Nagyon vékony lesz Boris Johnson többsége a brit parlamentben, ha ezt a választást elbukják

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. augusztus 1.

Külpol

Olyan törékeny lesz ez a hatalom, hogy a font egyből bezuhan majd.

Egyetlen fősre csökkenhet az így is kisebbségben, az észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) külső támogatásával kormányzó Konzervatív Párt és az alig több mint egy hete hivatalban lévő új miniszterelnök, Boris Johnson többsége a brit parlamentben egy időközi képviselőválasztás nyomán – írja a távirati iroda.

A Wales déli részén, Brecon és Radnorshire körzetben csütörtökön tartott voksolás eredménye péntek hajnalra várható. „A kerület eddigi képviselőjét, Chris Davies tory politikust azzal vádolják, hogy hamis költségtérítési elszámolást nyújtott be, visszahívását célzó petíciót 18 ezren írták alá a körzetben. A Konzervatív Párt általános megdöbbenésre azonban újra a bukott politikust indította, mert úgy véli, hogy akaratlanul hibázott, és nem szándékosan követett el visszaélést.”

Boris Johnson

Boris Johnson

Fotó: MTI

 

Épp ezért nem meglepő, hogy az időközi választás legnagyobb esélyesei az országos közvélemény-kutatások szerint jelentősen megerősödő Liberális Demokraták, jelöltjük ráadásul Jane Dodds, a párt walesi vezetője. Ha tényleg ő nyer, az nagyon rossz hír lesz Johnsonnak. De nemcsak emiatt fájhat a feje: ugyanis a brit európai uniós tagság megszűnéséért kampányoló Brexit Párt több ezer szavazót hódíthat el a Konzervatív Párttól, tovább növelve annak esélyeit, hogy a toryk elveszítik a körzetet.

A 2011-es népszámlálási adatok szerint 70 ezres körzetben születő eredmény azonban komoly következményekkel járhat Boris Johnson Brexittel kapcsolatos terveire a 650 fős alsóházban, amelyben a legnagyobb észak-írországi katolikus erő, a Sinn Féin hét képviselője, valamint a házelnök és három helyettese nem szavaz. A Konzervatív Pártnak és a Demokratikus Unionista Pártnak, az északí-írországi brit fennhatóságot pártoló protestáns többség legnagyobb politikai erejének együtt 320 - előbbinek 310, utóbbinak 10 - képviselője és csak kétfős többsége van. Amennyiben elveszítik a breconi körzetet, ez egyetlen fősre olvad, igaz a tisztségéből szexuális zaklatási vádak miatt felfüggesztett Charlie Elphicke független képviselő minden bizonnyal velük szavazna.

„Az egyfős többség szakértők szerint még inkább megnehezítheti Boris Johnson helyzetét - alig 90 nappal a brit európai uniós tagság október 31-én esedékes megszűnése előtt -, elég ugyanis, ha csak egyetlen képviselő ellene fordul a kormányoldal soraiból a sorsdöntő kérdésekben, köztük esetleg egy bizalmi szavazáson” – írja az MTI.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?