Németországban terjed a vírusidiotizmus, ezrek tüntetnek járvány idején

  • BSK
  • 2020. május 18.

Külpol

A koronavírus ellenére is rendszeresek a tüntetések Németországban. Vagy talán pont miatta? Számos összeesküvéshívő ugyanis azt gondolja, nincs is járvány, csak a kormány próbálja megregulázni az állampolgárokat.

Elsőre úgy nézett ki, a szélsőjobbot elhalkítja a járvány. A kijárási korlátozások idején még az évek óta rendszeresen megtartott PEGIDA (Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen) tüntetéseket is leállították, a főszervező Lutz Bachmann ugyanis nem érezte, hogy a jelen helyzetben elég nagyot szólhatott volna a szokásos, menekültek elleni hergelése. Ráadásul a hatóságok csak azt engedték volna neki, hogy a drezdai piactér egy kisebb, elszeparált részén, maximum ötven fővel tartsa meg szokásos hétfői szeánszait.

De Bachmann így se adta fel. Helyette live-streamen folytatta az "ellenállást" – írja riportjában a Der Spiegel. A hergelő szövegeivel pedig most már nem is annyira a menekülteket célozza, hanem a kormányzat teljesen feleslegesnek vélt védelmi intézkedései ellen kelti a hangulatot. Persze a cél régen is ugyanaz volt, mint most: Angela Merkel kancellár tűnjön el a politikából!

false

 

Fotó: Wikipédia

 

Egyik ilyen streamjében aztán polgári engedetlenségre szólította fel a követőit: „Senki nem tehet semmit az ellen, ha leültök és figyeltek a kötelező távolságtartásra” – ajánlotta rajongóinak.

És tényleg el is indultak a többé-kevésbé korona-kompatibilis tüntetések. A Spiegel úgy számolta, hogy május elején négyszázan voltak a berlini Bundestagnál, és vagy négyezren Stuttgartban. De az elmúlt hetekben országszerte zajlottak kisebb-nagyobb megmozdulások, ahol a távolságot többé-kevésbé tartva, maszkban vagy maszk nélkül vonultak a tüntetők. A jórészüknek persze semmi közük Bachmannhoz: a koronavírustagadó és a demokráciát Merkeltől féltő állampolgárok tőle függetlenül is úgy érezték, itt az ideje megmutatniuk magukat. Az egyik legismertebb tüntetéssorozat a „higéniatüntetés” nevet kapta.

false

 

Fotó: Youtube

 

A rendőrökbe és a médiába is belekötögető felvonulók között korántsem csak szélsőjobbosok voltak: az antiszemita és muszlimellenes tüntetők mellett voltak konteósok, oltásellenes mozgalmárok, az állami elnyomás ellen tüntető szélsőbalosok és ezoterikus gyógyítók. De olyan kisvállalkozók is, akiknek a bizniszei a koronavírus miatt voltak kénytelenek bezárni.

Ugyanakkor vannak olyanok is, akik látványosan nincsenek jelen. „Az a feltűnő, hogy a tüntetéseken nem jelennek meg azok az érdekcsoportok, amelyeket igazán negatívan érint a koronaválság. (...) Ezek közé tartoznak például a női egyesületek, hiszen a nőknek egyfajta retradicionalizálódástól kell tartaniuk, vagy az ápolók, a szabadúszók és a szakszervezetek.” – csodálkozik Matthias Quent szociológus a Spiegelnek adott interjújában.

A tüntetések farvizén pedig megalakult egy új párt, a Widerstand2020 (Ellenállás2020). Programja ugyan még nincs, de alapvetően azokat próbálja megnyerni magának, akik az alapítókhoz hasonlóan álproblémának tekintik a jelenlegi járványt.

false

 

Fotó: Widerstand2020, Facebook

 

A tüntetésekről szóló elemzések szerint a megmozdulások közrejátszottak abban is, hogy német politikusok a tervezettnél hamarabb és vehemensebben kezdtek el tárgyalni a gazdaság újraindításáról és a korlátozások feloldásáról, attól félve, hogy különben kezelhetetlenné válna a helyzet.

Itt látható a Bundestag előtti tüntetésből egy kis részlet, az elején fizikai erőszakkal.

 

Összeesküvés-elméletek tárháza

„Elég a csatlósságból, elég az engedelmességből!” vagy „Ébredjetek, alvó birkák!” szólnak a szlogenek a tüntetéseken. A felvonulók azt állítják az alapjogok és a demokrácia védelméért harcolnak, nem akarják tétlenül nézni, hogy egy járványra hivatkozva valaki arra kényszerítse őket, hogy elhallgassák a véleményüket. Mások azt gondolják, a járványt valójában az 5G hálózat okozza.

false

 

Fotó: Compact-Shop.de

Beszámolók szerint vannak köztük, akik azt mondják, fegyvert is ragadnának, és akár életüket is adnák a szabadságukért. De akadnak köztük tényleg nagy számmal olyanok is, akik csak valamiért aggódnak, miközben semmiféle rasszista, soviniszta szándék vagy összeesküvéselmélet nem vezeti őket. De a legtöbb, a témával foglalkozó médium sem vitatja, hogy a jelenség legnagyobb nyertesei valószínűleg a szélsőjobboldali pártok lesznek.

A Spiegel azt írja, sok esetben a szélsőjobboldali AfD (Alternatíva Németországért) képviselői is csatlakoznak a tüntetésekekhez, de vannak olyan esetek is, amikor AfD-tagok hirdetnek meg egy-egy rendezvényt. És meglovagolta a trendet a párthoz ezer szállal kötődő Compact magazin is (róluk és Orbán-rajongásukról itt írtunk). A lap főszerkesztője videókampányt is indított, amiben azt mondja, a németek nem lehetnek tovább „Merkel asszony szolgái vagy az oltóanyagipar kísérleti nyulai”, szerinte az elmúlt hetek azt mutatták, hogy a koronavírus egyáltalán nem olyan veszélyes, mint azt korábban állították, és most itt lenne az ideje újraindítani a gazdaságot.

Az NDR közszolgálati tévé szerint az összeesküvéshívő Youtube-csatornák a koronavírus hónapjaiban megsokszorozták a követőik számát. A Ken FM például ma félmillió követővel büszkélkedhet: ezen a csatornán Ken Jebsen újságíró (aki sokáig a német közszolgálati médiának dolgozott) osztja meg a követőivel, kik állnak szerinte a járvány mögött. A főgonosz szerinte Bill Gates, aki alapítványán keresztül nem csak a WHO-nak, de több német újságnak is juttatott támogatást, feltehetőleg befolyásért cserébe. A legfrissebb videójában különféle maskarákat felöltve üvölti: „Nem akarom, hogy az akaratom ellenére beoltsatok. Nyaljátok ki a seggemet!”

false

 

Fotó: Youtube, Ken FM

 

A német ARD közszolgálati média oknyomozó csapata a napokban jött ki egy nagyon érdekes videóval, amely az összeesküvéshívő, szélsőjobbos Twitter-mágusok, fake-news médiavállalkozók, bloggerek (és egy Uruguayba szakadt ex-kamionsofőr, aki ma a legnagyobb tárhelygazda a német szélsőjobboldalon) világát mutatja be a nagyérdeműnek. Ellátogattak egy kiugrott újságíróhoz, Claudia Zimmermannhoz is, aki 22 éven keresztül szintén a német közszolgálatnak dolgozott.

Zimmermann az elmúlt években egyre jobban kételkedett abban, amit a mainstream média a világról gondol. Szerinte ugyanis a fősodratú médiát pénzügyi csoportok irányítják, amelyeket teljesen hidegen hagynak az állampolgárok igényei. Games of Truth nevű csatornáján például arról osztja az észt, hogy az 5G-hálózat, a koronavírus és a védőoltások mind ugyanannak a problémának a részét képezik. Véleménye szerint a leendő védőoltásban olyan nanorészecskék lesznek, amelyek lehetővé teszik, hogy valamiféle érdekcsoportok kövessék a beoltott embereket. „Én azt mondom, aki beoltja magát, az elveszett” – fogalmazza meg a konklúzióját.

Celebrity-faktor

Egy csomó celebritás is beszállt a buliba. Így például az ország egyik legismertebb soul- és R&B-énekese, Xavier Naidoo, aki rendszeres videós bejelentkezései során felváltva osztja meg az újabbnál újabb zavaros elméleteit, és reklámozza a legújabb lemezét.

Legfrissebb elképzelése szerint a kormány korábban már elherdálta a nyugdíjpénztári vagyont, és most rászabadította az öregekre a vírust, hiszen az ellátásukról nem tudna gondoskodni. (Bár máshol arról is beszél, hogy a vírus létezésének még sehol nem látta bizonyítékát.)

