Nagy pofon a Fidesznek - a Néppárt is megszavazta a Magyarország elleni hetes cikkelyről szóló határozattervezetet

  • narancs.hu
  • 2020. január 16.

Külpol

Közel lehet a Néppárt-Fidesz meccs vége.

446 igen és 178 nem szavazat ellenében az Európai Parlament megszavazta, hogy folytatni kell a hetes cikkely szerinti eljárás folytatását Magyarország és Lengyelország ellen.

(A hetes cikk szerinti eljárást az Európai Parlament kezdeményezte 2018 szeptember 12-én, a testület szerint ugyanis Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének.)

false

Az állásfoglalás megszavazásával a képviselők kimondták, hogy a helyzet Magyarországon és Lengyelországban is romlott, valamint felszólították a Tanácsot, hogy hozzon határozott lépéseket a hetes cikk ügyében - írja a hvg.hu. Ezzel együtt elfogadták azt a módosító indítványt is, amely azt javasolja, hogy az uniós pénzek felhasználását kössék a jogállam tiszteletben tartásához.

Ezzel a Fidesz pártcsaládja, a Néppárt is kinyilvánította a Fideszt elítélő véleményét, a Politico információi szerint ugyanis - írja a hvg.hu - az EPP-frakcióban előzetesen belső szavazást tartottak és úgy döntöttek: frakciófegyelmet követelnek, és egységesen a fenti határozat mellett foglalnak állást.

Figyelmébe ajánljuk