Amerika nem enged be orosz újságírókat az ENSZ BT New York-i ülésére

  • narancs.hu
  • 2023. április 23.

Külpol

Lavrov külügyminiszternek, aki az ENSZ BT soros elnöke, úgy kell levezetnie a találkozót, hogy nem lesznek mellette orosz újságírók. Diplomáciai források szerint üzenetértékű az amerikai lépés.

„Sosem felejtjük el és sosem bocsátjuk meg” – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután értesült róla, hogy az Egyesült Államok nem kíván vízumot adni azoknak az orosz újságíróknak, akik akkreditáltatnák magukat a New Yorkban esedékes ENSZ BT-ülésére. Az esetről a 444  számolt be a Moscow Times cikkére hivatkozva.

Mint írják, a dolognak az ad különös jelentőséget, hogy április óta Oroszország a soros elnöke a biztonsági tanácsnak, így Lavrov külügyminiszternek úgy kell levezényelnie a találkozót, hogy nem lehetnek mellette orosz újságírók.

Az ország, amelyik a legerősebbnek, legokosabbnak, legszabadabbnak és legtisztességesebbnek tartja magát, egyszerűen megfutamodott”

- tette hozzá Lavrov, aki szerint a gesztus szemlélteti azt is, hogy valójában mit is gondol az Egyesült Államok a szólás szabadságáról.

Lavrov helyettese, Szergej Rjabkov sem fogta vissza magát: „Meg fogjuk találni a megfelelő formáját annak, hogy válaszoljunk erre a lépésre, és az amerikaiak nem fogják egyhamar elfelejteni.”

A történet másik közvetlen előzménye az, hogy múlt hónapban kémkedés vádjával letartóztatták Evan Gershkovich amerikai újságírót Oroszországban. Ilyenre nem volt példa a Szovjetunió összeomlása óta. A Wall Street Journal újságírója ellen április elején már vádat is emeltek, és ha elítélik, akár 20 évet is kaphat. Gershkovich tagadja a vádakat.

A RIA Novosti diplomata forrása szerint a vízumok megtagadása szorosan összefügg Gershkovich letartóztatásával és üzenetértéket hordoz. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk