető információkat kiállításaikról és nyitva tartásukról, ezek frissességéről maguk a múzeumok gondoskodnak. A száz között osztrák, belga, cseh, dán, francia, német, brit, görög, ír, olasz, holland, spanyol, svéd és svájci múzeumok találhatók, de a kört szívesen tágítanák Közép- és Kelet-Európa felé.n KORA-DÍJ Az afrikai zene nemzetközi elismertetése céljából 1994-ben létrehozott Kora-díjat idén már 23 kategóriában adták át: a dél-afrikai gálaest élő közvetítését több mint 70 országban kb.
140 millió néző kísérte figyelemmel. A legnagyobb elismerést, az életműdíjat a képünkön látható Oliver Mtukudzi nyerte: az 51 éves zimbabwei gitáros, énekes az 1970-es években a Wagon Wheels együttesben kezdett, majd saját zenekart alakított Black Spirits néven. Zenéjére többféle stílus hatott, de amit játszik, azt a saját nevére utaló Tuku Music néven emlegetik. Afrika legjobb női zenésze a Zöld-foki-szigetekről származó Suzanna Lubrano, legjobb férfi zenésze pedig az ugandai George Okudi lett. Mindkét nemnél földrajzi régiók szerint is választott a zsűri, ily módon a legjobbak: nyugat: Suzanna Lubrano és Kojo Antwi (Ghana), kelet: Chamsia Sagaf (Comore-szigetek) és George Okudi, közép: Tshala Muana (Kongó) és Mbilia Bel (Zaire), illetve Alexandre Douala (Kamerun), dél: Busi Mhlongo (Dél-Afrika) és Oliver Mtukudzi. A legjobb tradicionális zenekar: Machesa, a legjobb afrikai zenekar: Quartier Latin (Kongó) és Anti-Palu (Elefántcsontpart).

n MEGHALT RUBEN GONZALEZ Hónapokkal Compay Segundo, a Buena Vista Social Club gitárosa halálát követően, 84 éves korában elhunyt az idős kubai zenészcsoport legendás zongoristája, Ruben Gonzalez is. 1996-ban, a BVSC felvételének idején zongorája sem volt az akkor 77 éves muzsikusnak, ráadásul ízületi gyulladástól szenvedett, elegáns játéka mégis mindenkit elkápráztatott. A következő években részt vett az együttes külföldi fellépésein, és szólóalbumokat készített: Introducing Ruben Gonzalez, Chanchullo. Gonzalez orvosi tanulmányait hagyta félbe a zene kedvéért az 1940-es években. Az Arsenio Rodriguez, majd - többek között - a csacsacsa királyának tartott Enrique Jorrin zenekaraiban töltött évek után 1987-ben vonult nyugdíjba, hogy aztán öregkorára fölfedezze a nagyvilág.

n KULTÚRA 2000 Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta a Kultúra 2000 nemzetközi pályázat idei nyerteseinek listáját: a 30 millió euróval támogatott 200 nyertes projekt, illetve 750 nyertes intézmény között 19 magyar szerepel, ők összesen 3,1 millió eurós támogatást kapnak: Baltazár Színház, Merlin Színház, Magyar Állami Operaház, Interplay Magyarország, Veszprémi Petőfi Színház, Hevesi Sándor Színház, Sziget, Honvéd Művészegyüttes, Zsámbéki Szombatok, Első Közép- és Kelet-európai Együttműködési Alapítvány, Közelítés Művészeti Egyesület, Books in Print Magyarország, Kijárat Kiadó, L`Harmattan Könyvkiadó, Typotex Kft., C3, Kolibri Színház. A 2006-ig tartó Kultúra 2000 keretprogram célja egy közös európai kulturális térség kialakítása, mely elősegíti az itt élő népek egymás iránti toleranciáját, kölcsönös megismerését - ezért is pályázati feltétel a 3-5 ország társszervezőit feltételező "európai dimenzió". A szakzsűriknek Schanda Beáta (előadó-művészet) és Erő Zoltán (kulturális örökség) révén két magyar tagjuk volt.

n HIRST VISSZAVÁSÁROL Damien Hirst, az utóbbi évek brit képzőművészetének egyik legnagyobb sztárja saját korai munkáinak egy részét visszavásárolta gyűjtőjétől, Charles Saatchitól, aki idén az ő retrospektívjével nyitotta meg londoni múzeumát. Az eseményen távollétével tüntetett a művész, aki pedig nagyrészt épp egykori mecénásának köszönheti mai anyagi helyzetét. A tizenkét művet immár a Hirst műkereskedője, Jay Jopling tulajdonában lévő londoni galériától, a White Cube-tól lehet megvenni - az egyik hírhedt darab, egy rothadófélben lévő tehénfej ára például 1,4 millió font körül járhat, Saatchi 50 ezret fizetett érte, elkészítése Hirstnek néhány száz fontjába kerülhetett.

n DÍJ Gadó Gábor nyerte az év európai dzsesszművészének járó Bobby Jaspar-díjat: a francia L`Académie du Jazz által alapított elismerést a párizsi New Morning klubban vehette át a magyar gitáros, akinek év elején megjelent, Orthodoxia című albumát a Télérama kulturális műsorhetilap az év lemezei közé választotta, s kedvező kritikák kísérik az ezt követő Unknown Kingdom megjelenését is.Mixtura Cultivalis című albumát a Le Monde de la Musique című francia szaklap.

Kertész Péternek (írott sajtó) és Ferenczi Gábornak (film) ítélték az idei Tolerancia-díjat. Rádiós kategóriában nem adtak ki díjat, viszont különdíjban részesült az M1 Provokátor című műsora, a TV2 Napló című magazinjának a kisebbségek helyzetével foglalkozó csapata, a Roma Sajtóközpont gárdája, valamint Fiala János és Vásárhelyi Mária.

n GYÁSZ 68 éves korában elhunyt Szalai Pál szociológus, közíró, az illegális Beszélő egykori szerzője, az Eszmélet szerkesztőségének tagja. Gyakorta hozzászólt a Magyar Narancsban megjelent írásokhoz is.

n PORTF"LI" A kortárs képzőművészeti élet szereplői, művészek, kurátorok, művészeti írók, galériások független szakmai fórumának megteremtése céljából rendezik meg a Trafó Galériában a Fiatal Képzőművészek Stúdiójával közösen szervezett első nyilvános Portfólió-találkozót december 18-án, 16 órakor.

n TÁBOR BÉLA-HAGYATÉKVálogatás készült Tábor Béla, az egyik legjelentősebb magyar dialogikus gondolkodó szellemi hagyatékából: az eddig publikálatlan, illetve folyóiratokban megjelent szövegeket tartalmazó Személyiség és logosz (Bevezető és kommentárok a valóság őstörténetéhez) című könyvet Tillmann J. A. mutatja be december 18-án, csütörtökön 17 órakor a Magiszter Könyvesboltban (Városház u. 1.).

n ALTORJAI ÉS ERDÉLY A hazai neoavantgárd két fontos személyisége, Altorjai Sándor (1933-1979) és Erdély Miklós (1928-1986) kölcsönös egymásra hatásáról rendeznek beszélgetést december 28-án, 18 órakor az Artpool P60 pincéjében, a Műcsarnokban megnyílt Altorjai-retrospektív alkalmából.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?