Leghíresebb Youtube-videójában pedig zokogva, taknyosan beszél arról, hogy bizonyos országokban pedofil-hálózatok gyermekeket rabolnak el, hogy a vérükből egy adrenokróm nevű fiatalítószert hozzanak létre – amelyet aztán a világ gazdagjainak értékesítenek. De megfejtette azt is, hogy a Fridays for Future klímamozgalmat (azaz Greta Thunberget) maga a sátán küldte közénk, hiszen az F a hatodik betű az ABC-ben, így az FFF rövidítés nem más, mint a vadállat száma: 666.

false

 

Fotó: Youtube, Xavier Naidoo

 

Egy másik emblematikus figura Attila Hildman vegán sztárszakács, aki gyakran csatlakozik a demonstrációkhoz, és a hírek szerint maga is arra buzdította a tüntetőket, lépjenek fel a médiával és a rendőrökkel szemben, emellett pedig nyilvánosan beszélt arról, hogy a védőmaszkok a horogkereszt 21. századi megfelelői. Szerinte hamarosan le fog hullni a lepel, a bábmesterek leveszik az álarcukat, és kiderül majd, hogy Bill Gates, a Rockefeller Alapítvány és a Bilderberg csoport áll mindennek a hátterében – akik, mint azt csupa nagybetűvel írja: „MINDANNYIAN A DEMOKRÁCIÁNK ELLENSÉGEI!”

Egy későbbi üzenetben megjegyzi azt is, hogy globális háború zajlik, amiben az előbb említett ellenségek oldalán harcol „a gyermekeket faló Soros”, Henry Kissinger és Angela Merkel is. Ezek arra törekszenek, hogy félmilliárdra redukálják az emberiség számát (talán erre van kitalálva a koronavírus). Velük szemben harcol százezer amerikai katona, akik Európa alatt bunkerekben küzdenek azért, hogy kiszabadítsa a pedofil-hálózatok fogságába esett gyerekeket.

Az őrület folytatódik

A tüntetések az elmúlt napokban sem álltak le. Hétvégén a müncheni koronaszkeptikusok tízezer fős tüntetést jelentettek be, de a hatóságok végül csak ezer embert engedélyeztek. Miután délután fél háromra megtelt a demonstráció helyszínét adó Theresienwiese, a rendőrök lezárták a bejáratokat, és további ezer tüntető a környéken lófrálva tudta csak jelezni az elégedetlenségét.

Stuttgartban mindeközben ötezren vonultak fel, és Berlinben sem csökkent az elégedetlenség, még annak ellenére sem, hogy időközben az éttermek és a kisebb kocsmák is megnyithattak: több helyszínen folyt párhuzamosan a tüntetés, a Bundestag elől pedig a rendőröknek kellett elterelniük a tömeget, mert hamar átlépték a megengedett maximális létszámot (bár az nem is volt nehéz, tekintve, hogy ötven főre adtak csak engedélyt).

Bizonyos városokban ellentüntetéseket is szerveznek – kötelező maszkviseléssel és kétméteres távolságtartással.

A parlamenti pártok képviselői és szakértők is azt mondják, mindenkinek joga van tüntetni, még a mostani helyzetben is, de sokan attól tartanak, hogy a tüntetések komolyan veszélyeztethetik a járvány ellen bevezetett lépések legitimitását, és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az aránylag sikeres járványkezelés után újból megnőjön a betegek száma.

Dieter Rucht mozgalomkutató a Tagesschaunak nyilatkozva ugyanakkor azt mondta, nagy aggodalomra nincs ok, ahogy komolyabban érződni kezd a lazulás, a tüntetések veszíteni fognak a vonzerejükből, 1-2 héten belül abba is maradhatnak.

A hosszabb távú hatások ugyanakkor lehetnek, és ezek kifejezetten aggasztók. „Attól tartok, hogy az elkövetkezendő gazdasági válság alatt azzal kell számolnunk, hogy még inkább nőni fog az antiszemitizmus, a jobboldali radikalizmus, az irracionalitás és a gyűlölet.” – fogalmazta meg a Spiegelnek Matthias Quent szociológus.

(Forrás: Spiegel, NDR, ARD, Mannheim24, ZDF, Süddeutsche Zeitung)

Figyelmébe ajánljuk