NATO-főtitkár: készek vagyunk további katonákat küldeni Koszovóba

  • narancs.hu
  • 2023. június 1.

Külpol

Hétfőn több KFOR-békefenntartó, köztük magyar honvédek sérültek meg a zavargások alatt. 

A NATO kész további katonákat küldeni Koszovóba, hogy kontroll alá vonja az erőszakot az etnikailag megosztott lakosság körében az északi területeken – közölte Jens Stoltenberg csütörtökön Oslóban.

„A NATO fenntartja éberségét. Ott leszünk, hogy szavatoljuk a biztonságos és stabil körülményeket, továbbá, hogy megnyugtassuk a kedélyeket és csökkentsük a feszültséget”

– mondta Stoltenberg a NATO-országok külügyminisztereinek oslói tanácskozása alkalmával újságíróknak.

Jens Stoltenberg

 
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a sajtó képviselőinek nyilatkozik az EU-tagországok védelmi minisztereinek találkozója előtt Brüsszelben 2023. május 23-án.
Fotó: Olivier Hoslet / MTI/EPA/Olivier Hoslet
 

Stoltenberg a NATO-csapatok elleni erőszakot „teljesen elfogadhatatlannak” nevezte, és bejelentette, hogy a szövetségesek felkészülnek arra az esetre, ha a NATO-nak további erősítésre lenne szüksége a régióban. „Az az üzenetünk Belgrádnak és Pristinának, hogy jóhiszemű hozzáállással be kell kapcsolódniuk az EU által támogatott párbeszédbe” – jelentette ki a NATO-főtitkár.

Koszovó északi részén a zavargások azután erősödtek fel, hogy az albán polgármesterek el akarták foglalni posztjukat a többségében szerbek lakta térségben. A szerbek bojkottálták a választásokat. A pristinai vezetést Washington és szövetségesei is bírálták. Azt követően, hogy az összecsapásokban hétfőn több KFOR-békefenntartó – köztük több magyar honvéd – és 52 szerb tüntető megsérült, a NATO úgy döntött, hogy 700 egyenruhással kiegészíti az egyébként 4000 fős missziót. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?