Népszava: Orbán egy új EP-frakció létrehozásáról tárgyal

  • narancs.hu
  • 2024. június 27.

Külpol

Andrej Babiš és Robert Fico pártjával.

Orbán Viktor, Andrej Babiš és Robert Fico pártja tárgyalásokat folytat egy európai parlamenti frakció létrehozásáról – erősítette meg a Népszavának több egymástól független uniós forrás. A lap egyik informátora azt állítja,

a frakció ötlete Orbán Viktortól származik.

Az egyetlen politikai csoporthoz sem tartozó Fidesz, a liberálisokat elhagyó cseh ANO és a szocialistáktól kitessékelt szlovák Smer a lap értesülései szerint egy döntően közép- és kelet-európai képviselőkből álló, a politikai fősodorral szembehelyezkedő blokkot kíván létrehozni a visegrádi országok bázisán. A források úgy tudják, a tömörülésbe várják a Jarosław Kaczyński vezette lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártot is, amely egyelőre az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakcióját erősíti. Mint ismert, eredetileg a Fidesz is ide akart csatlakozni, ám a pártcsoport gerincét alkotó olasz kormánypárt, az Olasz Testvérek és az ECR pártcsalád elnöke, Giorgia Meloni nem kért Orbánból.

A pártcsoport alakításhoz hét tagállamból 23 képviselőre van szükség. A lap szerint Orbánék Janez Jansa Szlovén Demokrata Pártjának csatlakozására is számítanak, amelynek képviselői jelenleg az Európai Néppárthoz tartoznak, de a források úgy vélik, az EP függetlenjei között is akadhatnak, akikre számíthatna új formációhoz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk