Londoni terror: Meghalt a londoni támadás egyik sérültje

  • narancs.hu
  • 2017. március 23.

Külpol

Frissítve: 5-re emelkedett a halálos áldozatok száma.

Friss:Meghalt csütörtök este az előző napi londoni merénylet egyik sérültje. A támadásnak a lelőtt merénylővel együtt ő az ötödik halottja. A Scotland Yard csütörtök esti bejelentése szerint egy 75 éves férfi az újabb áldozat, akit a londoni King's College egyetemi kórházban ápoltak.

Közben egyre több minden derül ki a londoni merénylőről. Khalid Masoodnak hívták, és az Iszlám Állam ideológiájától feltüzelve gyilkolt. A férfi 52 évvel ezelőtt Adrian Elms néven született Kentben, és sok helyen élt Angliában.

Többször is volt büntetve, de nem szerepelt a szolgálatok terrorista gyanús személyeket tartalmazó listáján, bár azt feljegyezték róla, hogy szélsőségesek befolyása alá kerülhetett.

Először 19 évesen került szembe a törvénnyel, és 2003-ig testi sértésért, közbotrány okozásáért és kés birtoklásáért is elítélték. Egyik áldozatát most is késsel ölte meg. - írja a 444.hu.

március 23.

A Scotland Yard megnevezte a merénylet elkövetőjét. A támadó az 52 éves Khalid Masood volt, aki a délkelet-angliai Kentben született. Korábban elkövetett már más bűncselekményt, legutóbb 2003 decemberében került összeütközésbe a törvénnyel, de a rendőrség szerint nem volt terrorgyanús személy.

Bár este egyes híresztelések már öt halálos áldozatról szóltak, a brit hatóságok ma reggel közzétett információja szerint négyen vesztették életüket a tegnap délutáni londoni terrortámadásban. A megkéselt rendőr és a lelőtt támadó mellett a BBC szerint egy 40-es éveiben járó nő és egy 50-es éveiben járó férfi halt bele sérüléseibe.

Közel 40 további sérültről tudni, közülük heten kritikus állapotban vannak. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tegnap azt közölte, nincs információja magyar sérültről vagy áldozatról.

A rendőrség a támadást követő éjszaka hét embert tartóztatott le, összesen hat helyszínen razziáztak, Londonban és Birminghamben. Bár ezek alapján a merénylőnek nyilván voltak segítői, magát az akciót egyedül hajthatta végre. A hatóságok egyértelműen iszlamista hátterű terrorizmusként kezelik a történteket, bár a likvidált terrorista nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, és erre kérték a sajtót is.

Tegnap délután Londonban egy autó felhajtott a Westminster híd járdájára, számos gyalogost elgázolt, majd a brit parlament kerítésébe rohant. A rendőrök csak azután tudták lelőni, hogy megkéselte Keith Palmer járőrt.

Figyelmébe ajánljuk