Orbán miatt nem működik a V4 a cseh külügyminiszter szerint

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 4.

Külpol

Csehországban szombaton tüntettek a kormány ellen, a politikusok vitája pedig a magyar miniszterelnök prágai befolyásáról is szól.

Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek az ukrajnai háborúhoz való hozzáállása miatt romlott meg a kapcsolat a visegrádi együttműködés országainak vezetői között – állapította meg Jan Lipavsky cseh külügyminiszter az Idnes című lap cikke szerint.

A nyilatkozatot a hvg.hu idézi.

A cseh diplomácia vezetője emlékeztetett, hogy amikor a magyar kormányfő Prágában járt, egy helyi szélsőjobboldali politikussal fényképezkedett, és ez jól jellemzi a mai magyar kormány politikáját.

Jan Lipavsky ezzel visszavágott egy kritikára.

A korábbi cseh kormányfő, Andrej Babiš ugyanis a parlamentben azt mondta, a jelenlegi, Petr Fiala vezette cseh kormány feloszlatta a V4-együttműködést. Lipavsky szerint viszont az a helyzet, hogy Andrej Babis miniszterelnöksége idején Csehországot Budapestről irányították, pedig a cseheknek nincs szükségük arra, hogy Orbán vezesse őket. 

 

Prágában pénteken ellenzéki bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a kormány ellen, de nem kapott elég szavazatot. Szombaton  mintegy hetvenezren tüntettek a jelenlegi kormány lemondását követelve, az energiaválság és az infláció miatt.

A Telex írása szerint eddig ez volt a Petr Fiala vezette ötpárti jobboldali kormány ellen a legnagyobb megmozdulás nyolc hónapja, amióta hivatalba lépett. A demonstrálók azt követelték, az ország legyen katonailag semleges, szabaduljon meg a külföldi függőségtől, és a kormány maga kössön szerződést a gázszállításról, Oroszországgal is.  A szónokok szerint a Fiala-kormány gazdaságpolitikája elhibázott, és nem védi eléggé a csehek érdekeit.

Petr Fiala úgy látta, a szombati tüntetést oroszbarát, szélsőséges nézetű politikai erők hívták össze, de „mindenkinek joga van véleményt nyilvánítani és tüntetni. Szerintem ezek az események nincsenek összhangban Csehország és lakossága érdekeivel.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Eljön kegyelmed Ozorára?

Ozora kis község Tolna megyében, a Tamási járásban, ezerötszázan lakják. Fesztiváljáról híres, történelmileg sok egyébről. Minket ez a sok egyéb érdekelt, pontosabban a történelmi emlékezet, amikor ellátogattunk a faluba.