Német belügyminiszter: tisztelettel viszonyulok Orbánhoz, akinek legitimitása megkérdőjelezhetetlen

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. május 8.

Külpol

Baráti szavak Berlinből.

„Orbán Viktor megszerezte a magyar választóktól a felhatalmazást a kormányzás folytatásához, miniszterelnöki legitimitása megkérdőjelezhetetlen” - jelentette ki Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke kedden Berlinben, írja az MTI.

Orbán és Seehofer

Orbán és Seehofer

Fotó: MTI

A politikus a 2017-es német bűnügyi statisztikai jelentés bemutatóján kérdésre válaszolva aláhúzta, hogy tisztelettel viszonyul Orbán Viktorhoz, és a kommunista diktatúra ellen folytatott harcáért is nagyra becsüli. A Fidesz választási győzelmére utalva hangsúlyozta, hogy senkiből sem lesz „véletlenül” kormányfő, mert a választók bizalmáért mindig meg kell dolgozni, Orbán Viktor pedig nem először nyert parlamenti választást, és ismét kétharmados többséget szerzett.
Seehofer kiemelte, hogy egyetért Helmut Kohl néhai német kancellárral, aki mindig is fontosnak tartotta, hogy Németország fordítson kiemelt figyelmet a kisebb európai uniós tagállamokra. Hozzátette: a németeknek fel kellene hagyniuk azzal, hogy „mindig, minden esetben az egész világ felett gyámkodnak, és mindent jobban tudnak mindenkinél”.

Figyelmébe ajánljuk