Meghosszabbították Aung Szan Szú Kji őrizetét

  • narancs.hu
  • 2021.02.15 10:00

Külpol

Elhalasztották a bíróság elé állítását.

Mianmarban a puccsista katonai vezetők két nappal meghosszabbították hétfőn Aung Szan Szú Kji, az ország törvényes vezetője őrizetben tartását – közölte egy ügyvéd, akit Szú Kji pártja kért fel az ő védelmére.

Aung Szan Szú Kji őrizetben tartása hétfőn járt volna le, és eredetileg bíróság elé akarták állítani ezen a napon, de valószínűleg ezt is szerdára halasztották – tette hozzá Khin Maung Zav.

Szabadon engedése a tüntetők egyik fő követelése a február 1-jei katonai puccs óta, de rajta kívül még sok más ellenzékit is bebörtönöztek. Annak hatására, hogy késik a szabadon engedése, várhatóan tovább nő a feszültség a hadsereg és a társadalom között.

Vasárnap több százezren tüntettek az utcákon országszerte, és a demonstrációk az éjszakába nyúltak. A Netblocks nevű civil szervezet azt jelentette az éjjel, hogy szinte teljesen leállt az internetszolgáltatás az országban, miközben a hadsereg erősítést küldött az ország különböző részeibe. Az AFP hírügynökség azt írta: félő, hogy a hatalmat átvevő hadsereg a puccs ellen kibontakozott tiltakozások leverésére készül. A tüntetések hétfőn folytatódtak, bár sokkal kisebb intenzitással, és ez lehetséges, hogy a katonák és páncélozott járművek utcai jelenléte, illetve az internet hiánya miatt van az AP tudósítója szerint.

A hadsereg február első napján, az új parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, és tartóztatta le az országot vezető politikusokat, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjit és az államfőt is. Arra hivatkoztak, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választásokkal kapcsolatos panaszaikat. A választáson Aung Szan Szú Kji pártja elsöprő győzelmet aratott. A puccs óta, a kihirdetett rendkívüli állapot ellenére, rendszeresek a több ezer fős tömegtiltakozások Mianmarban.

(MTI)

Neked ajánljuk

Öt és feles  

  • Sajó László

Ameddig lehetett (amikor már nem lehetett volna, akkor is), mehettek szurkolók a meccsekre, Magyarországon, hol is másutt.

Az otthonosság érzése

  • Bojtár B. Endre
A következőkben érdekes kordokumentumot teszünk közzé, mely a baráti Lengyelország politikai mindennapjainak színes, fordulatos világába enged betekintést.

„Nincs menekülési útvonal”

  • Sirbik Attila

Az absztrakt festészet kereteit folyamatosan új anyagok, technikák és formák alkalmazásával igyekszik tágítani. A legújabb kiállításán két sorozatát mutatja be, amelyek bár két külön világot jelenítenek meg, a forrásuk mégis közös.

V. Sziszifusz

Ha éppen nem a Bánk bánról vagy a Borisz Godunovról van szó, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az operák már rég készen vannak, s hogy ilyesformán egy adott mű színre állításakor már csupán a hogyan lehet a kérdés, és nem a mit.

Három piros ajtó

  • Sándor Panka

A Brenner József néven született Csáth Géza rendkívül szerteágazó tehetsége már egészen fiatal korában megmutatkozott, az írás mellett festett, hegedült és zenét is szerzett.