Megkezdődtek az előrehozott parlamenti választások Kanadában

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 20.

Külpol

A jelenleg is kormányzó liberális Justin Trudeau a fő esélyes, de nem biztos, hogy pártja megszerzi az abszolút többséget.

Hétfőn megkezdődtek Kanadában az előrehozott parlamenti választások, amelyeken szoros verseny várható a kormányzó,  Justin Trudeau miniszterelnök vezette Kanadai Liberális Párt  és fő kihívója, a Erin O'Tule irányította ellenzéki Kanadai Konzervatív Párt között – írja az MTI. A több mint 25 millió szavazásra jogosult között elsőként a keleti Újfundland és Labrador tartományban élők adhatták le voksukat. Kanadában hat idősáv van, az utolsó szavazóhelyiségek Brit Kolumbiában zárnak közép-európai idő szerint 12 órakor.

A közvélemény-kutatások szerint a liberálisok több szavazatra számíthatnak, de aligha szerzik meg az abszolút többséget. A konzervatív többség szintén nem valószínű a dpa német hírügynökség szerint. A harmadik helyre az Új Demokrata Párt az esélyes. Az első eredményeket várhatóan helyi idő szerint kedden a hajnali órákban (közép-európai idő szerint kora délután) teszik közzé, de a levélben leadott szavazatok nagyobb száma miatt  érdemi eredmény csak későbbre várható.   

Justin Trudeau 2015 óta áll a világ második legnagyobb területű, majdnem 38 milliós lélekszámú országának kormánya élén, de az elmúlt két évben kisebbségben kormányzott. A 49 éves politikus néhány hete írta ki az előrehozott választásokat – két évvel az esedékes voksolás előtt – abban a reményben, hogy megszerzi az abszolút többséget, bár a kisebbségi kormánya is szilárd volt. Az AP amerikai hírügynökség szerint a kormányfő abban bízik, hogy a Kanada sok más országhoz képest jobban kezelte a koronavírus-járványt.

A kanadai lakosság a legjobban átoltottak között van a világon, és Trudeau kormánya százmilliárdokat költött a gazdaság életben tartására a karantén alatt.

Trudeau azzal érvelt, hogy a konzervatívok járványfelfogása, amely szkeptikusabb volt a karantént és a védőoltásokat illetően, veszélyes lehet, és a kanadaiak inkább tudománytisztelő kormányt akarnak. A 47 éves Erin O'Toole nem kérte a pártjának tagjaitól, hogy oltassák be magukat, és azt sem árulta el, hányan nem részesültek a vakcinából. O'Toole szerint az oltás felvétele személyes egészségügyi döntés.

A szoros verseny ellenére a jelek szerint a Kanadai Liberális Pártnak nagyobb az esélye a választási rendszernek köszönhetően: a 338 szavazókerületben leadott voksokat az abszolút többség elve alapján osztják el, ami hagyományosan a liberálisoknak kedvez. Ugyanakkor a fél tucatnyi vitatott körzet még okozhat meglepetést, hasonlóképpen az egyesült államokbeli „billegő államokhoz”.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk