Magyarországnak is szerepe lehetett abban, hogy a dél-afrikai elnök csak szűk delegációval utazhatott Putyinhoz

  • narancs.hu
  • 2023. június 18.

Külpol

A biztonsági szolgálat és a delegáció nagy részét szállító gép nem kapta meg az engedélyt a magyar légtérbe való belépésre.

Magyarországnak is szerepe lehetett abban, hogy nem tudott elutazni a dél-afrikai elnök biztonsági szolgálatának és delegációjának nagy része Vlagyimir Putyinhoz Szentpétervárra – írja a Telex több nemzetközi sajtóorgánum (Azerbaycan24, Bnn.com), valamint az orosz Gazeta.ru és szintén orosz állami RT értesülései alapján.

Az ügy még Lengyelországban indult, ahol a Varsóban landolt dél-afrikai gép több utasát diplomata útlevelük ellenére is átkutatták, mivel a lengyel hatóságok szerint a biztonsági szolgálat a velük lévő szolgálati fegyverek behozatalához nem felelt meg minden előírásnak. A gép ezután nem indulhatott el Oroszország felé, ahol a dél-afrikai elnök így csökkentett létszámú delegációval – több más afrikai állam vezetőjével közösen – Szentpéterváron tárgyalt Vlagyimir Putyinnal.

A dél-afrikai gépen lévő delegáció egyik újságírójának beszámolója szerint

a repülő Lengyelország felől délnek indult volna, azonban Magyarországtól nem kapta meg az engedélyt, hogy az ország légterébe léphessen.

Az értesülések arra utalnak, hogy emiatt nem juthatott el kerülőúton sem a repülőgép Oroszországba. Ez feltehetően azt jelenti, hogy a gép Magyarországon és a Balkánon át, Törökország felől kerülte volna meg Ukrajnát és repült volna északnak a Kaukázuson át Szentpétervár felé.

Az orosz elnökkel való találkozó előtt Cyril Ramaphosa egyébként Varsóból vonattal Kijevbe utazott – már ekkor is csak kisebb küldöttséggel –, ahol a dél-afrikai elnököt Volodimir Zelenszkij fogadta. A dél-afrikai elnök békemisszióként tekintett saját ukrajnai és oroszországi útjára. Az orosz elnök korábban Dél-Afrikába a BRICS-országok augusztusi konferenciájára is meghívást kapott, pedig az orosz elnök ellen a hágai nemzetközi törvényszék által kiadott elfogatóparancs Dél-Afrikában is érvényben van.

(Címlapképünkön: Cyril Ramaphosa, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke, miután még alelnökként megválasztották a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus párt új vezetőjévé Johannesburgban, 2017-ben. Forrás: MTI/EPA/Cornell Tukiri.)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?