Lengyel miniszterelnök: Manfred Weber beleavatkozik a lengyel választásokba

Külpol

Mateusz Morawiecki azért bírálja a néppárti EP-frakcióvezetőt, mert a "jogállamellenes" lengyel kormánypárt "legyőzéséről" beszélt.

Az őszi lengyel parlamenti választásokba történő beavatkozásként értelmezi Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának vezetője a "jogállamellenes" lengyel kormánypárt "legyőzéséről" beszélt.

"Betelt a pohár!" – fakadt ki Morawiecki kedden az X-en (ami volt Twitter). Kijelentette, a demokratikusan megválasztott parlament többséget képviselő kormány miniszterelnökeként nem engedi meg, hogy valaki "ilyen súlyosan becsmérelje a lengyel nép választását".

A lengyel kormányfő felidézte, hogy Manfred Weber "azon EP-frakció német vezetőjeként", amelyhez a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) tartozik, a "legyőzendő" pártok közé sorolta vasárnap a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosságot (PiS). "Ellenségnek nevezett bennünket, ez már nem az első ilyen kijelentés. Elég ebből!" – fogalmazott Morawiecki.

Ezzel arra utalt, hogy Weber a ZDF német televízióban kijelentette,

minden pártnak el kell fogadnia a jogállamiság elvét, és amelyik ezt nem teszi, "mint például a német AfD, a francia Le Pen (vezette) vagy a PiS Lengyelországban, az az ellenségünk, és le fogjuk győzni".

Morawiecki ezért október 2-re tévévitára invitálta Webert. "A demokratikus szabályok megsértésével vádol bennünket? Tessék ezt tévévitában lengyelek millióinak szemébe mondani!" – írta. Hozzátette, a következő napokban kész megbeszélni egy ilyen "ütközet" részleteit.

"Ha a németek elismerik, hogy bele akarnak avatkozni a lengyelországi választásokba, akkor álljanak ki nyílt sisakkal!"

– tette hozzá. Felszólította az EPP frakcióvezetőjét, hogy ezúttal ne vegye igénybe Donald Tusk segítségét.

A PO az EPP tagja az Európai Parlamentben, a párt élén Donald Tusk volt lengyel kormányfő, az Európai Tanács és az EPP volt elnöke áll. A PO elnöke október 1-jére Varsóba ellenzéki tüntetést jelentett be.

Weber már júniusban is kijelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német napilapnak, hogy frakciója "a radikálisokat kizáró irányvonal" mellett áll ki, és ennek jegyében "tűzfalat épít" a PiS-szel szemben. "Az egyetlen erő vagyunk, amely leválthatja a PiS-t Lengyelországban, és visszavezetheti az országot Európába" – mondta. A lengyel kormányszóvivő akkor szintén a közeledő lengyel parlamenti választások befolyásolásával vádolta meg a német politikust.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk