Netanjahu halált ígért a Hamász minden tagjának

  • Narancs.hu
  • 2023. október 12.

Külpol

Joe Biden szerint a zsidóság legvéresebb napját élte meg a holokauszt óta. Hírösszefoglalónk a háború hatodik napján. 

Háborús egységkormányt hozott létre Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és azt nyilatkozta egy helyi tévének, hogy szétzúzza és elpusztítja a Hamászt, aminek minden tagja „halott ember” – számolt be az AP News. A miniszterelnök szerint a Hamász fegyveresei fiókat és lányokat kötöztek, lőttek fejbe, élve égettek el embereket, nőket erőszakoltak meg és katonákat fejeztek le. 

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) adatai szerint legalább százharminc túszt tartanak fogva a gázai terroristák, eddig nyolcvanegy túsz családtagjait értesítette a hadsereg. 

„Tisztában vagyunk azzal, hogy sok a bizonytalanság, óráról órára nő a feszültség, de ha választanunk kell a bizonyosság vagy a gyorsaság közül, akkor az előbbit választanánk. Pontosnak kell lennünk, meg kell értenünk, mi történik a helyszínen”

– mondta Daniel Hagari, az IDF szóvivője.

A Hamász és az Iszlám Dzsihád közölte, hogy százharminc embert tartanak fogva, de egyes források szerint ez a szám elérheti a kétszázat is – áll a Times of Israel beszámolójában.

Ugyanakkor az iszlamista terroreszervezet három túsz, egy nő és két gyereke szabadon engedését jelentette be, miközben a szombaton indított tömeggyilkosság után indított izraeli válaszlépések miatt már mintegy 340 ezer ember menekült el otthonából a térségben, a halottak száma pedig mintegy 1200. 

„Egy izraeli telepes nő és két gyereke kiszabadult, miután a korábbi összecsapások során fogságba estek”

– közölte a Hamász fegyveres szárnya. Az izraeli hadsereg egyelőre nem erősítette meg a túszok kiszabadulását. Az Al-Aksza palesztin televíziócsatorna által bemutatott felvételen egy kék blúzos nő látható, amint két gyerekkel, a Hamász három fegyveresének kíséretében elhagy egy szögesdróttal körbekerített területet.

A gázai egészségügyi minisztérium közben arról tájékoztatott, hogy az övezetben indított izraeli műveletek halálos áldozatainak száma megközelítette az 1200-at, a sebesülteké pedig az 5600-at. Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló irodája (OCHA) csütörtök hajnalban azt tudatta, hogy a Gázai övezetben szerda estig további 75 ezerrel, körülbelül 338 ezerre nőtt a belső menekültek száma. Az övezetben mintegy 2,3 millió ember él.

Izraeli-palesztin konfliktus

 
 
Áldozatokat keresnek romok között palesztin férfiak egy izraeli légitámadás után Gázában 
Fotó: MTI/AP/Fatima Shbair

A Hamász szombaton indított támadása a zsidóság legvéresebb napja volt a soá óta – jelentette ki zsidó vezetőkkel tartott megbeszélésén helyi idő szerint szerdán Joe Biden amerikai elnök.

„Ez nem csak gyűlölet, hanem színtiszta gonoszság a zsidók ellen. Azt mondanám, hogy ez volt a zsidóság legvéresebb napja a holokauszt óta”

– fogalmazott Biden. Mint mondta, a Hamász iszlamista terrorszervezet nem pusztán terrort, hanem „a puszta gonoszságot” hozta el a világba. A megbeszélésen az amerikai elnök azt is elmondta, hogy Izraelnek a nemzetközi jog szerint kell eljárnia. „Egy dolog, amelyet mondtam Benjámin Netanjahunak, hogy nagyon fontos, hogy Izrael minden dühe és frusztrációja ellenére a háború jogának tiszteletben tartásával járjon el” – közölte Biden az MTI beszámolója szerint. 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Izraelbe utazik, majd pénteken Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is találkozik a Palesztinai Felszabadítási Szervezet főtitkárának közleménye szerint – számolt be a BBC. Eközben az Egyesült Államok az Izraelbe tervezett utazás megfontolására szólította fel az ország polgárait. 

Izraeli-palesztin konfliktus

 
 
Az Izraelbe tartó Antony Blinken amerikai külügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek a felszállás előtt a marylandi Andrews légi támaszponton
Fotó: MTI/AP Pool/Jacquelyn Martin

Szolidaritásra és a németországi zsidó közösség biztonságának garantálására szólított fel szerda este az ARD televíziócsatornának adott nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár. „Kérem mindenki támogatását, hogy együtt biztosítani tudjuk zsidó honfitársaink biztonságát, és ezért ki kell mutatnunk, hogy szolidárisak vagyunk velük” - magyarázta a szociáldemokrata politikus.

„Ez számunkra elfogadhatatlan”

– jelentette ki azzal kapcsolatban, hogy a palesztinok ügye mellett tartott, németországi szimpátiatüntetéseken antiszemita megnyilvánulások is elhangzottak.

A BBC arról ír továbbá, hogy huszonegy főre emelkedett a thaiföldi halottak száma. Az ország diplomatái azon dolgoznak, hogy a repülés mellett más kimenekítési módokat találjanak, a thaiföldi állampolgárokat Izraelből Jordániába szeretnék juttatni. 

Az Izraelt ért terrortámadás valamennyi híre ide kattintva érhető el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk