Nem vezet be egyelőre ársapkát a földgázbeszerzésekre az EU

  • narancs.hu
  • 2022. október 19.

Külpol

Más módon igyekeznek egyelőre mérsékelni az energiaárakat. Például lehetővé tennék az európai energiacégeknek, hogy együtt szerezzenek be gázt.

Az Európai Unió arra ösztönözné az európai gázkereskedő cégeket, hogy ne egymásra licitálva, hanem közösen szerezzék be a tárolók feltöltéséhez, valamint a lakosság ellátásához szükséges gázmennyiséget, jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke – írja az Eurológus.

Az elmúlt hetekben sok szó esett róla, a várakozások is arról szóltak, hogy az Európai Unió ársapkát vezethet be a földgáz árára. A von der Leyen álltal kedden ismertetett tervek szerint erre azonban csak korlátozott formában kerülhet sor: egy, a holland gáztőzsde, a TTF árait "dinamikusan" követő ársapka bevezetését fontolgatják, vagyis lényegében most csak a vezetékes földgázra vezetnének be a világpiaci árakat valamennyire követő ársapkát.

És bár a vezetékes gáz szerepe a magyar piacon meghatározó, ám Európában Oroszország ukrajnai ellen folytatott háborúja óta 9 százalékra csökkent a vezetékes gáz aránya. Vagyis az európai energiarák alakulása sokkal inkább függ a cseppfolyósított földgázétól (LNG). Ezt a jövőben, 2023. március 31-től új indexálás alapján áraznák.

Az EU közlése szerint rövid távon más intézkedésekkel igyekeznek mérsékelni az energiaárakat. Ezek közül a legfontosabb lehet, hogy lehetővé tennék az európai energiacégeknek, hogy együtt szerezzenek be gázt. Mi több, a gáz 15 százalékát kötelező lenne ilyen módon felvásárolniuk, hogy ne egymásra licitálva verjék fel az árakat.

Von der Leyen a tájékoztatóján sikerekről és eredményekről is beszámolt. Elmondása szerint a gáztárolók feltöltöttsége Európa-szerte 93 százalék. Az energiafelhasználást is sikerült uniós szinten 15 százalékkal csökkenteni. Ez azt jelenti, hogy akár már az eredetileg kitűzött 2027-30-as céldátum előtt függetlenedhet az EU az orosz gáztól.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Hol lehet ma tankolni?

  • narancs.hu

Listát készített egy autós portál arról, hogy az országban hol lehet és hol nem lehet 95-ös benzint tankolni.