Merkel: a nők vegyenek jobban részt a politikában

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. október 23.

Külpol

A leköszönő német kancellár szerint dolgozni kell azon, hogy a nőknek több önbizalma legyen.

Arra bátorította a nőket Angela Merkel leköszönő német kancellár egy szombati lapinterjúban, hogy vegyenek jobban részt a politikában.

Dolgoznunk kell azon, hogy a nőknek úgy általában több önbizalmuk legyen, mert még ha jelen is vannak nők, nem ők szoktak részt venni például a pártvezetői posztokért folytatott csatározásokban – fogalmazott Merkel a Süddeutsche Zeitung hétvégi számában.

Csak bátorítani tudom a nőket arra, hogy vegyenek jobban részt. Idejétmúlt lenne, ha csak férfiak lennének jelen – tette hozzá, megjegyezve, hogy ha egy párt tényleg képviselni akarja az embereket, akkor közelebb kell kerülnie ahhoz, hogy férfiak és nők egyenlő arányban legyenek jelen.

Angela Merkel volt Németország első női kancellárja. A szeptemberi választásokon már nem indult újra, és csaknem 16 év után távozik a politikából.   

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége története leggyengébb teljesítményével vereséget szenvedett a szövetségi parlamenti választáson. A konzervatívok jelöltje – Merkel kiszemelt utódja – Armin Laschet volt, aki azonban a vereség után jelezte, hogy kész lemondani a CDU elnöki posztjáról.

A Kereszténydemokrata Unió a közeli jövőben rendkívüli  tisztújító pártkongresszt tart.  Laschet lehetséges utódjaként eddig csak férfiak – köztük Jens Spahn egészségügyi miniszter, Friedrich Merz, a CDU/CSU egykori frakcióvezetője és Norbert Röttgen külpolitikai szakértő – nevei merültek fel.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

  • Narancs.hu/MTI

A listavezető szerint amikor a párt azt mondja, hogy erősebb Európát akar, akkor „nem több Brüsszelre gondol”, hanem erősebb önkormányzatokra, helyi közösségekre.