Orbán Kijevről beszélt, Moszkváról hallgatott

  • narancs.hu
  • 2024. július 5.

Belpol

Azt mondta, ő csak elmegy bizonyos helyekre és kérdéseket tesz fel, tényeket tisztáz.

Hét eleji kijevi útjáról beszélt, pénteki moszkvai tárgyalásáról viszont nem nyilatkozott Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos reggeli rádióinterjúban.

A hvg.hu szemléje szerint a kormányfő azt mondta, Magyarországnak tisztában kell lennie a súlyával, de fontos az is, hogy legyen párbeszéd, mert anélkül nem jön el a béke. Orbán Viktor – talán utalva Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének a megjegyzésére – előrebocsátotta, hogy az uniós soros elnökség nem jogosítja fel arra, hogy bárki másnak a nevében tárgyaljon, de neki nincs is szüksége ilyen felhatalmazásra, mert nem képvisel semmit, csak elmegy bizonyos helyekre, ahol kérdéseket tesz fel és tényeket tisztáz. 

Arról, hogy elmegy-e most Moszkvába, nem beszélt, csak arról, akkor szabad ezekről a tárgyalásokról beszélni, ha már lezajlottak. 

Márpedig a jelek szerint tényleg Moszkvába utazott: a hvg.hu írása szerint pénteken délelőtt háromnegyed tizenegykor már Minszket is elhagyta az a repülőgép, amellyel a miniszterelnök szokott utazni. A gép Szlovákia felé indult el, majd Lengyelországon át repült Fehéroroszországba.

A Magyar Távirati Iroda pénteken 11 óra 20 perckor ezt jelentette: „Békemissziója keretében Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvába érkezett – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken. A kormányfő Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével találkozik – olvasható a közleményben.”

A Patrióták Európáért nevű politikai szövetségről azt mondta, hétfőn tartják meg alakuló ülésüket, akkor derül ki, hogy kik alkotják a tagságot. 

Orbán Viktor egész Európa jövőjét befolyásoló folyamatnak nevezte a franciaországi választást, és úgy gondolja, most jobban állnak a hazafiak, Ausztriában és Csehországban is átvehetik a hatalmat, ahogyan Belgiumban. Úgy gondolja, az Európai Tanácsban máris erősebb képviselete van ennek a csoportnak, mint ahogyan látszik. 

A magyar miniszterelnök kereskedelmi háborútól tart, és reméli, a kínai autókra kirótt büntetővámok – amelyeket megszokott szavajárása szerint a brüsszeli bürokraták hoztak meg – csak ideiglenesek lesznek, hiszen az európai autógyártók is tiltakoznak ellene.

A legutóbbi kormányülésen szóba kerültek a légi közlekedés problémái is. Orbán tűrhetetlennek nevezte a helyzetet, és úgy ítéli meg, akiknek a rendet kellene biztosítaniuk, nem emberségesen járnak el. „A repülőteret most vesszük át, abban bízom, ahogy a fizikai átvétel is megtörténik, akkor a helyzet javulni fog” – mondta a miniszterelnök. Felszólította az illetékes minisztereket, hogy tartassa be az üzemeltetőkkel, a légi irányítással és a földi kiszolgálással a követelményeket. 

A benzinárról szólva azt mondta, miniszterelnök létére nem az a dolga, hogy fenyegetőzzön, de „ha egyszer kötünk egy megállapodást az üzemanyag-forgalmazókkal, akkor azt be kell tartani”. Intézkedni fog a kormány annak érdekében, hogy az árak normalizálódjanak.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kipcsak kapcsolataink sem tetszenek Borellnek

  • Narancs.hu/MTI

Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szóvá tette, hogy a Türk Államok Szervezetének találkozóján ott ült az Észak-ciprusi Török Köztársaság vezetője is, holott ilyen államot nem ismer el az Unió.