Népirtás élőben: a romok alól hallani a segélykiáltásokat

  • Kakuk György
  • 2016. december 13.

Külpol

Aleppóban százezer ember van közvetlen életveszélyben, őket egy néhány órás tűzszünet alatt ki lehetne menteni. De az oroszok ezt nem engedik.

Ilyen még nem volt a történelem során: nyilvánvalóan népirtás zajlik, ami az egész világon valós időben követhető. Hétfőn az esti órákban végérvényesen összeomlott Kelet-Aleppó felkelők által ellenőrzött védelmi vonala. Az Oroszország és Irán által támogatott szíriai kormányerők átvették az uralmat a város keleti része felett. Már csak egy alig két négyzetkilométeres terület van a felkelők ellenőrzése alatt, de a helyzet olyan gyorsan változik ezekben az órákban, hogy mire ezek a sorok megjelennek, elképzelhető, hogy már a városnak azok a kerületei is a kormányerők alá tartoznak.

Katonák

Katonák

Fotó: MTI/EPA

A városnak ezen az ostromlott részén a legóvatosabb becslések szerint is legalább százezer ember van közvetlen életveszélyben. Amikor néhány nappal ezelőtt világossá vált, hogy Aleppót nem képesek tartani a kormányellenes erők, sok család elfogadta a kormány ajánlatát, és a rövid időre megnyitott humanitárius folyosón biztonságos helyre távoztak a harcok elől. Itt azonban a férfiakat és a 14 évesnél idősebb fiúkat különválasztották, sorsukról azóta sincs hír. (Így kezdődött Srebrenicában is.)

Tegnap este óta kétségbeesett segélyhívások érkeznek a városból. A Független Orvosok Szervezete (IDA) – amelynek munkatársai most is a városban vannak, és utolsó erejükön túl is megpróbálnak a betegeknek, sebesülteknek segíteni – francia parlamenti képviselőkkel közösen, a törökországi központból adtak ki nyilatkozatot, amely 24 órás tűzszünetet sürgetett. A helyszínen lévő humanitárius munkások szerint azt a most közvetlen életveszélyben lévő, százezer embert négy kilométer és egy néhány órás tűzszünetet választja el attól, hogy biztonságban elhagyhassák a várost. A tűzszünetet, ami ez esetben a bombázások szüneteltetését jelentené, Oroszország elutasította.

A szíriai hadsereg által elfoglalt kerületekből a közösségi médián keresztül egy valós időben követhető népirtás képe rajzolódik ki, egyre erősebb vonásokkal. A kormányerők listák alapján gyűjtik össze az ismert felkelők családtagjait, és akit megtalálnak, azt a helyszínen kivégzik. Egy újságíró kolléga küldte a következő felsorolást, ami a ma reggeli állapotot mutatja: tizennégy ember az Ajam, AlHasan és Masry családokból, kilenc a Sandeh családból, húszan a Qaseer és Hajjar családokból, huszonöten az Ekku és Fael családokból. Az azonnali és helyszíni kivégzések tényét az ENSZ is megerősítette. A jelentések szerint Kelet-Aleppó utcáin halottak és sebesültek hevernek, és segítség nem érkezik. A sebesültekből segítség híján halottak lesznek.

Civilek

Civilek

Fotó: MTI/EPA

Az elmúlt években Fehér Sisakosokként ismertté vált önkéntes katasztrófavédelmi egység munkatársai nem tudnak részt venni a mentésben; egyrészt a bombázások miatt, másrészt azért, mert aki a civil lakosságot segíti, az a kormányerők célkeresztjébe kerül. Elmondásuk szerint a romok alól hallani a segélykiáltásokat, de már nincs, aki segítene a betontörmelék alá szorult embereken.

Azokban a kerületekben, amelyeket már elfoglaltak a kormányerők, fegyveres egységek ellenőrzik a lakóházakat. Úgy tűnik, szabad kezet kaptak, és ők dönthetnek arról, ki élhet és ki az, akinek halnia kell. Folyamatosan jönnek a hírek a kivégzésekről.

Az elmúlt 24 órában a közösségi média felületeit #Aleppo címszó alatt elárasztották az utolsó üzenetek. Írásban vagy videóban köszönnek el ismerőseiktől, barátaiktól. Egészen drámai nézni, olvasni ezeket az üzeneteket, miközben ömlenek a hírek a mészárlásról.

A közösségi média bejegyzéseiből az ostromlott város lakóinak döbbenetes személyes drámája rajzolódik ki. Asszonyok kötöttek megállapodást a férjükkel, hogy nem engedik őket a kormányerők kezére jutni, mert biztosak abban, hogy akkor megerőszakolják őket. Így a férjek egy utolsó kétségbeesett tettként megölik feleségeiket.

Maya Hautefeuille, a Független Orvosok Szervezetének szóvivője a Narancsnak elmondta, hogy az ENSZ képes lenne evakuálni a városban rekedt  civileket, de ehhez elengedhetetlen lenne egy legalább huszonnégy órás tűzszünet.

Saad Al-Wafai, az ellenzéki Waad Párt főtitkára a határ túloldaláról, Gaziantepből követi az eseményeket. Véleménye szerint az aleppóiaknak a nyugati és az arab világ együtt fordított hátat. „Nem most, évekkel ezelőtt. Az nem volt kérdés, hogy a népirtás megtörténik, csak az, hogy mikor. Hát, most ez is kiderült” – mondta Al-Wafai, amikor telefonon a helyzetről érdeklődtünk nála.

Mindeközben a szíriai kormányt támogatók ünneplik a győzelmet, amit még az sem tud elhomályosítani, hogy tegnap az orosz segítséggel visszafoglalt Palmürából a szíriai kormánycsapatokat az oroszokkal együtt verte ki az Iszlám Állam.

Update

A cikk megjelenésével egy időben a Független Orvosok Szervezetének szóvivője arról értesítette a Narancsot, hogy a helyszínen dolgozó orvosok szerint az oroszok megengedik orvosoknak és civileknek, hogy a nyugati városrészbe távozzanak. Ezt az információt máshol még nem erősítették meg.

Figyelmébe ajánljuk