Megválasztották a német Kereszténydemokrata Unió elnökét

Külpol

Friedrich Merz gazdaságpolitikus nyert szombaton a német ellenzéki Kereszténydemokrata Unió elnökválasztásán.

A konzervatív párt online formában megtartott szövetségi kongresszusán a 983 küldöttből 915-en (94,62 százalék) szavaztak a 66 éves politikusra, és 16-an tartózkodtak. A döntést formálisan még levélszavazáson is meg kell erősíteni. Ennek eredményét január 31-én fogják közzétenni.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) tagságának első megkérdezésén, decemberben 62,1 százalék támogatta, hogy Friedrich Merz legyen a tavalyi szövetségi parlamenti választásokon elszenvedett súlyos vereség, a párt történetének legrosszabb, 24,1 százalékos eredménye után lemondott Armin Laschet utóda a pártelnöki bársonyszékben. Ezért a pártkongresszus döntése csupán formalitásnak minősül.

Merz három éven belül a CDU harmadik elnöke, miután Angela Merkel akkori kancellár 2018-ban bejelentette, hogy 18 év után visszavonul a pártelnöki tisztségből. Merz 2018 decemberében Annegret Kramp-Karrenbauerrel, 2021-ben pedig Armin Laschettel szemben maradt alul a pártelnökválasztáson.

A tavalyi választási fiaskó után a CDU teljes vezetőségét újraválasztják. Szombaton Mario Czaja szövetségi képviselőt, korábbi berlini szociális szenátort választották a párt főtitkárává.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk