Muszáj lebontani a magyar-horvát határon a kerítést

  • narancs.hu
  • 2022. december 12.

Belpol

Ez derült ki a Belügyminisztérium bonyolult válaszából.

Január elsejétől Horvátország is a schengeni övezethez tartozik. A magyar-horvát határ az Európai Unió belső határának számít, amelyet nem fognak ellenőrizni. Davor Bozinovic horvát belügyminiszter már be is jelentette, hogy a Magyarországgal közös határon 15, Szlovénia felé pedig 58 átkelőhelyen megszűnik az ellenőrzés 2023 első napjától.

A 444 arra emlékeztet, hogy a zöldhatáron 2015 óta drótakadály és kerítés húzódik. 120 kilométeren csak ott nem épült ki ez a zár, ahol a természetes akadály is visszatartja a határsértőket.

A portál megkérdezte a belügyminisztériumtól, hogy most hogyan változik a határellenőrzés, és mi lesz ennek a határzárnak a sorsa.

Ezt írta a minisztérium:

 

„Horvátország schengeni csatlakozása nem éri váratlanul a Magyar Rendőrséget, az ezzel összefüggő előkészületeket idejében megkezdtük. A csatlakozást követő rendőri tevékenységgel kapcsolatos elgondolásunkat a Schengeni Határellenőrzési Kódexben, illetve a vonatkozó jogszabályokban foglaltaknak megfelelően előkészítettük.

A belső határellenőrzés megszűnését követően a mélységi ellenőrzést fogjuk megerősíteni.

Amíg a csatlakozás joghatályossá nem válik, a határátkelők teljes funkciójukban működnek. Azt követően születik majd döntés az épületek sorsával kapcsolatban.”

Nemrég Rétvári Bence államtitkár is beszélt erről: „Az, hogy átjárhatóvá válik a magyar-horvát határ, azt is jelenti, hogy az eddig ott szolgálatot teljesítő – a határőrizetben részt vevő – rendőrök munkaerejét más határszakaszok védelmében, vagy az ország biztonságának megőrzésében lehet hasznosítani”.

A határzár sorsával kapcsolatos kérdésre ezt közölte a minisztérium:

„Az államhatár szabad átjárhatóságának biztosításával kapcsolatos feladatokat – ami részben időjárás függvénye is – ütemezetten megkezdjük.”

A 444 ebből arra következtetett, a drótakadályt lebontják. Visszakérdezett, jól érti-e, hogy akkor kezdik bontani a kerítést, ha az időjárás erre alkalmas lesz, de erre nem érkezett válasz.

A horvát belügyminiszter viszont mondott olyat, hogy „az övezethez tartozó tagállamoknak el kell távolítaniuk minden olyan akadályt, amely gátolja a forgalom zavartalan lebonyolítását a belső határokon és a közúti határátkelőhelyeken. Ez azt jelenti, hogy Horvátország is ezt fogja tenni, az áruk, szolgáltatások és emberek szabad áramlásának érdekében”.

 

A schengeni övezeten belül ideiglenesen, legfeljebb fél évre be lehet vezetni határellenőrzést. Csehország most a szlovák határon bevezette, mert sokan érkeznek az országba illegálisan, többnyire szíriaiak, akik Szerbián, Magyarországon és Szlovákián, valamint Csehországon keresztül szeretnének bejutni Németországba.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk