A szenátus megszavazta Kavanaugh-t főbírónak, a szexuális zaklatási vádak ellenére

  • narancs.hu
  • 2018. október 7.

Külpol

Ez Donald Trump vitathatatlan győzelme.

Megszavazta a szenátus Brett Kavanaugh kinevezését az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának bírói tisztségére. A szavazás eredménye 50-48 lett, a republikánusok mellette, a demokraták ellene szavaztak.

Kavanaugh kinevezése élethosszig tart. Kinevezésével a kilenctagú legfelsőbb bíróságban konzervatív többség alakult ki. A legfelsőbb bíróság pedig az amerikai társadalom életét hosszú távon meghatározó kérdésekben – például a művi terhességmegszakítás vagy az illegális bevándorlás ügyében – irányadó és megfellebbezhetetlen döntéseket hoz.

Trump húzott egy orbánit: szerinte Soros pénzeli a főbírójelöltje ellen tüntetőket

"Az alpári liftes sikítozók fizetett profik, akik csak lejáratni akarják a szenátorokat. Ne dőljetek be nekik! Nézzétek csak a profin elkészített egyentranszparenseiket, amiket Soros és mások fizettek. Ezeket nem a pincében készítették passzióból."

Donald Trump, útban egy választási nagygyűlésre Kansasbe, az elnöki különgépen közzétett Twitter-bejegyzésben gratulált az új főbírónak, egyúttal bírálta a demokrata politikusokat „szörnyűséges támadásaikért” Kavanaugh ellen. A kíséretében lévő újságíróknak azt mondta: azért is döntött Kavanaugh jelölése mellett, mert a bíró tiszta múltú ember.

Az 53 éves Kavanaugh – eddigi washingtoni fellebbviteli bíró – kifogástalan szakmai karriert tudhat magáénak, ezt szenátusi meghallgatása során a jelöltségét ellenző demokrata párti szenátorok is elismerték.

Késhegyre menő vita, botrányok, politikai játszmák Trump jelöltje körül

Brett Kavanaugh, az amerikai elnök legfelső bírósági jelöltjének meghallgatása lassan hetek óta az amerikai nyilvánosság központi témája. Amennyiben megszavazzák, a republikánusok megszilárdíthatják a konzervatív többséget a legfelső bíróságban, mivel a bírók kinevezése életük végéig szól. Az amerikai szenátus igazságügyi bizottsága csekély többséggel a szenátus elé küldte Donald Trump elnök főbírójelöltjének, Brett Kavanaugh-nak az ügyét - írja az MTI.

Ennek ellenére Kavanaugh jelölését a demokraták már a kezdetektől ellenezték túl konzervatív nézetei miatt. De a főbírójelöltről szóló vita új szintre lépett, mikor egymás után három nő vádolta meg névvel, eskü alatt azzal, hogy szexuálisan zaklatta őket, illetve részt vett csoportos nemi erőszak előkészítésében.

Bár az ügyben még az FBI is lefolytatott egy gyors, furcsa vizsgálatot, az több kérdést vetett fel, mint amennyi választ adott.

Kavanaugh kinevezését az Egyesült Államokban Trump elnök vitathatatlan győzelmeként értékelik. Ez a tény pedig már önmagában is befolyásolhatja a november 6-án sorra kerülő félidős választások eredményeit, de a legutóbbi felmérések szerint a Kavanaugh-meghallgatás hangneme, a jelölt elleni támadások és lejáratási kísérletek, a személyét övező viták megélénkítették a republikánusok szavazókedvét.

 

Figyelmébe ajánljuk