Netanjahu nem tudott kormányt alakítani, ellenzékbe szorulhat

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. május 5.

Külpol

A miniszterelnök ellenfelei is megpróbálkoznak a kormányalakítással, ha nekik sem sikerül, új választás jön Izraelben. 

Benjámin Netanjahu nem tudott kormányt alakítani a kedd éjfélkor lejáró határidőig - jelentették hírügynökségek.

Ha az erősen megosztott Netanjahu-ellenes tábornak a következő hetekben sikerül koalíciós kormányt felállítania, akkor tizenkét év után ellenzékbe kerülhet az izraeli miniszterelnök vezette jobboldali Likud párt.

Netanjahu a március 23-ai, két éven belül a negyedik parlamenti választások után kezdett tárgyalásokat a többi jobboldali párttal, majd négy héttel ezelőtti felkérése óta hivatalosan is megpróbálta tető alá hozni újabb koalícióját, de kedd éjfélig, a 28 napos kormányalakítási megbízás határidejének lejártáig ez nem sikerült.

Ha senki sem lesz képes negyedszer sem a kormány megalakítására, akkor ismét, ötödször is választásokat írnak ki Izraelben, várhatóan ősz elejére.

A Háárec című újság honlapjának értesülése szerint Reuven Rivlin államelnök csak szerdán dönt az újabb kormányalakítási megbízásról, és valószínűleg Jaír Lapidot, a Van Jövő (Jes Atíd) nevű centrista párt vezetőjét nevezi meg miniszterelnök-jelöltnek.

Ha Lapidnak sem sikerül a kabinet felállítása, akkor az izraeli törvények szerint a leköszönő kormány átmeneti kormányként hivatalban marad Netanjahuval az élén a parlamenti választásokig, illetve az új kabinet megalakulásáig.

A márciusi választáson a Likud 30 mandátumot szerzett a 120-ból, ezzel a legerősebb párt lett, de Netanjahu ellenfelei összességében 61-59 arányú többségbe kerültek. A második legnagyobb parlamenti erő 17 képviselővel a Van Jövő lett. 

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.