Lukasenka a gázszállítás leállításával fenyeget

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. november 11.

Külpol

Ha az Unió újabb szankciókat vezet be Fehéroroszországgal szemben.

 

Minszk válaszolni fog az Európai Unió bármilyen új büntetőintézkedésére vele szemben, akár az Oroszországból az EU-ba tartó fehéroroszországi földgáztranzitot is leállíthatja – jelentette ki csütörtökön Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, akit a BelTA fehérorosz állami hírügynökség idézett.

Mi fűtjük Európát, de azzal fenyeget bennünket, hogy lezárja a határát velünk. És mi van, ha mi pedig a gázszállítást állítjuk le? Ezért azt ajánlom a lengyel és a litván vezetőknek, valamint a többi meggondolatlan embernek, hogy gondolkodjon, mielőtt beszél” – jelentette ki az elnök, ezzel a Fehéroroszországon keresztül haladó Jamal-Európa gázvezetékre utalva.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közölte szerdán, miután Washingtonban tárgyalt Joe Biden amerikai elnökkel, hogy az EU a jövő héten újabb szankciókat vezet be Fehéroroszország ellen. Hozzátette, hogy a korlátozások magánszemélyekre és szervezetekre is vonatkoznak majd. Hírügynökségi információk szerint az EU mintegy 30 személyt és szervezetet, köztük Uladzimir Makej fehérorosz külügyminisztert és a Belavia nevű fehérorosz légitársaságot is célba veszi az intézkedésekkel.

A fehérorosz külügyminiszter közölte egy csütörtöki interjújában, hogy az Európai Unió nem hajlandó tárgyalni Minszkkel az Unióval közös határon tapasztalható migrációs válságról.

Az EU tavaly a felére csökkentette a Fehéroroszország határ menti infrastruktúrájának megerősítésére és migrációs fogadópontok kialakítására addig adott pénzügyi támogatását. Minszk erre válaszul úgy döntött, hogy nem tartja be az illegális migránsok visszavételéről az Unióval fennálló megállapodását – mondta Makej.

„Javasoltuk az EU-nak, hogy tárgyaljunk erről, de elutasították, majd többször újra javasoltuk ezt, de továbbra sem kaptunk pozitív választ” – jelentette ki a külügyminiszter, hozzátéve, hogy szerinte a jelenlegi válság az EU „meggondolatlan politikájának következménye” , mert Brüsszel „hívta a menekülteket” , és kijelentette, hogy kész fogadni őket. „Minszknek az az érdeke, hogy a lehető leggyorsabban megoldjuk ezt a válságot” – szögezte le.

    A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük az iraki Kurdisztánból, de Szíriából és afrikai országokból is jönnek, köztük nők és gyerekek. A helyzet hétfő óta különösen súlyossá vált. Ezért Lengyelország a határt már védő rendőrök és határőrök mellé 15 ezer katonát is kivezényelt. Az Európai Unió azt tapasztalja, Minszk szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul az ellene elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért.

Azt, hogy ez tényleg így lehet, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter eddig nem mondta ki. Ám – mint a HVG írja – Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, valószínűleg a fehérorosz kormány keze benne van abban, hogy a lengyel–belarusz határon ilyen helyzet alakult ki.

 Ukrajna további 8500 katonát, határőrt és rendőrt, valamint 15 helikoptert küld Fehéroroszországgal közös határára, hogy megakadályozza migránsok esetleges határáttörési próbálkozását – adta hírül csütörtökön Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter. A határra vezényelt 8500 főből 3000 a határőr, 3500 a nemzeti gárda katonája, 2000 pedig rendőr. 

Ukrajnában attól tartanak, hogy ugyanolyan válság alakulhat ki a Fehéroroszország nyugati felébe szállított menekültek miatt az ukrán–fehérorosz határon, mint a fehérorosz–lengyel szakaszon.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.

Hálók és halászok

Harmincnégy év telt el a rendszerváltás egyik meghatározó mozzanata, a Dunagate-botrány, azaz a Kádár-kor belső elhárításának dekonspirálódása óta. A közvélemény érdeklődése azóta sem lankadt, az izgalom fenntartásáról pedig rendre gondoskodtak az ancien régime állambiztonsági hagyatékát ellentmondásos módon kezelő kormányzatok.