Lemondott a nagykövet, aki alkalmatlannak nevezte Trumpot

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. július 10.

Külpol

És megbízhatatlannak plusz hozzá nem értőnek is.

Mint arról mi is beszámoltunk, alkalmatlannak, megbízhatatlannak és hozzá nem értőnek is nevezte Donald Trump amerikai elnököt London washingtoni nagykövete, Sir Kim Darroch a brit külügyminisztériumnak küldött titkos diplomáciai jelentéseiben, amelyeket a CNN amerikai hírtelevízió és a Daily Mail című brit lap is nyilvánosságra hozott.

A CNN szerint a jelentések a 2017-től mostanáig tartó időszakot ölelik fel. A titkos diplomáciai iratokban Darroch nagykövet arra figyelmezteti a brit kormányt, hogy Trump "pályafutása dicstelen véget érhet". A Fehér Házban zajló konfliktusokat "késhegyig menő vitáknak" nevezi.

false

Trump azon képességéről szólva, hogy "a botrányokba süppedt életében vállrándítással lerázza magáról a vitákat", a brit nagykövet azt írta; az elnök "megtépázva, de épen lép ki a lángokból, mint (Arnold) Scwarzenegger a Terminátor utolsó jeleneteiben".

A diplomáciai táviratok kiszivárogtatása miatt Sir Kim Darroch ma beadta lemondását. Darroch a lemondását bejelentő levelében közölte Jeremy Hunt brit külügyminiszterrel, hogy a kiszivárogtatás után kialakult helyzetben lehetetlenné vált munkájának folytatása, és a felelős eljárás az, ha átadja a helyét egy új nagykövetnek.

Donald Trump a táviratok nyilvánosságra kerülése után azonnal bejelentette, hogy megszakítja a kapcsolattartást a diplomatával, Twitter-bejegyzéseiben pedig "félnótásnak", "igen ostoba fickónak", "felfuvalkodott bolondnak" nevezte a brit nagykövetet.

Ezzel szemben Theresa May külön nyilatkozatban méltatta Sir Kimet, és mélységesen sajnálatosnak nevezve a távozását. A brit kormányfő szerint a jó minőségű kormányzáshoz elengedhetetlen, hogy a köztisztviselők teljes körű és őszintén megfogalmazott tanácsokkal láthassák el a kormányt.

Figyelmébe ajánljuk