Le Pen pártja csatlakozik Orbán-féle Patrióták Európáért csoporthoz

  • narancs.hu
  • 2024. július 8.

Külpol

Ezzel ez a képviselőcsoport lesz az Európai Parlament harmadik legnagyobb ereje.

A Politico információit a kormányinfón is megerősítették hétfőn magyar részről, tehát már akár tényként is leírhatjuk, hogy a francia nemzetgyűlési választáson meglepő arányú vereséget szenvedő Nemzeti Tömörülés csatlakozik Orbán Viktor Patrióták Európáért névre hallgatú új képviselőcsoporthához az Európai Parlamentben, így ez a csoport lesz a harmadik legerősebb frakció.

Az Európai Néppárt és az európai szocialisták után 2019 óta a harmadik erő az EP-ben az Emmanuel Macron dominálta liberális Renew volt, de az ő súlyos gyengülésüket kihasználva kerülnek át a szélsőjobboldali pártok, beelőzve a szintén jobboldali, de atlantista elköteleződésű ECR-t. 

Marine Le Pen pártjának lépése nehéz helyzetbe hozza az Identitás és Demokrácia frakciót. A lap úgy tudja, a  megmaradó, vagyis a Patriótákhoz nem csatlakozó pártok Szuverenisták néven alakíthatnak megújított frakciót, amelyhez visszatérhet az onnan nemrég kizárt német AfD, és ide tagozódhat be a magyar Mi Hazánk is.

Orbán Viktor Madridban

 
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda
 

A Patrióták Európáért csoport létrejöttét június 30-án Orbán Viktor, a Fidesz, Andrej Babiš, a cseh ANO és Herbert Kickl, az FPÖ vezetője jelentette be Bécsben. Az eltelt egy hét alatt több párt csatlakozott hozzájuk, például a holland Geert Wilders PVV pártja, a spanyol Vox, a belga Vlaams Belang párt, a portugál Chega, valamint a Dán Néppárt.

Úgy tudni, az új frakciónak francia elnöke lesz, és lesz egy magyar, illetve egy cseh alelnöke.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk