Macron leváltotta a budapesti francia nagykövetet, aki agyba-főbe dicsérte Orbánt

  • narancs.hu
  • 2018. július 1.

Külpol

Az elnök semmilyen formában nem hajlandó támogatni Orbán politikáját.

Mi is beszámoltunk arról, hogy a budapesti francia nagykövet levélben állt ki Orbán Viktor mellett, aki szerinte nem szélsőséges, és még csak nem is populista. Eric Fournier egy belső táviratban írt erről, amelyben arról is szót ejtett, hogy Orbánt valamiféle magyarfóbia miatt támadják, jelentsen ez bármit is.

A magyar miniszterelnök sem nem szélsőséges, sem nem populista, csak báncsák, mer’ magyar

Mon Dieu! Francia sajtóértesülések szerint Orbán Viktor újabb rajongót szerzett magának. A lelkes Orbán-hívő ezúttal a Magyarországra delegált francia nagykövet, Éric Fournier, aki személyesen állt ki levélben Magyarország miniszterelnöke mellett, éppen ezért arra biztatta külügyminisztériumát, hogy meg kéne változtatni a francia álláspontot Orbán Viktorról, mert a magyar miniszterelnök sem nem szélsőséges, sem nem populista.

Amikor Emmanuel Macront megkérdezték a levélről a hét végi EU-csúcson, a francia elnök azt mondta, egyáltalán nem osztja a nagykövet véleményét, és semmilyen formában nem támogatja Orbán Viktor politikáját.

Macron most cselekedett is, és leváltotta Fournier-t, erről pedig már rendelet is született – szúrta ki a hvg.hu. Fournier helyére Pascale Andréani, korábbi OECD-nagykövet érkezik, aki hivatalosan csütörtök óta látja el a budapesti nagyköveti feladatokat.

Frissítés:

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő a blogján azt írja, nincs összefüggés a nagykövet levele és a leváltása között. Soós szerint Macron 29-én fenyegetőzött a lecseréléssel, miközben június 28-i dátummal már aláírta az új magyarországi francia nagykövet kinevezését, bár a kinevezés csak június 30-án jelent meg a nyilvánosság számára is elérhető Hivatalos Lapban.

Figyelmébe ajánljuk