Megválasztották Deutsch Tamást a költségvetés-ellenőrző bizottság alelnökének
deutsch_tamas_top_story_lead.jpg

Megválasztották Deutsch Tamást a költségvetés-ellenőrző bizottság alelnökének

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. július 10.

Külpol

Posztot kapott a fideszes Gál Kinga és a szocialista Ujhelyi István is.

Az Európai Parlament szakbizottságai szerdai alakuló ülésükön három magyar képviselőt, Deutsch Tamás és Gál Kinga fideszes EP-képviselőket, valamint Ujhelyi István szocialista képviselőt választották meg EP-bizottsági alelnöki posztokra - közölte az uniós parlament szerdán.

A tájékoztatás szerint Deutsch Tamás a költségvetés-ellenőrző bizottság negyedik alelnöke lett, méghozzá 11-6 arányban szavazták meg. Gál Kingát a biztonság- és védelempolitikáért felelős szakbizottság második alelnökének választották, Ujhelyi István szocialista képviselő pedig az EP közlekedéssel és idegenforgalommal foglalkozó szakbizottsága harmadik alelnökének nevezték ki. Az Eurológus azt írja, hogy a három másik fideszes jelöltet nem választották meg, pedig őket is alelnöknek jelölték eredetileg. Bocskor Andreáról, Hidvéghi Balázsról és Trócsányi Lászlóról azonban elhalasztották a szavazást, hogy „egyelőre elkerüljék a vitát“.

A Momentumot is a soraiban tudó liberális-integrációpárti (Renew Europe) és szociáldemokrata frakció (PSD) melynek az MSZP és a DK is tagja, korábban jelezte: nem fogják megszavazni a magyar és a lengyel kormánypárt, a Fidesz-KDNP és a lengyel Jog és Igazságosság jelöltjeit szakbizottsági alelnököknek. Azzal magyarázták a döntésüket, hogy nem támogatják olyan pártok jelöltjeit, amelyek EU-ellenes propagandát folytatnak, és aláássák az Európai Unió közös értékeit. A két ország ellen a közös értékek folyamatos támadása miatt megindult a 7-es cikkely szerinti eljárás.

Figyelmébe ajánljuk