187 millió eurót adna a kormány Ukrajnának, de az EU-tól függetlenül

  • narancs.hu
  • 2022. november 24.

Belpol

A költségvetésből, bilaterális alapon adnának pénzügyi segítséget, nem az uniós közös akció részeként. 

"Döntött a kormány: az EU által Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós hitelből a hazánkra eső 187 millió eurós összeget hitelfelvétel és közös eladósodás nélkül, a magyar költségvetésből biztosítjuk" – írta ki a Facebook-oldalán Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. 

Orbán Balázs arról írt, hogy Magyarország kész hozzájárulni Ukrajna megsegítéséhez, de kizárólag bilaterális alapon.

Arról van szó, hogy az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós uniós segélyhez Brüsszel közös hitelfelvételt javasolt, amit a magyar kormány eddig mereven elutasított, korábban Orbán Viktor kormányfő is leszögezte már, hogy nem fog ahhoz hozzájárulni, hogy az uniós tagállamok közösen vegyenek fel hitelt Ukrajna megsegítéséhez – de úgy tűnik, a költségvetésből minden gond nélkül adnak Ukrajnának segítséget. 

A szerda esti Magyar Közlönyben meg is jelent egy kormányhatározat, amelyben a kormány felhívja a pénzügyminisztert, hogy "gondoskodjon az Európai Unió által Ukrajnának nyújtandó, 18 milliárd euróshitelből hazánkra eső 187 millió euró biztosításáról", valamint a külügyminisztert, hogy kezdjen tárgyalásokat Ukrajnával a pénzügyi támogatáshoz szükséges megállapodásról. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk