Még ezen a héten visszatér Moszkvába az amerikai nagykövet

  • narancs.hu
  • 2021. június 22.

Külpol

Ahogy erről Biden és Putyin megállapodott a múlt héten.

Még ezen a héten visszatér Moszkvába John Sullivan, az Egyesült Államok nagykövete - jelentette be hétfői online sajtótájékoztatóján Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Price azt is elmondta az újságíróknak, hogy az Egyesült Államok üdvözölte Anatolij Antonov orosz nagykövet visszatérését Amerikába. "Továbbra is elkötelezettek vagyunk az orosz kormánnyal folytatott nyílt kommunikáció mellett. Egyrészt az amerikai érdekek előmozdítása miatt, másrészt hogy csökkentsük az országaink közötti tévedések kockázatát" - fogalmazott a szóvivő.

A washingtoni orosz és a moszkvai amerikai nagykövet azt követően tért haza konzultációra - ami a diplomáciai kapcsolatok megromlásának látványos jele -, hogy Joe Biden amerikai elnök egy márciusi televíziós interjúja során igenlően válaszolt arra a riporteri kérdésre, vajon gyilkosnak tartja-e Vlagyimir Putyin orosz államfőt. Putyin kettőjük múlt szerdai genfi találkozója után azt mondta, kielégítette az a magyarázat, amelyet Biden adott neki a történtekkel kapcsolatban. Az orosz elnök a találkozót követő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a washingtoni orosz és a moszkvai amerikai nagykövet visszatér állomáshelyére.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a két politikus nem sok mindenben értett egyet a találkozón. A két elnök külön-külön tartott sajtótájékoztatót a tárgyalás után, és összességében úgy tűnt, inkább Putyin szerette volna az eredményeket hangsúlyozni, míg Biden azt emelte ki, hogy a találkozón felhozta az oroszországi emberi jogi jogsértések és az Ukrán háború ügyét, illetve világossá tette, hogy az USA érdekeit fogja szem előtt tartani a külpolitikai kapcsolatokban.

Bident megkérdezték arról is, hogyan reagálna, ha Alekszej Navalnij meghalna oroszországi börtönében (Putyin néhány napja úgy nyilatkozott, nem tudja garantálni, hogy ez nem következik be). Biden elmondása szerint egyértelművé tette Putyin előtt, hogy ennek "pusztító" következményei lennének Oroszországra nézve.

Putyin saját sajtótájékoztatóján a Navalnij és követői elleni eljárásokat ahhoz hasonlította, hogy Amerikában is eljárások indultak a Capitolium ostromlói ellen. Biden ezt a párhuzamot "nevetségesnek" titulálta.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk