Megszereztük Orbán levelét: így mószerolta a Néppártban annak elnökét

  • M. L. F.
  • B. Simon Krisztián
  • 2020. április 7.

Külpol

Nagykövetségek küldik ki azt a levelet, amelyben a magyar miniszterelnök azt állítja: az őt kritizáló Donald Tusk hátráltatja a koronavírus elleni fellépést.

„Úgy látszik, Donald Tusk az európai liberálisok és a baloldal retorikájához igazodik, és alaptalan aggodalmakat fogalmaz meg egyes tagpártjaink demokratikus elköteleződésével szemben” - így fakadt ki Orbán Viktor abban a március 27-i levelében, amelyet azt követően írt a Néppárt (EPP) tagpártjainak, hogy az európai jobboldali szövetség elnöke jelezte: meg kell vizsgálni, hogy az egyes EU-s országok intézkedései megfelelnek-e a jogállami normáknak. Tusk nem rejtette véka alá az elmúlt napokban, a magyar felhatalmazási törvény kifejezetten aggasztja.

Múlthéten már írtunk róla, hogy az AFP hírügynökséghez eljutott egy Orbán-levél, amelyben a magyar miniszterelnök az Európai Néppárt elnöke ellen hergeli a pártcsalád vezető politikusait. Brüsszeli forrásból most hozzájutottunk a teljes dokumentumhoz, amelyet nagykövetségek továbbítottak az EPP tagpártok elnökeinek.

Mint ismeretes, pont egy éve függesztették fel a Fidesz tagságát az Európai Néppártban, miután számos tagpárt jelezte, Orbánék folyamatosan építik le a magyarországi jogállamot, sértik meg az európai demokrácia írott és íratlan szabályait. A tavaly októberben az EPP elnökévé választott Tusk februárban jelezte: mivel „nincs elmozdulás, látható változás, elégséges előrelépés a Fidesz politikájában arra vonatkozóan, hogy meg akarna felelni az olyan demokratikus normáknak, mint a jogállamisági elvek vagy a véleménynyilvánítási szabadság tiszteletben tartása”, ezért érvényben marad a felfüggesztés.

„Időpazarlás”

„Aggasztónak tartom, hogy politikai közösségünk elnöke, Donald Tusk lengyel belpolitikai játszmáinak tereként tekint az EPP-re. Egy európai politikai csoportosulás vezetőjének még békeidőben is tartózkodnia kellene attól, hogy a saját belpolitikai érdekeire koncentráljon. És ez még inkább igaz válság idején- így támadta a levélben Orbán az EPP elnökét.

Tusk és Orbán

Tusk és Orbán

 

Ezt követi az Antonio López-Istúriz White EPP-főtitkárnak címzett levélből is ismertté vált fordulat, miszerint józan gondolkodású politikusoknak ilyenkor nincs idejük más országok belpolitikájával foglalkozni:

„Ha Európa úrrá lesz a jelenlegi járványon, lesz rá lehetőségünk, hogy újra megvizsgáljuk a különféle megoldásokat, és levonjuk a tanulságokat. Közben viszont sajnálatos lenne, ha a válság elleni harc és a járvány legyőzése helyett bármi másra pazarolnánk az időnket. Azok, akik képtelenek segíteni, legalább tartózkodhatnának attól, hogy mások erőfeszítéseit hátráltassák.”

Végül jön a már ismert segítségkérés, amelyben a miniszterelnök az EPP elnöke elleni fellépésre buzdítja a többi pártot:

„Nekünk párttagságunk felfüggesztése miatt jelenleg korlátozottak a lehetőségeink arra, hogy visszatartsuk Tusk elnök urat attól, hogy kockára tegye a politikai családunk hitelességét, mivel felfüggesztették párttagságunkat. Ezért arra kérem Önöket, hogy ösztönözzék vagy vegyék rá Tusk elnök urat, hogy hagyjon fel a viszályszítással a politikai családunkban és kezdjen el arra koncentrálni, ami ebben a pillanatban helyes.”

Nyílt háború

A március 27-i Orbán-levél reagálás volt arra a Tusk levélre, amelyet az EPP elnöke március 25-én írt a Néppárt tagpártjaihoz és videókonferencia összehívását kezdeményezte, hogy megvitassák a járványügyi intézkedéseket. Ebben került elő az a fordulat, hogy egyes rendkívüli intézkedések szembe mennek a jogállami normákkal, továbbá Kína és Oroszország a politikai haszonszerzésre fogja felhasználni a koronavírus miatt kialakult helyzetet.

Tusk egyenesen úgy fogalmazott: az emberek ilyenkor biztonságra vágynak, a szabadság és a demokrácia nem olyan fontos, mint békeidőben, amit egyes kormányok arra használhatnak fel, hogy a demokráciát leépítve autokratikus rendszert építsenek ki a folyamatos veszélyhelyzetet fenntartva. Ugyan nem nevezte nevén az Orbán-kabinetet, de annyira körülírta, hogy a tagpártok vezetőinek nem lehetett kétsége, mire, kire utal.

A március 27-i Orbán-levél után a magyar miniszterelnök és az EPP elnöke közti csörte már a nyilvánosság előtt zajlott. Donald Tusk egy videóban úgy fogalmazott: komoly kétségei vannak afelől, hogy a jelenlegi válságot túléli-e az EU, ugyanis egyes politikusok vírus, nem pedig védőoltás módjára viselkednek, majd nevén is nevezte Orbánt. Tusk azt is mondta, a járvány után komolyan foglalkozni kell a Fidesz EPP-tagságának kérdésével is. Közben április elején 13 néppárti tagpárt ismét kezdeményezte a Fidesz kizárását. Orbán pedig az EPP-főtitkárnak azt írta, nem kéne beavatkozni a magyar belpolitikába, hiszen most a járványt kell megfékezni.

De megszólalt a szintén néppárti, Orbánékkal mostanáig kifejezetten megértő Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is, aki a múlt héten azt nyilatkozta: "attól tartok, hogy egyes intézkedések túl messzire mennek, különösen aggódom a magyarországi helyzet miatt". A magyar miniszterelnök az utóbbi napokban minden kritikát azzal söpört le, hogy ő "életeket ment", nincs ideje ilyesmikket foglalkozni.

Lentebb olvasható angolul a teljes Orbán-levél:

false

(Nyitóképünk: Donald Tusk és Orbán Viktor találkozója 2018. február 7-én. Ekkor még jóban voltak. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Figyelmébe ajánljuk