Nem kapott amerikai vízumot egy orosz űrhajós

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. január 22.

Külpol

Ezt az orosz fél veszélyes precedensnek nevezte.

Veszélyes precedensnek nevezte a Nemzetközi Űrállomáson történő együttműködésre nézve Dmitrij Rogozin, az Orosz Űrhivatal (Roszkoszmosz) vezérigazgatója, hogy az Egyesült Államok megtagadta a vízumot Nyikolaj Csub orosz űrhajóstól.

 A TASZSZ orosz hírügynökség szombati híre szerint Washington indoklás nélkül tagadta meg a beutazó vízum kiadását Nyikolaj Csub számára, aki a Lyndon Johnson Űrközpontban tartandó edzésen vett volna részt. Csub a tervek szerint 2023 tavaszán repülne a Nemzetközi Űrállomásra.

Dmitrij Rogozin Telegramm-csatornáján közölte, hogy magyarázatot kért az amerikai űrhivataltól (NASA) az intézkedésre.

A nem orosz űrhajósokat rendszerint a csillagvárosi Jurij Gagarin Központban, míg az orosz kozmonautákat a houstoni Lyndon Johnson Űrközpontban készítik fel az űrutazásra, függetlenül attól, hogy milyen űrhajóval utaznak az űrállomásra. Nyikolaj Csub a 2022. szeptemberi űrexpedíció tartalékszemélyzetéhez tartozik, illetve 2023-as űrutazás alapszemélyzetének tagja.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk