Lemondott egy kanadai miniszter, mert korrupciógyanúba keveredett

  • narancs.hu
  • 2019. február 13.

Külpol

Így mennek a dolgok a hanyatló Nyugaton.

Lemondott kedden Jody Wilson-Raybould kanadai veteránügyi miniszter – írja az MTI. Egyes elemzők szerint az ügy miatt belpolitikai válság robbanhat ki Kanadában.

Az erről szóló bejelentést olyan sajtójelentések előzték meg, amelyek szerint korábbi  igazságügyi miniszteri tisztsége idején Justin Trudeau kormányfő hivatalából nyomást gyakoroltak rá, hogy elnéző legyen egy korrupciós ügybe keveredett építkezési céggel.

Justin Trudeau és Jody Wilson-Raybould

Justin Trudeau és Jody Wilson-Raybould

Fotó: Facebook/Jody Wilson-Raybould

Wilson-Raybould nem indokolta lemondását, Trudeau-nak címzett levelében csak azt írta, hogy nehéz szívvel távozik. Hozzátette, hogy tudatában van annak, hogy nyilatkoznia kell majd az utóbbi hetek sajtójelentései miatt.

A The Globe and Mail kanadai napilap korábbi jelentése szerint a kanadai kormányfő hivatalából nyomást gyakoroltak az igazságügyi tárcát 2015 november és 2019 január közepéig vezető Wilson-Raybouldra, hogy segítsen a SNC-Lavalin Group Inc építkezési cégnek elkerülni egy bírósági eljárást korrupció miatt. Trudeau egy nappal korábban még azt mondta, hogy a volt igazságügyi miniszter teljes bizalmát élvezi, erről árulkodik az is, hogy kormányának tagja.

A Reuters brit hírügynökség meglátása szerint az ügy bonyolultabbá válhat, mivel Wilson-Raybould felkereste a kanadai legfelsőbb bíróság egyik tagját, hogy adjon neki tanácsot, mennyit mondhat el az SNC-Lavalin ügyéről.

Figyelmébe ajánljuk