Németország döntött: Leopard tankokat küldenek Ukrajnának

  • narancs.hu
  • 2023. január 24.

Külpol

Más országoknak is engedélyezték, hogy ugyanilyen harckocsikat adjanak Ukrajnának.

A német kormány úgy döntött, hogy Leopard 2-es tankokat küldenek Ukrajnának – írja a Spiegel értesüléseire hivatkozva a Telex. A német lap információi szerint hamarosan az USA is követheti a németek példáját, és bejelenthetik, hogy Abrams tankokat küldenek Ukrajnának.

A német kormány emellett arról is döntött, hogy megengedik más országoknak, így például a skandináv államoknak és Lengyelországnak, hogy ugyanilyen tankokat adjanak Ukrajnának. A gyártó szerint már összesen 3500 ilyen tank gurult le a futószalagról, és 15 ország hadserege használja őket.

A Reuters szerint

a döntés legalább egy századra való Leopard 2 A6-os tankot érint, amelyeket a Bundeswehr bocsát majd az ukránok rendelkezésére.

Egy század általában 14 harckocsit jelent.

Hasonlóképpen fognak cselekedni a lengyelek is, akik már hetek óta kérték Olaf Scholz német kancellárt, hogy engedélyezze a német harckocsik átadását. Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter a döntés előtt néhány órával egy Twitter-bejegyzésben szólította fel a német felet, hogy csatlakozzon az Ukrajnát Leopard-2 harckocsikkal támogató országok koalíciójához. A hvg.hu emlékeztetett, korábban már Dánia, Finnország, Norvégia, Spanyolország és Portugália is jelezte ezt a szándékát.

A Spiegel értesülését sem a német kormány szóvivője, sem a védelmi minisztérium nem kívánta kommentálni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk