Már a politikusok sem elégedettek a klímacsúccsal

  • MTI
  • 2022. november 20.

Külpol

Az Európai Bizottság elnöke szerint a lényegi kérdésekben nem sikerült elérni semmit.

Nem hozta el a várt eredményt az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének 27. éves ülése (COP27) sem a világ legnagyobb kibocsátóinak a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos visszaszorítására vonatkozó kötelezettségvállalásai, sem pedig az éghajlatváltozás mérséklésére vonatkozó új vállalások tekintetében – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Von der Leyen szerint sokkal többre van szükség, a tünetek egy részét kezeltük, de nem gyógyítottuk meg a beteget. Legalább annyit sikerült elérni, hogy a részt vevő országok kompenzációs ENSZ-alap létrehozásában állapodtak meg, amely az éghajlatváltozást legjobban elszenvedő, legkiszolgáltatottabb országoknak nyújt támogatást.

Hogy ez mit ér, az más kérdés. Mark Rutte holland miniszterelnök a Twitteren vasárnap közzétett üzenetében ugyanis kiábrándítónak nevezte az elért eredményeket: túl kevés lépést sikerült tenni a felmelegedés 1,5 fokra korlátozása érdekében. Valójában 2 fok, de legalább 1,5 fok alatt kellene tartani az átlaghőmérséklet emelkedésének ütemét. Ez nem nagyon megy.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk