Megkezdődtek az előrehozott parlamenti választások Kanadában

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 20.

Külpol

A jelenleg is kormányzó liberális Justin Trudeau a fő esélyes, de nem biztos, hogy pártja megszerzi az abszolút többséget.

Hétfőn megkezdődtek Kanadában az előrehozott parlamenti választások, amelyeken szoros verseny várható a kormányzó,  Justin Trudeau miniszterelnök vezette Kanadai Liberális Párt  és fő kihívója, a Erin O'Tule irányította ellenzéki Kanadai Konzervatív Párt között – írja az MTI. A több mint 25 millió szavazásra jogosult között elsőként a keleti Újfundland és Labrador tartományban élők adhatták le voksukat. Kanadában hat idősáv van, az utolsó szavazóhelyiségek Brit Kolumbiában zárnak közép-európai idő szerint 12 órakor.

A közvélemény-kutatások szerint a liberálisok több szavazatra számíthatnak, de aligha szerzik meg az abszolút többséget. A konzervatív többség szintén nem valószínű a dpa német hírügynökség szerint. A harmadik helyre az Új Demokrata Párt az esélyes. Az első eredményeket várhatóan helyi idő szerint kedden a hajnali órákban (közép-európai idő szerint kora délután) teszik közzé, de a levélben leadott szavazatok nagyobb száma miatt  érdemi eredmény csak későbbre várható.   

Justin Trudeau 2015 óta áll a világ második legnagyobb területű, majdnem 38 milliós lélekszámú országának kormánya élén, de az elmúlt két évben kisebbségben kormányzott. A 49 éves politikus néhány hete írta ki az előrehozott választásokat – két évvel az esedékes voksolás előtt – abban a reményben, hogy megszerzi az abszolút többséget, bár a kisebbségi kormánya is szilárd volt. Az AP amerikai hírügynökség szerint a kormányfő abban bízik, hogy a Kanada sok más országhoz képest jobban kezelte a koronavírus-járványt.

A kanadai lakosság a legjobban átoltottak között van a világon, és Trudeau kormánya százmilliárdokat költött a gazdaság életben tartására a karantén alatt.

Trudeau azzal érvelt, hogy a konzervatívok járványfelfogása, amely szkeptikusabb volt a karantént és a védőoltásokat illetően, veszélyes lehet, és a kanadaiak inkább tudománytisztelő kormányt akarnak. A 47 éves Erin O'Toole nem kérte a pártjának tagjaitól, hogy oltassák be magukat, és azt sem árulta el, hányan nem részesültek a vakcinából. O'Toole szerint az oltás felvétele személyes egészségügyi döntés.

A szoros verseny ellenére a jelek szerint a Kanadai Liberális Pártnak nagyobb az esélye a választási rendszernek köszönhetően: a 338 szavazókerületben leadott voksokat az abszolút többség elve alapján osztják el, ami hagyományosan a liberálisoknak kedvez. Ugyanakkor a fél tucatnyi vitatott körzet még okozhat meglepetést, hasonlóképpen az egyesült államokbeli „billegő államokhoz”.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.