Az al-Kaida nem hagyta szó nélkül az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költözését

  • narancs.hu
  • 2018. május 14.

Külpol

A terrorszervezet vezetője az USA elleni dzsihádra szólította fel követőit.

Trump döntése, az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése nem nyerte el az al-Kaida, nemzetközi terrorszervezet tetszését – írja az MTI.

A szervezet vezetője, Ajman az-Zavahri egy az interneten megjelent, Tel-Aviv szintén muzulmán föld című videóban hangoztatja: Washington lépése szerinte annak a bizonyítéka, hogy a tárgyalások és a "megbékélés" nem szolgálják a palesztinok érdekeit.

Az al-Kaida vezetését a szervezet alapítójának, Oszama bin Ladennek a 2011-es halála után átvevő Zavahri a felvételen a palesztinok árulójának nevezi a Mahmúd Abbász elnök vezette Palesztin Hatóságot, és híveit arra sürgeti, hogy fogjanak fegyvert. Donald Trump amerikai elnök "világosan és egyértelműen beszélt, leleplezve a modern keresztesháború igazi arcát (...) A vele való együttműködés nem működik, csakis a dzsihád útján történő ellenállás" – mondta állítólag Zavahri a terrorista és muszlim szélsőséges szervezetek megfigyelésével foglalkozó amerikai SITE Intelligence Group szerint.

Az amerikai nagykövetség ma költözik Jeruzsálembe: Izrael megalapításának 70. évfordulóján. Tegnap izraeliek tízezrei tartottak felvonulást Jeruzsálemben a nemzeti büszkeség jegyében.

A palesztinok Kelet-Jeruzsálemet szeretnék jövendő államuk fővárosának, és ezért az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetését Izrael javára meghozott egyoldalú döntésnek tekintik, amely szerintük aláásta Amerika közvetítői szerepét a béketárgyalásokon.

Az Izraelbe delegált 86 nagykövet közül mintegy harminc vett részt vasárnap este a nagykövetség átköltöztetése alkalmából tartott diplomáciai fogadáson, amelyet az európai országok nagy többsége egyet nem értése jeléül bojkottált. Az európai uniós tagállamok közül négy nagykövet, Magyarország, Csehország, Románia és Ausztria nagykövete azonban részt vett a fogadáson, amelyet az izraeli külügyminisztériumban adott Benjámin Netanjahu miniszterelnök és felesége.

Trump tavaly decemberben döntött az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről. Cikkünk e lépés tágabb kontextusáról itt olvasható.

A felejthetetlen Jeruzsálem

A múlt szerdán Donald Trump bejelentette, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, s ennek megfelelően nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe fogja költöztetni. Az Egyesült Államok elnöke ezzel óriási viharokat keltett az egész világon.

Figyelmébe ajánljuk